Де хворий?

27 Листопада 2008
61796
27 Листопада 2008
12:42

Де хворий?

61796
Кажете, суспільство хворе? Нехай влада, яка раптом стала експертом із суспільної моралі, не лізе не у свої справи.
Де хворий?
Цей рік насправді насичений кризами: геополітичною, фінансовою, політичною. І, як виявляється, ще й душевною та моральною. Колективною. Нам, хворим, тільки тепер стає зрозумілим, скажімо, масштаб і серйозність зарази, але не всі так легковажно ставилися до питання нашого душевного здоров’я і раніше анітрохи не втрачали пильності.
 
Можливо, читач давно знає про хворобу, але я вперше дізналася на початку жовтня – після круглого столу з участю журналістів у парламенті. Захід був покликаний «боротися з негативом у новинах». А вже через місяць, 11 листопада, ЗМІ повідомили, що «уряд за пропозицією Національної ради з телебачення і радіомовлення (Нацрада) і Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі (НЕК) ініціює підписання з керівниками засобів масової інформації громадського договору про захист моралі в інформаційному просторі України». Можна було би тішитися надзвичайно оперативною обробкою результатів круглого столу, якби там було бодай одне слово про таку ініціативу. А ініціатива, як побачимо, серйозна. Згодом з’явилася публікація про ще одну ініціативу НЕК – нагороду для «журналістів, які висвітлюють проблеми утвердження та захисту суспільної моралі, популяризації духовних здобутків суспільства».
 
Майже хепі-енд, але перш ніж докладніше вивчити способи лікування, варто зазначити схвальну співзвучність планів уряду з волею народу. Адже, згідно з результатами всеукраїнського дослідження «ЗМІ та свобода слова», проведеного Інститутом Горшеніна і за якимось збігом обставин через пару днів оприлюдненого, «більшість українців вважають, що Україні потрібна цензура ЗМІ (59,1%)». Та й судячи з інтерв’ю із соціопсихологом Майєю Шаховою, в цьому немає нічого дивного. Адже наслідки прямо лякають. «Через постійний негатив, що його поширюють ЗМІ, збільшується кількість депресій, серцево-судинних захворювань, навіть онкозахворювань…<> Онкозахворювання частіше за все розвиваються тоді, коли людина відчуває злість або не може вирішити проблему, яка спричиняє цю злість. Це – агресія з почуттям безпорадності. А всі захворювання виникають тоді, коли людина сама себе руйнує думками і негативом».
 
Але ж страшно! Говорить фахівець, яка, напевне, бачила такі наслідки. Тим не менш, маю певні застереження щодо причин і наслідків. Чи є джерелом стресу якийсь внутрішній «негатив», чи безумовний для багатьох людей факт звільнення з роботи, проблем із виплатами по кредитах та утримання сім’ї? Та й відносно політичної кризи «негатив» зумовлений об’єктивними причинами, на які пересічна людина жодного впливу вже не має. Відкритим залишається питання, хто саме руйнує країну й чи намагання більшості пересічних людей не зосереджуватися на «негативі», щоб не захворювати на рак, не призведуть завтра чи післязавтра до ще гіршого негативу для них і їх дітей?
 
Як на мене, найсильнішим джерелом стресу є стан, у якому ми не розуміємо, що відбувається і, відповідно, не можемо адекватно реагувати. Кожний педагог одразу пояснить, що потрібно для того, щоби перевірити знання, виявити проблеми та призначити нагороди. Передусім мають бути чіткі вимоги та критерії успішного завершення процесу.
 
Нічого подібного в даному випадку не маємо. За що дадуть нагороду, та й хто її призначить? Але Бог із нею, з нагородою – знайдуть якогось журналіста, який відстоює платонічні стосунки аж до шлюбу (або жодного сексу взагалі?), чи якісь гарні слова напише про духовні досягнення українського народу, та й годі.
 
Заплановане «підписання з керівниками ЗМІ громадського договору про захист моралі в інформаційному просторі України» не можна відкинути як якусь дрібницю. Я не кажу про дивування, яке мусять викликати спроби нинішніх політиків виступати арбітрами з моралі. І не про занепокоєння у зв’язку з вельми активною роллю Віце-прем’єр-міністра Івана Васюника в цій сфері. До речі, основні тези, озвучені в листопаді, знаходимо в рішенні, прийнятому НЕК «за результатами обговорення доповіді віце-прем'єр-міністра України І. В. Васюника “Щодо викликів та головних завдань у сфері захисту суспільної моралі"». Він пропонує «посилити координацію органів державної влади в галузі суспільної моралі». Дуже хотілось би знати, які саме органи влади і що це за діяльність. Маємо, щоправда, ймовірну відповідь на першу частину питання в рішенні від 23 червня 2008 року, але виникає ще одне питання. Якщо більш-менш зрозуміло, яку роль має відігравати МВС, абсолютно не зрозуміло, чому Державна податкова адміністрація України має брати участь у «вибіркових перевірках дотримання вимог законодавства про захист суспільної моралі». Або цілком зрозуміло, але тоді, перепрошую, про яку мораль ідеться?
 
 
 
Незрозуміле, власне, все, починаючи із самого існування закону про суспільну мораль та експертної комісії. Все вже обговорювалось, і не раз, і я тут обмежуся тільки двома заувагами. По-перше, ніхто не заперечує, що є речі, які краще не показувати дітям, і тому мають бути вікові обмеження. Коли йдеться про обмеження прав людей, які самі в праві обирати представників влади, брати на себе відповідальність за своїх дітей, обіймати відповідальні посади тощо, хотілось би почути абсолютно чіткі та сильні аргументи. Таких я жодного разу не чула, і просто не збагну, на якій підставі нібито демократична та сучасна держава може вирішувати, які фільми доросла людина може дивитися. Сподіваюся, що люди, чиї фільми заборонили, подадуть скаргу до Європейського суду з прав людини, щоби шановні судді у Страсбурзі нарешті дали правову оцінку цим розмитим словам із якогось іншого століття чи політичного режиму. По-друге, нехай представники НЕК та інші охоронці «душевного здоров’я населення» докладно пояснять, у якій демократичній державі забороняють покази фільму чи продаж друкованих матеріалів, керуючись тільки міркуваннями пристойності.
 
Якось дивно взагалі, що такі питання виникають у пострадянській державі і в комп’ютерний вік, де все й так є доступним. Щоправда, вже лунали пропозиції з боку НЕК, що уряд має ввести обмеження й в інтернеті. Очевидно, не всі так охоче розлучаються з радянською ментальністю та браком довіри до громадян. Та пісня, яку нам останнім часом нав’язують із усіх боків, знайома якраз із радянських часів. Можна було би привітати заяви представників НЕК про те, що мова не може йти тільки про секс і порнографію, якби не відчувався совковий підтекст в усьому. Тобто, йдеться не про усвідомлення справжніх проблем, а про бажання якнайбільше розширити контроль.
 
Викликає особливу стурбованість те, що сферу діяльності охоронців нашого здоров’я розширюють зовсім не лікарі, та ще й не маючи діагнозу і чіткого визначення захворювань. За словами віце-прем’єр-міністра, «через телебачення і радіо все частіше розповсюджуються матеріали, які здійснюють замах на релігійні святині, державну символіку, принижують національне достоїнство народу і особи, культивують дух нетерпимості, жорстокості, пропагують ксенофобію, спотворюють вітчизняну історію і нехтують духовними досягненнями попередніх поколінь українців». Я, очевидно, щось розумію, коли читаю такі слова, читач теж. Чи те, що я розумію, збігається із тлумаченням шановного читача, чи пана Васюника, уявлення не маю. А якщо наші погляди щодо тлумачення «національного достоїнства» або «спотворення вітчизняної історії» розходяться, хто скаже, який погляд є «правильним»?
 
У недавньому інтерв’ю «Детектор медіа» голова НЕК Василь Костицький заявив: «Комісії треба було б займатися попередженням посягань на конституційний лад, на національну гідність народу, особи, на релігійні святині, невігластво». Чи передбачується окрема кара за невігластво, чи це буде розцінюватися так само, як замах на конституційний лад? Та й як саме збираються попереджати й те, й друге?
 
Маємо одну відповідь на це запитання: шляхом «саморегуляції». Скажу одразу, що в принципі нічого проти саморегуляції не маю. Дуже хотілось би, щоби нею займалися й представники уряду та парламенту. Але ж є істотна різниця. Маємо хоч і недосконале, але більш-менш чітке врегулювання діяльності народних обранців. Проблема полягає у виконанні, точніше – в їхньому повному небажанні виконувати свої обов’язки. Щодо саморегуляції журналістів навіть мінімальної ясності немає. Чим вони заражають невинних людей – геть незрозуміло, а тому який курс лікування потрібний – теж неясно.
 
В інтерв’ю п. Костицький нарікає на «юридичну слабкість багатьох документів і дій» і каже: «Найголовніше, що ми зробили велику роботу: підготували зміни до низки законів, пов’язаних із дотриманням норм суспільної моралі». Як відомо, уряд і парламент уже давно мають цікавіші забави й законодавча діяльність не дуже їх обходить. Втім, не дуже розумію, як зміни власне в цій сфері можна ухвалювати без публічного обговорення, бажано з чітким визначенням термінів і без маніпулювання свідомістю розмитими запитаннями. Підозрюю, виявиться, що хворий насправді пашить здоров’ям. Принаймні, достатньо, щоб не дозволити владі диктувати, як йому жити і думати. Нехай влада подбає про те, як здобути довіру населення. Підказати дуже легко: нехай роблять те, для чого їх обрали, і не втручаються у сферу, до якої не мають ані морального, ані юридичного права втручатися в демократичній державі.
 
Галя Койнаш, Харківська правозахисна група
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
61796
Читайте також
28.07.2009 10:28
Галя Койнаш
, для «Детектор медіа»
49 477
11.03.2009 07:04
Галя Койнаш
, для «Детектор медіа»
28 125
29.12.2008 10:16
Сергій Дацюк, «Українська правда»
27 696
16.12.2008 16:11
Отар Довженко
30 523
Коментарі
17
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
토토
190 дн. тому
Thanks for sharing your info. I truly appreciate your efforts 토토
ฝาก 10รับ100
290 дн. тому
โปรโมชั่นใหม่สุดร้อนเเรง อัปเดตล่าสุด 2023 ฝากเงินเล่นเกมสล็อตออนไลน์วันนี้ ฝาก 10รับ100 ถอนได้ชัวร์ 100% เเจกโบนัสฟรีสำหรับลู้กค้าของ ambbet เพียงแค่ฝากเงินก็สามารถเลือกรับโบนัสฟรีได้ทันที ไม่ต้องเเชร์ ไม่ต้องร่วมกิจกรรม นอกจากนี้เรายังมีโปรอื่นๆ ให้เลือกรับอีกด้วย เรียกได้ว่าฝากเงินกับเรามีเเต่คุ้มกับคุ้ม
토토사이트
377 дн. тому
Wow, amazing blog format! How long have you been running a blog for? you made running a blog glance easy. 토토사이트
메이저사이트
377 дн. тому
This is a topic that’s near to my heart… Many thanks! 메이저사이트
온라인바카라
528 дн. тому
Hello, I am one of the most impressed people in your article. 온라인바카라 I'm very curious about how you write such a good article. Are you an expert on this subject? I think so. Thank you again for allowing me to read these posts, and have a nice day today. Thank you.
온라인카지노
618 дн. тому
I've been looking for photos and articles on this topic over the past few days due to a school assignment, 온라인카지노 and I'm really happy to find a post with the material I was looking for! I bookmark and will come often! Thanks :D
온라인카지노사이트
628 дн. тому
I accidentally searched and visited your site. I still saw several posts during my visit, but the text was neat and readable. I will quote this post and post it on my blog. Would you like to visit my blog later? 온라인카지노사이트
온라인카지노사이트
628 дн. тому
I accidentally searched and visited your site. I still saw several posts during my visit, but the text was neat and readable. I will quote this post and post it on my blog. Would you like to visit my blog later? 온라인카지노사이트
카지노사이트추천
641 дн. тому
Hello, I am one of the most impressed people in your article. 카지노사이트추천 I'm very curious about how you write such a good article. Are you an expert on this subject? I think so. Thank you again for allowing me to read these posts, and have a nice day today. Thank you.
Pest control london
1130 дн. тому
I definitely need to challenge myself to be quiet more. I have forte a lot better but there is surely room for improvement! I feel like an old lady shaking my cane at a young whippersnapper when I say this, but what I wouldn’t give to have people in my real, every day, non virtual life who make it necessary not to spend all my time plugged in. Pest control london
먹튀폴리스
1147 дн. тому
Wow! This could be one of the most useful blogs we have ever come across on thesubject. Actually excellent info! I’m also an expert in this topic so I can understand your effort. 먹튀폴리스
카지노사이트
1147 дн. тому
Your article looks really adorable, here's a site link i dropped for you which you may like. 카지노사이트
안전놀이터추천
1147 дн. тому
Thanks for this post.It was really interesting to read. 안전놀이터추천
먹튀검증업체
1147 дн. тому
I would like to say that this blog really convinced me to do it! Thanks, very good post. 먹튀검증업체
Несла Галя воду...
5638 дн. тому
Звичайна істерика в цієї Галини Койнаш з Харкова. Краще б промовчала.
Наталія
5638 дн. тому
Нехай влада у першу чергу подивиться збоку на свою моральність, а " охоронці здоров" я"оцінять свою.
Хе-Хе
5638 дн. тому
"Нехай влада подбає про те, як здобути довіру населення."/ Коли влада здобуде довіру у народонаселення - в неї будуть усі беззаперечні юридично-моральні підстави визначати спосіб життя, мислення і вподобання окремо взятого громадянина, "втручаючись" (регламентуючи) в його особисті свободи.Згодом люди самі попросять цього попросять, обмінюючи право демократично кричати на право бути в економічному достатку.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду