«Сімпсонів» ніхто не забороняв

21 Січня 2009
56863
21 Січня 2009
10:30

«Сімпсонів» ніхто не забороняв

56863
«ТК» з’ясовувала, що означають приписи Комісії з питань захисту суспільної моралі щодо програм НТН, М1, «ТВ Центр» тощо.
«Сімпсонів» ніхто не забороняв
Американський гумор зрозуміли
Резонансні рішення Національної експертної комісії із захисту суспільної моралі (НЕК) продовжують хвилювати противників морального контролю та цензури. Цього разу «надувна страшилка» звернула свої погляди на телевізійні програми «Речовий доказ», «Свідок», «Найвідоміші українські маніяки» (усі – НТН), Comedy Club (Новий канал), «Постскриптум» («ТВ Центр»), фільм «Пожирачка чоловіків» та мультсеріали «Сімпсони», «Бівіс і Батхед» і «Південний парк». Наслідками проведених експертиз стали звернення комісії до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, за якими остання видала 19 січня нові рекомендації, порадивши телеканалам відмовитися від усіх зазначених програм, крім «Сімпсонів», щодо показу яких М1 має дотримуватися особливих приписів НЕК.
 
Після оприлюднення документу українські ЗМІ вже заголосили про «цензуру», «заборони» й відсутність почуття гумору в членів Нацради, які не дають показувати «Сімпсонів» і Comedy. Одразу хочеться зауважити: рекомендації – це не цензура. «Рекомендація не значить, що це якась категорична вимога. Ми просто рекомендуємо, але не наполягаємо на дотриманні. Телеканали дотримуються рекомендацій. Або не дотримуються – то вже інше, то вже коли йде перевірка, ми цікавимося, які були мотиви, які були підстави...», – пояснив член Національної ради Юрій Плаксюк. А за словами голови парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Андрія Шевченка, «в цій справі Нацрада є тільки листоношею або поштовою скринькою. Тому що в нас згідно із законодавством є спеціальний орган (НЕК), який виносить свої рішення, які програми вважати моральними і аморальними. А Нацрада переадресувала ці пропозиції персонально каналам».
 
По-друге, ніхто не забороняє «Сімпсонів». Регуляторний орган тільки нагадує про специфічні умови їхнього показу – тобто в проміжок часу з 21:00 до 6:00.
 
Історія розгляду питання «Сімпсонів» почалася 14 жовтня 2008 року, коли НЕК отримала звернення заступника прокурора міста Києва Вадима Горана з проханням провести експертизу мультсеріалів «Південний парк», «Бівіс і Батхед» та «Сімпсони», які транслювалися в ефірі українських музичних каналів М1 та «MTV Україна», щодо їх відповідності вимогам Закону України «Про захист суспільної моралі». Провести дослідження доручили головному спеціалісту відділу експертизи в галузях телебачення, радіо та інтернету управління експертизи у сфері захисту суспільної моралі Шемберко.
 
Цікаво, що фахівець комісії виявив: мультсеріал «Бівіс і Батхед» уже не транслювався на телеканалі М1. Тому він звернувся до ТОВ «Хмарочос Медіа» (телеканал «Куй-ТБ»), де на той момент виходив мультик, з проханням надати відеозаписи. Зрештою, експерт досліджував серії «Сімпсонів», що виходили у вересні 2008 року в ефірі телеканалу М1 о 21:00 з повтором о 7:30, «Південного парку» («MTV Україна» о 23:00 без повторів у денний час), та «Бівіса і Батхеда» («Куй-ТБ» о 23:35 з повтором о 5:00).
 
Експерт визначив, що «Південний парк», «Бівіс і Батхед» та «Сімпсони» за змістом і лексикою належаит до кіно- і відеопродукції, яка має обмеження глядацької аудиторії «16». Тобто їхня демонстрація в ефірі дозволяється з 21:00 до 6:00. Фільми цієї категорії можуть мати сцени з обмеженим ступенем насильства і жорстокості (бійки, застосування зброї без надмірного кровопролиття, нещасні випадки та катастрофи), у них допустимі використання грубих слів та ненормативної лексики, якщо вона підкреслює належність персонажів до певних прошарків суспільства, присутня в оригіналі за задумом режисера і продиктована розвитком сюжету.
 
У результаті експертизи було зроблено два висновки. По-перше, оцінені мультсеріали є телепродукцією, що висміює нагальні проблеми американського суспільства. «Сатирична, гротесково-брутальна форма гумору притаманна американській кінопродукції, яка інколи шокує глядача своєю натуралістичністю та відвертістю». А по-друге, ці мультики не порушують вимог закону про захист суспільної моралі і, відповідно, можуть демонструватися на телеканалах за умови дотримання обмежень, встановлених законодавством.
 
Таким чином, комісія не заборонила американську мультиплікаційну сатиру. Цього, звісно, не зробила й Нацрада – лише тактовно нагадала, як її слід показувати. Дивує тільки одне: рекомендація Нацради дотримуватися приписів НЕК стосувалася лише «Сімпсонів» на М1, але в ній не згадувалося про два інші мультсеріали. Юрій Плаксюк зазначив, що рекомендації розробляв контрольно-аналітичний департамент, а чим він керувався – йому невідомо.
 
Прикусити язик резидентам
В експертному висновку НЕК щодо програми Comedy Club головним закидом є вживання брутальних слів, висловів і рухів. «Відповідно до ч. 2 абз. 1 і 2 ст. 62 ЗУ «Про телебачення і радіомовлення» текстовий супровід не може містити брутальних слів, висловів тощо. Згідно з ч. 2 абз. 1 і 2 ст. 62 вищеназваного закону телерадіоорганізаціям забороняється розповсюджувати, а також анонсувати програми та передачі, які можуть зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва, крім як протягом ефірного часу в добовому відрізку з 23:00 до 6:00 та на каналах з обмеженим доступом», – пишуть експерти. Але ж на Новому каналі програма виходила після 23:00, тож закону не порушувала. А брутальні слова, якщо вони так бентежать вухо чиновників, можна було б порекомендувати глушити звуковим сигналом. Але ж не радити не показувати програму!
 
Резидент Comedy Club Ukraine Сергій «Тернопільський Сірий» Притула по-філософськи відреагував на новину про аморальність Comedy: «У цій комісії сидять моральні експерти, тому їм видніше. Я думаю, що нічого страшного в цьому немає. Такі рекомендації комісія видає не лише по відношенню до нас, а й по відношенню до інших проектів, музичних кліпів тощо».
 
Незважаючи на рекомендації, Новий канал не збирається відмовлятися від російського Comedy Club і продовжуватиме його показувати щонеділі після 23:00, а от українська версія гумористичного проекту із січня не виходить в ефірі Нового (прес-служба каналу не розголошує причини припинення вітчизняного Comedy Club, але підкреслює, що це ніяк не пов’язано з моральними приписами). Очевидно, юристи каналу гадають, що правда в питанні правомірності трансляції Comedy – на їхньому боці.
 
Водночас практика показує, що мовники радше готові прийняти зауваження, ніж конфліктувати з регуляторним органом (адже коли настане перевірка, Нацрада про все спитає). «Телеканали здебільшого дослухаються до рекомендацій НЕК, наприклад, з тим самим Comedy Club, глядачем якого я є. Цю програму пересунули на той час, коли її не бачитимуть діти і забрали анонси впродовж денного часу», – пригадує Андрій Шевченко. В іншому випадку канал М1, реагуючи на прохання перенести «Погоду» з оголеною зіркою журналу Playboy Дашею Астаф’євою на пізніший час, взагалі зняв програму з ефіру. І хоча генеральний продюсер каналу Валентин Коваль обіцяв переформатувати проект («Буде Даша гладити не стегна, наприклад, а камеру або скло, на якому зображена карта України»), Астаф’єва так і не повернулася до ефіру.
 
Тим часом російський мовник «ТВ Центр» також навряд чи зважатиме на пораду українського державного органу й не захоче позбуватися підсумкової аналітичної програми «Постскриптум». Хоча згодом наявність програмного продукту, неадаптованого до українського законодавства у сфері захисту суспільної моралі, може стати підставою до виключення «ТВ Центру» з переліку каналів, дозволених до ретрансляції в Україні.
 
Якщо не можна НТН, чому можна «ТСН»?
Минулої осені Данило Яневський, який є членом НЕК, на круглому столі закликав визнати порубані тіла в новинах шкідливими для суспільства. І от – перша «ластівка»: негативні висновки щодо контенту НТН. Ініціатором розбору програмного наповнення цього каналу стала всеукраїнська громадська організація «Телеглядацька асоціація батьків України». Предметом нарікань була програма «Найвідоміші українські маніяки», яку телеканал демонстрував о 18.30. Організація вимагала перенести показ на пізніший час – після 23:00, проте сподівалася, що канал взагалі відмовиться від її показу.
 
НЕК взялася за справу з розмахом – оцінила одразу три продукти, що виходили в ефірі НТН: «Речовий доказ», «Свідок», і «Маніяків». І звернулася до Нацради з клопотанням привести ефір у відповідність до вимог чинного законодавства.
 
Експерти комісії побачили «багато сюжетів, що розповідають про різні випадки вбивств, демонструють документальні кадри понівечених тіл потерпілих, містять детальні описи скоєння злочинів, зокрема, як син забив матір». Так само, як у випадку з Comedy Club, посилаються на ч. 2 ст. 62 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». А крім цього – на ч. 2 ст. 2 Закону України «Про захист суспільної моралі». Відповідно, такі телепрограми повинні розповсюджуватися й анонсуватися з 23.00 до 6.00 та на каналах з обмеженим доступом, мати спеціальне попередження перед трансляцією та позначку в розкладі програм.
 
Керівництво НТН не розуміє, як реагувати на «рекомендації». Адже Нацрада, радячи позбутися «Свідка», пропонує каналу відмовитися від майже двох годин власного інформаційного мовлення каналу на добу. «Дивно, що нам рекомендують просто відмовитися від програм, а не тим чи іншим чином відкоригувати їх наповнення. Звичайно ж, стилістика, візуальний ряд, підбір сюжетів може змінюватися, – каже генпродюсер НТН Гліб Корнілов і наголошує, що НТН показує не насильство, а огидні наслідки скоєного насильства та затриманих злочинців не задля розваги телеглядача, а щоб попередити майбутнє насильство.
 
Якщо ж «моральні експерти» мають претензії до нішевого кримінально-детективного каналу, яким є НТН, то, за логікою, їх має стурбувати контент інформаційної програми «ТСН», що виходить на «сімейному» каналі та має значно ширше коло аудиторії, аніж НТН. Випускові редактори новин, які претендують на звання новин №1, наскрізною темою кожного свого ефіру без тіні сумніву обирають якраз «різні випадки вбивств». Однак, схоже, ніхто поки що не звертався до НЕК з проханням перевірити «ТСН» на моральність. Принаймні, Нацрада, за інформацією Юрія Плаксюка, жодних експертних висновків комісії щодо новин «Плюсів» не отримувала.
 
Найпарадоксальніше в експертизах НЕК те, що комісія оцінює продукт, який був в ефірі і, можливо, більше не з’явиться, бо завершив свій вихід. Цього разу запізніла реакція наздогнала і «Сімпсонів», яких уже не транслює М1, і український Comedy, з яким попрощався Новий, і «Маніяків», яких тепер немає в ефірі НТН, і одноразову демонстрацію фільму «Пожирачка чоловіків». «Вони, на жаль, не б’ють на випередження, а займаються констатацією факту», – влучно підмітив Сергій Притула.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
56863
Читайте також
21.04.2009 22:04
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
27 464
27.02.2009 10:25
Мар'яна Закусило
56 583
30.01.2009 17:52
Александр Рябченко, «Коммерсантъ»
18 302
26.01.2009 11:48
Марія Маєрчик, «Дзеркало тижня»
17 943
23.01.2009 17:37
Семен Потемкин, «Обком»
16 188
17.01.2009 14:47
Галя Койнаш
, для «Детектор медіа»
24 655
09.01.2009 11:03
Олександр Ковальчук, Zaxid.net
17 862
29.12.2008 07:40
Андрій Кокотюха
, для «Детектор медіа»
29 132
16.12.2008 16:11
Отар Довженко
30 512
15.12.2008 17:28
для «Детектор медіа»
17 051
13.12.2008 15:07
Олексій Росовецький, «ПіК України»
50 197
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Larysa
5417 дн. тому
Підписати петицію за повернення Сімпсонів можна на Вплив.ком: http://narodu.vplyv.com/2009/02/22/petition-ukrainian-simpsons/
Фро
5570 дн. тому
В Нацраде, как всегда, полным ходом идет ловля блох. Уволить бы вас всех к чертовой метери!
5572 дн. тому
Вот она, б...ять, самая огромная и страшная проблема нашей страны и её никчемной ПРОКУРАТУРЫ: мультфильм про "Симпсонов"!!!! Лучше бы "моралисты" запретили аморальные трансляции заседаний ВР, а прокуратура б лучше занялась более свойственными ей функциями.
111
5572 дн. тому
«ТВ Центр» (TVCi) і так не входить до переліку каналів, дозволених до ретрансляції в Україні.
андрій кокотюха
5572 дн. тому
В таких випадках кажуть: нема чого робити - займайся сексом, нема з ким - онанізмом. Але до "моральної" комісії сю народну мудрість застосувати не можна, бо вони вважають секс аморальним, "онанізм" - грубим словом (я не певен, що хтось там знає лексичне значення цього медичного терміну), і взагалі в своєму розвитку залишилися в першому класі црковно-приходської школи. Цікаво, чи є якісь дорадчий орган, який давав би рекомендації щодо доцільності існування Національної експертоно комісії з моралі? І якщо такі рекомендації будуть, чи знімуть НЕК з чиновницького інформаційного простору?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду