Хто має бути провайдером цифрового мультиплексу?

5 Лютого 2008
22083
5 Лютого 2008
16:18

Хто має бути провайдером цифрового мультиплексу?

22083
Перш ніж визначатись із провайдером, варто було б дочекатись результатів конкурсу на вісім вакантних місць у МХ-4.
Хто має бути провайдером цифрового мультиплексу?
Перший місяць Нового року ознаменувався новими рішеннями щодо розвитку цифрового телебачення в Україні. Майже одночасно, з різницею у добу, дві державні установи – Національна рада з питань телебачення та радіомовлення і Міністерство транспорту – визначили свою оцінку стану розвитку цифрового телебачення в Україні. У той час, коли Мінтранс вчергове сподівається на ухвалення державної програми з розвитку «цифри», Національна рада з питань телебачення та радіомовлення відзвітувала про реальний перехід до впровадження цифрового телебачення в Україні.
 
Нагадаємо, пік активізації Нацради в «оцифровуванні» держави припав на грудень минулого року, коли було вирішено розвивати телебачення майбутнього у восьми загальнонаціональних мультиплексах (3 в стандарті MPEG-2, 2 – в MPEG-4, 1 – в DVB-H, 2 – в HD).А одразу після новорічних свят Національна рада визначилась з провайдером програмної послуги у загальнонаціональному мультиплексі МХ-4, мовлення у якому передбачене у стандарті MPEG-4. Ним стало ТОВ «Українська цифрова телемережа»; ця ж компанія є оператором мережі.
 
Коментуючи це рішення, перший заступник голови Нацради Ігор Курус зазначив, що «УЦТМ» - єдина компанія подала документи на дану ліцензію і, оскільки має великий досвід у створенні цифрового телебачення, а також проводила низку наукових робіт з цього приводу, має кваліфіковані кадри професіоналів – саме цей провайдер, на думку Нацради, спроможний активно розвивати цифрове телебачення в Україні.
 
Не зовсім згодні, м’яко кажучи, з такою позицією інші суб’єкти українського медіа ринку. Як пояснив в інтерв’ю «ТК» Олександр Довгань, заступник виконавчого директора з телемовлення телеканалу «Гамма», в плани розвитку їх компанії входило подавати заявки і на провайдера програмної послуги, і на оператора цифрової мережі, але вони не мали конкретизованої інформації про деталі такої заявки та про терміни її подання.
 
«Була інформація про те, що упродовж місяця Нацрада вивчатиме пропозиції учасників ринку щодо розбудови МХ-4 відповідно до рішення Нацради  від 5 грудня 2007 року «Про створення цифрової загальнонаціональної багатоканальної телемережі (МХ-4)». Було оголошення про конкурс на право мовлення в МХ-4, але ми не знайшли оголошення про подання заявок на провайдера й оператора мультиплексу», - зазначив у розмові з «ТК» пан Довгань.
 
Телеканал «Гамма» разом ДП «Ера Продакшн»,ТОВ «ТРК „Експрес-Інформ”» та ЗАТ «Українська цифрова телемережа» були учасниками експерименту з впровадження цифрового мовлення у Києві. У своєму рішенні про припинення експерименту Нацрада запропонувала його учасникам надати пропозиції щодо подальшого розвитку «цифри» в Україні. Тим більше дивно, за словами Олександра Довганя, що їх пропозицій ніхто не вислухав.
 
Надзвичайна оперативність у визначенні провайдера й оператора МХ-4 здивувала й директора департаменту розвитку 5 каналу Олександра Адаменка, представника ТОВ «ТРК „Експрес-Інформ”», ще одного учасника експерименту. У тому, що сталося, він вбачає можливу загрозу монополізації на ринку цифрового телебачення.
 
«Ми не претендували на роль провайдера чи оператора мультиплексу. Але поспішність з їх визначенням дає підстави думати, що історія може повторитись й з іншими цифровими мультиплексами. А це загрожує монополією на технічне обслуговування та наповнення мультиплексів. А звідси прямий шлях до диктату цін. Телемовники будуть поставлені у складне становище: або плати, скільки скажуть, або ніхто не побачить твою продукцію», - каже пан Адаменко.
 
Такої ж думки у Всеукраїнській  громадській організації «Телерадіоасоціація «УКР-ДВБ-ФОРУМ». До того ж в асоціації вважають неправомірним рішення Національної ради про оголошення конкурсу на оператора мережі.  Голова громадської організації Олександр Саломаха в інтерв’ю «Детектор медіа», зокрема, зазначив: «Питання оператора цифрової мережі – це компетенція Національної комісії з регулювання зв’язку. Тому цілком ймовірно, що це рішення Нацради буде оскаржене. Що ж до рішення про провайдера, то такими діями Нацрада в черговий раз показала, що вона нездатна працювати прозоро».
 
Водночас Іван Омелянюк, генеральний директор науково-виробничого підприємства «Квант-Ефір», відомого виробника телевізійного та радіопередавального обладнання, одного із засновників «УЦТМ», вважає, що рішення Нацради правильні, й очікує на швидкий розвиток «цифри» в Україні. На думку Івана Омелянюка, бажаючих бути провайдером може бути багато, але лише організація, яка технічно добре готова до цього і не є, власне, телекомпанією зі своїм продуктом, може претендувати на такий статус.
 
«Ніде у світі немає, щоб телекомпанія була власником частоти, - сказав «ТК» пан Омелянюк. - Адже провайдер, який має свій телепродукт, потенційно може у своєму пакеті створити певні переваги для власного контенту. Одна тільки «УЦТМ» підтримувала статус оператора під час проведення експерименту з впровадження цифрового телебачення у Києві. Вона тільки ретранслювала інші програми. У цієї компанії величезний досвід, і кому, як не їй, бути провайдерами МХ-4». Утім, експерти наголошують, що ототожнювати «УТЦМ» 2005 року, яку очолював пан Омелянюк, із теперішньою компанією з такою назвою не варто – персональний склад компанії повністю змінився.
 
Що ж до оператора цифрових мереж, то, на переконання Івана Омелянюка, в Україні таких має бути один, максимум - два. Лише тоді можна буде забезпечити чіткий прийом цифрового сигналу по всій державі. Мовники ж мають проходити конкурс у Національній Раді з питань телебачення та радіомовлення на право входження в мультиплекс.
 
Натомість у Івана Омелянюка чимало опонентів. За їхньою логікою, у ситуації, що склалась, варто було б дочекатись результатів конкурсу на вісім вакантних місць у МХ-4 і лише потім визначатись з провайдером мультиплексу. При цьому пріоритет має надаватися мовникам, а думка учасників мультиплексу має обов’язково враховуватись під час визначення провайдера. На переконання цих фахівців, Іван Омелянюк лукавить, коли говорить про абсолютну незаангажованість провайдера без власного контенту, адже створення переваг для певних мовників можливе. Вихід спеціалісти вбачають в укладенні прямих договорів на поширення сигналу між мовниками, переможцями конкурсу, учасниками мультиплексу та державним Концерном РРТ. 
 
Тим часом, як заявила «ТК» директор «УЦТМ» Наталя Чобітько, до активної розбудови мультиплексу в компанії ще не приступали, оскільки й досі не мають на руках ліцензії Нацради. «Щойно здолаємо всі організаційні питання, одразу почнемо, - каже пані Чобітько. - Маємо для цього все необхідне. Зараз набираємо фахівців, готуємось до проведення конкурсу серед підприємств  - постачальників обладнання. Уже маємо три заявки».  
 
Наталя Чобітько не виключає, що на 90 відсотків постачальником обладнання буде давній партнер і один із засновників «УЦТМ» - науково-виробниче підприємство «Квант-Ефір», яке напрацювало значний досвід у розробці та випробуванні техніки, зокрема, й для поширення цифрового телевізійного сигналу.  Директор «УЦТМ» розповіла «ТК», що її компанія планує побудувати в Україні мережу цифрового ефірного телебачення з орієнтовним покриттям до 95%  території держави. Наразі фахівці УЦТМ обговорюють кілька варіантів техніко-економічного обґрунтування та бізнес-планів щодо реалізації цифрового телебачення з різною кількістю мультиплексів.
 
«УЦТМ» планує реалізувати комбіновану модель цифрового ефірного мовлення, де частина послуг із розміщення телевізійних програм стандартної якості надається у відкритому вигляді, а оплачують послуги телерадіомовні компанії. Це, насамперед, програми державних телерадіокомпаній та програми супутникового мовлення.

Інші телевізійні програми стандартної якості, додаткова спеціальна інформація та відео на замовлення поширюються у закодованому вигляді, послугу оплачує абонент. За словами Наталі Чобітько, всі фінансові аспекти існування мультиплексу наразі в процесі обговорення. «Єдине, що в плані грошей я можу сказати напевне, це те, що телемовникам входження до цифрового мультиплексу обійдеться дешевше, аніж вони зараз платять за поширення аналогового сигналу», - каже пані Чобітько.
 
ТОВ «Українська цифрова телемережа» створене 2005 року з метою впровадження цифрового ефірного телебачення в Україні. 23 серпня 2005 року «УЦТМ» отримала Ліцензію оператора телекомунікацій від Національної комісії з питань регулювання зв’язку України на вид господарської діяльності «Технічне обслуговування і експлуатація мереж ефірного телемовлення на всій території України» строком на 5 років. 20 квітня 2006 р. компанія одержала ліцензію Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на цифрове телевізійне мовлення на 51-му телевізійному каналі в м. Києві.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22083
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Эгус Кабулус
5925 дн. тому
Господарський суду Київської області заборонив Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення приймати, реєструвати і розглядати заявки на участь у конкурсі та підбиття підсумків й визначення переможців конкурсу на отримання ліцензій на мовлення на загальнонаціональному каналі мовлення цифрової багатоканальної телемережі МХ-4, в тому числі складати, підписувати та видавати ліцензії на мовлення на загальнонаціональному каналі цифрової багатоканальної телемережі МХ-4.
5926 дн. тому
Прошла информация, что суд запретил Нацраде продолжать конкурс в 4-м мультиплексе. Кто что знает точнее по этому поводу?
Эгус Кабулус
5926 дн. тому
Господа модераторы..Вы же работаете в демократическом издании)) не красиво комментарии удалять)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду