Хто і як видає прокатні посвідчення

30 Січня 2008
24287
30 Січня 2008
10:08

Хто і як видає прокатні посвідчення

24287
…і скільки платять експерту за кожен переглянутий фільм. Як працює Експертна комісія з питань розповсюдження і демонстрації кінофільмів.
Хто і як видає прокатні посвідчення
Останнім часом на сторінках «ТК» активно обговорюється питання про те, чим обґрунтований дозвіл (або – навпаки – відмова) на видачу прокатного посвідчення тому чи іншому фільму. Зокрема, з цього приводу висловлювалися Микола Гриценко  та Микола Томенко, до обговорення долучалася і член комісії з видачі прокатних посвідчень Аксинія Куріна. З уст захисників моралі на телебаченні вже неодноразово лунали звинувачення в некомпетентності, за ангажованості чи корупції на адресу «тих, хто видає прокатні посвідчення». Аби розібратись, хто, як і за якими принципами видає ці посвідчення, «Детектор медіа» звернулася до відділу державного регулювання кіновідеопрокату Міністерства культури України. Адже саме цей орган веде реєстр усієї кінопродукції, яка з’являється на наших екранах.
 
Як виявилося, у відділі державного регулювання кіновідеопрокату працює лише четверо людей. Як зізнається начальник відділу Лідія Клименко, навантаження на співробітників досить велике. До їх компетенції входить ведення всієї бази фільмів, що отримали держане посвідчення. Крім того, вони займаються перевіркою угод, згідно з якими фільми потрапляють на територію України, контролюють виконання вимог, передбачених прокатним посвідченням.
 
У разі виникнення розбіжностей щодо визначення індексу фільму, цей індекс визначає Експертна комісія з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Міністерстві культури. Саме вона вповноважена встановлювати індекс фільму щодо обмеження глядацької аудиторії та надавати висновки. На підставі висновків Експертної комісії Міністерство культури відмовляє у державній реєстрації фільмів та видачі державного посвідчення на право їх розповсюдження і демонстрування.
 
До складу Експертної комісії входить двадцять чоловік. Серед цих людей є кінознавці, кінокритики, мистецтвознавці, члени спілки кінематографістів психологи, представники державних установ, громадських організацій. Інформація про склад комісії є відкритою:
 
Голова – Кохан Тимофій Григорович, заступник Міністра культури і туризму України.
 
Члени:
 
Сергій Васильєв – театрознавець, журналіст;
Володимир Войтенко – кінознавець, головний редактор журналу «Кіно-коло»;
Олег Вергеліс – завідувач відділом культури газети «Дзеркало тижня»;
Людмила Гриценок – науковий співробітник Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи;
Тетяна Грищенко – мистецтвознавець, арт-критик;
Олена Ковальова – кінознавець;
Аксинія Куріна – кінознавець;
Наталія Максимова - кандидат психологічних наук, Інститут психології НАН України;
Віра Мельник – кінознавець;
Ольга Пашкова - кандидат мистецтвознавства, співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклористики, етнології ім. Максима Рильського НАН України;
Оксана Приходько - кандидат мистецтвознавства;
Ярослав Підгора-Гвяздовський – редактор відділу кіно журналу «Шо»;
Юрій Ріпенко - член Національної спілки кінематографістів України;
Максим Ростоцький – голова ВГО «Телеглядацька асоціація батьків України»;
Людмила Серебреникова – режисер, кінознавець;
Микола Слободян - Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І.К. Карпенка-Карого;
Сергій Тримбач - голова гільдії кінокритиків Національної спілки кінематографістів України, кінознавець;
Віталій Шевченко - голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення;
Олександр Шпилюк – кінознавець.
 
Як бачимо, серед членів комісії є й публічні люди, й керівники громадських організацій, і державні службовці, і науковці. «Ми звертаємося до різних установ із проханням виділити нам людей. Це і Міністерство освіти, і Міністерство здоров’я, і Нацрада з питань телебачення та радіомовлення. Різні громадські організації самі виступають з ініціативою прислати когось зі своїх спеціалістів. Все це досвідченні люди, – розповідає Лідія Клименко. – На них лежить дуже велике навантаження, тому мені неприємно чути звинувачення комісії в некомпетентності».
 
Протягом кварталу кожному з членів комісії доводиться переглядати не менше ста фільмів. Щотижня скликається як мінімум одне-два засідання, і передбачити заздалегідь, коли саме воно відбудеться, досить важко.
 
«У наших кінопрокатників виникає багато технологічних труднощів. Адже часто буває, що фільму вдається пройти розмитнення тільки за два дні до прем’єри. В таких випадках комісія терміново збирається, бо треба переглянути цей фільм, щоб встигнути видати посвідчення, – розповідає Лідія Андріївна. – Отож робота вимагає від членів комісії неабиякої мобільності. Дехто не витримує навантаження та йде».
 
Всі члени експертної комісії працюють на громадських засадах; за перегляд кожного фільму їм виплачують компенсацію – 10 гривень. Утім, питання про збільшення бюджету на оплату послуг членів експертної комісії вже порушено.
 
Робота експертної комісії здійснюється у формі індивідуального перегляду фільмів або у формі засідання. Кожен член комісії отримує носій із записом фільму, переглядає фільм і заповнює картку експерта, в якій обґрунтовує свою оцінку і варіант висновку щодо умов розповсюдження і демонстрування фільму в Україні. Фільм має переглянути більше половини складу комісії. На підставі заповнених карток технічний секретар складає протокол, яким оформлюється висновок, що затверджується головою експертної ради.
 
 
Форма картки експерта, яка визначає долю фільму
 
Очолює Експертну комісію заступник Міністра культури України Тимофій Кохан. Саме його слово є остаточним, коли виникають суперечливі питання між членами комісії. Наприклад, коли 8 чоловік виступають за присвоєння фільму категорії «18» і така сама кількість – за категорію «Х21».
 
«У нас працюють професіонали, тому великих розбіжностей в оцінках кінопродукції немає. Щоправда, інколи виникають невеликі суперечки між старшим та молодшим поколіннями. Але критерії, за якими ми відносимо фільм до тієї чи іншої категорії, чітко прописані у законодавстві», – вважає Лідія Андріївна.
 
Згідно з класифікацією, існують такі вікові обмеження: за віком до 14 років, до 16 років, до 18 років і фільми «Х21». У постанові записано і відповідні рекомендації для телеорганізацій щодо часу показу в ефірі тих чи інших фільмів: з обмеженням за віком до 14 років – з 18:00 до 6:00, до 16 років – з 21.00 до 6:00, до 18 років – з 23.00 до 6:00, Х21 – з 0:00 годин до 6:00. Відповідно до цього, виділяють такі категорії:
 
«ДА» – це фільми, спеціально створені для дітей і доступні за сюжетом для дитячого сприйняття. Повна відсутність у цих фільмах у будь-якій формі грубості, насильства, жорстокості, непристойних виразів;
 
«ЗА» – це загальнодоступні фільми, для глядачів будь-якого віку. Фільми цієї категорії розраховані на сімейний перегляд. Тобто, вони порушують теми, які однаково цікаві та зрозумілі більшості глядачів незалежно від їх віку, інтелектуального рівня, соціального стану. Як правило, вони вирішені в доступній розважальній формі. Пропагують сімейні цінності. Реалії складної дійсності (смерть, страждання, горе, насильство і тощо) подають з максимальною умовністю. Тут виключаються будь-які сцени, які можуть негативно впливати на психіку людей, а особливо дітей: натуралістичний показ жорстокості і насильства, фізіології сексу, допускається естетизована демонстрація оголеного тіла, орієнтована на зразки високого мистецтва;
 
«14» – фільми, перегляд яких дозволяється дітям до 14 років тільки в супроводі батьків. Фільми цієї категорії порушують теми і проблеми, характерні для навколишньої дійсності в усій її складності. Як правило, їх утілення здійснюється в таких жанрах, як трагедія, драма, трагікомедія, які передбачають більш жорстокий показ дійсності, ніж фільми категорії «ЗА». Самостійний перегляд дітям до 14 років забороняється. Фільми цієї категорії можуть мати обмежене зображення оголеного тіла без сцен сексуальної поведінки. Можливі сексуальні натяки та асоціації. Фільм може включати сцени з незначним ступенем насильства та жорстокості, такі як бійки, застосування зброї без надмірного натуралістично вираженого кровопролиття;
 
«16» – фільми, перегляд яких забороняється особам до 16 років. Глядачі попереджаються, що тема або зміст фільмів призначено для більш зрілої аудиторії, ніж фільми категорії «ЗА» та «14». Передбачається, що цю категорію складають глядачі, що мають певний життєвий досвід і здатні сприймати ускладнену мову художнього твору. Фільми цієї категорії можуть мати сцени з обмеженим ступенем насильства та жорстокості, такі як бійки, застосування зброї без надмірного кровопролиття, обмежене зображення нещасного випадку або катастрофи. Вони також можуть мати сцени, що включають короткі й епізодичні зображення оголеності, сцени закоханості, без сексуальної поведінки, епізодичне використання грубих слів, ненормативної лексики, якщо вона підкреслює належність персонажів до певних прошарків суспільстві, присутня в оригіналі за задумом режисера і необхідна для розвитку сюжету. Такі сцени повинні бути короткі за хронометражем (до 3 хвилин), зняті з використанням засобів художньої виразності, їх необхідність обумовлена логікою сюжету. Можуть бути присутні проблеми нетрадиційних сексуальних відносин за умови, якщо вони вирішені коректно та тільки на вербальному рівні. До цієї категорії можуть бути віднесені фільми, які мають художню цінність, створені в руслі сучасних течій та напрямків кіно або молодіжної субкультури, мають деякі сцени, що виходять за межі загальноприйнятої моралі, важливі для сприйняття сюжету;
 
«18» – фільми, перегляд яких забороняється особам віком до 18 років та дозволений тільки для дорослого глядача. Ця категорія включає фільми таких жанрів, як бойовики, трилери, містика, специфічними атрибутами яких є сцени насильства, жорстокості, показ жахливого, патологічного натуралізму. Їх наявність має бути виправдана логікою сюжету та втілена на екрані з максимальним ступенем умовності (тобто використання спецефектів, що виключають шокуючий натуралізм). У фільмах цієї категорії можуть мати місце художньо-виправдане насильство, у тому числі, сексуальне, наочне зображення катастроф, жахів, відвертої оголеності (включаючи статеві органи), імітація сексуальних актів, доречне вживання непристойностей. Крім того, до цієї категорії можуть відноситись фільми, що мають художньо-виправдані сцени антисоціальної поведінки у відверто переконливій формі.
 
«X21» – фільми, перегляд яких забороняється особам до 21 року і демонстрування їх дозволяється за обмеженою умовою. Це всі типи еротичної продукції (для телебачення становить виняток так звана еротична версія порнографії, яка у світовій практиці має індекс – «ХХ»). А також фільми, які мають цінність як твори мистецтва з включенням сцен статевих актів, що окремо від твору можуть виглядати як порнографія, але не вульгарні за своєю суттю. Фільми цієї категорії можуть мати художньо виправдані сцени насильства, жорстокості, надзвичайно наочне зображення катастроф, жахів, відвертої оголеності.
 
«На даний момент у нашій базі 80 тисяч фільмів, які переглянуті працівниками відділу, пройшли через експертну комісію та внесені в базу. Отож тепер ми переважно відстежуємо нові фільми. Адже права на вже відзняти фільми накопичуються. Виключення – якщо дистрибуторська компанія отримує, наприклад, ліцензію на п’ять років. У разі, якщо надалі права на цей фільм купить якась інша компанія, вона повинна знову отримувати прокатне посвідчення», – розповідає Лідія Клименко.
 
Як свідчить статистика, минулого року експертна комісія переглянула 1078 фільмів. 132 назви було подано для розгляду слідчими органами прокуратури. Це менше, ніж у попередні роки. Зокрема, у 2005 році було переглянуто 2066 фільмів. Минулого року було заборонено дев’ять фільмів: «Полуничний торт – 2», «Полуничний торт – 3», «Полуничний торт – 4», «Полуничний торт – 5», «Полуничний торт – 6», «Кама-Сутра ХХI века», «Московський сексодром», «Шортбас», «Калигула».
 
У таблиці наведено кількість прокатних посвідчень (в останні 3 роки – за категоріями), виданих у 2000-2007 роках:
 
 
Вид прав
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
Телевізійні
6,448
6,570
7,150
9,015
9,658
7,850
ЗА-2020
ДА-1283
Анім.750
8,728
ЗА-2700
ДА-1635
Анім.988
6275
ЗА-1200
ДА-968
Анім.600
Відео
1,997
6,290
6,889
7,104
10,073
6,633
ЗА-2335
ДА-898
Анім.989
 
10,686
ЗА-2746
ДА-1320
Анім.1002
5877
ЗА-856
ДА-780
Анім.420
Кіно-театральні
600
622
223
272
193
292
ЗА-65
ДА-8
488
ЗА-53
ДА-20
257
ЗА-58
ДА-0
Разом
9,045
13,482
14,262
16,391
19,924
14,775
19,902
12 409
 
Аналізуючи ситуацію, пані Лідія не вважає, що варто скаржитися на нестачу фільмів для дітей. Багато стрічок для сімейного перегляду надходять від «Інтера», Нового каналу, СТБ. Крім того, члени Експертної комісії не повинні визначати, яке кіно є корисним, а яке – навпаки. Єдине, що вони можуть зробити, – визначити індекс фільму для обмеження глядацької аудиторії. Забороняють, за словами Лідії Клименко, тільки те, що суперечить чинному законодавству України – порнографію, розпалювання міжнаціональної ворожнечі, пропаганду війни, наркоманії та насильство на дітьми.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24287
Теги:
Читайте також
16.12.2008 16:11
Отар Довженко
30 509
19.12.2007 14:06
Прес-служба телеканалу «Кіно»
17 728
19.12.2007 12:03
Отар Довженко
16 639
17.12.2007 17:04
Микола Гриценко
для «Детектор медіа»
28 443
14.05.2007 11:56
«Детектор медіа»
23 624
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ludmila Gritsenok
5911 дн. тому
Я - член горезвісної Комісії. На громадських засадах і за переконанням. Перед тим, як усіх хаяти, попробували б безкоштовно попрацювати на суспільство і своїх діток. Інколи треба витратити не одну ніч і всі вихідні, щоб переглянути десяток-другий фільмів. А щоб подивитись "пілівку", треба кидати роботу (яку, до речі, ніхто за тебе не зробить) і бігти в Мінкульт на перегляд. І це не завжди вдається. "Компенсація" - 10 грн. мінус податок за фільм (1,5 - 2, 5 год. робочого часу плюс проїзд туди і назад, який взагалі ніхто не компенсує). А дивитись іноді доводиться таке, що просто гидко. Про заборони. Закон України (тут претензії до ВР) не все дозволяє забороняти, ще й прокатники кленуть останніми словами, бо їм би все підряд крутити з самого ранку - аби гроші. От такі "умови роботи на громадських засадах". Я нічого не казатиму про тих, хто "чеше" все підряд під категорію "за". Біільшість експертів просто намагається хоч якось контролювати ситуацію, щоб менше відвертого багна пливло на екрани і в душі людей (особливо дітей). А як "тримає оборону" Лідія Андріївна - памятник треба ставити прижиттєво і давати Героя України таким людям, а не всіляким блюдолизам. Так від кого чекати підтримки???
Рекрут
5922 дн. тому
За "шортбас" який показувався у кінотеатрі "Київ" треба садити всю комісію і звільняти керівництво Мінкультури!!!!!!!!!!!!!!! На нари всіх!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Аксінью Куріну, у {CENSORED}!!!!!
??
5922 дн. тому
в предпоследнем абзаце - запретили шортбас и калигулу?! фестивальные фильмы, которые, кстати, у нас были в прокате?!
Stas
5922 дн. тому
Цитирую ".. Фільми цієї категорії можуть мати художньо виправдані сцени насильства, жорстокості, надзвичайно наочне зображення катастроф, жахів, відвертої оголеності" Это перечень програм для ТВ или для стрип-бара?! Кто вообще это утверджал? Где найти грань между развратом и пристойностью: "..імітація сексуальних актів, доречне вживання непристойностей...." Это "спеуиалисты" ТИПА Аксинии Куровой установили такие правила? иИли не просыхающий от водки Слободян в перерыве между запоями. Или Шевченко, в перерыве между своей великодержавной бездеятельностью? Тогда все понятно. Преступные категории, из которых нужно для всеобщего ТВ оставить только "ЗА", ликвидировать остальные категории и распустить это недорозумение Экспертну раду. Курина как "профессионал"сначала заочно утвердила "Сестры греха", потом прочитала возмущенную статью Гриценко в "Телекритике", после чего "потратила специально 1,5 часа " на просмотр этого позорища. Никто из этой комиссии ничего не смотрит. Смотрят в отделе Минкульта на количество взятки за получение "прокатки" на всякую мерзость. Назвать ваши расценки, деятели? Все мертвонарожденное, корупционное и тупое. Короче настоящее украинское.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду