Хто платитиме за цифрові декодери?

16 Жовтня 2007
40535
16 Жовтня 2007
15:51

Хто платитиме за цифрові декодери?

40535
Уявімо, що держава погодилася придбати найдешевші декодери – по 40 доларів. За 15 мільйонів українських домогосподарств - 3 мільярди гривень.
Хто платитиме за цифрові декодери?

Здається, крига скресла – віднині цифрове телебачення в Україні розвиватиметься швидкими темпами. Принаймні, так стверджують деякі експерти медійного ринку. Нацрада з питань телебачення та радіомовлення дала добро на розвиток цифри одразу в кількох стандартах. Три загальнонаціональних мультиплекси буде віддано під MPEG 2, два – під MPEG 4, один – під DVB-H та два – під HD. Це дозволить поекспериментувати, визначитись і вже в найближчій перспективі вийти на загальнонаціональну програму розвитку цифрового телебачення.

 
Спостерігачі називають це правильним кроком, адже наразі в Україні маємо лише початки такого телебачення, а до 2015 року, коли, у відповідності до міжнародних домовленостей, держава повинна буде повністю перейти на цифрове ефірне мовлення, не так багато часу. Враховуючи ж традиційне вміння наших чиновників «забалакати» будь-яке питання, то часу просто немає.
 
Рішення Нацради автоматично активізувало дебати довкола приймачів цифрового телебачення, так званих сет-топ-боксів, для населення. Адже одна справа – виробити якісний телевізійний продукт, а інша, не менш важлива, – донести його в кожну оселю. А тут без цифрових декодерів не обійтися.
 
Діапазон вартості сет-топ-боксів, які наразі пропонуються на українському ринку, від 30-ти до 150 доларів. Це – найпростіші пристрої, які дозволяють приймати цифру. Є значно дорожчі, якісніші аналоги, але про них фахівці неохоче говорять. Мовляв, тут би з елементарним розібратися. Виникає питання – хто має платити за приймачі цифрового сигналу?
 
Як підказує досвід оцифрованих країн, чимало громадян, і не тільки найбідніших, не поспішають віддавати свої кревні за якийсь там декодер. Екперти прогнозують, Україна у цьому зв’язку навряд чи буде оригінальною. Швидше за все спрацює традиційне «а може, якось воно буде». Можливо, хтось таки принесе того сет-топ-бокса, ба більше – навіть налаштує його на улюблені канали. А ні – так ні, й аналоговий сигнал нічого. Подумаєш, інколи зображення мерехтить. Так все одно – одна політика на екрані, можна просто послухати, не відволікаючись на перегляд, ще й справи якісь підігнати. Але якщо так розмірковувати – недовго і до всеукраїнського майдану за продовження дії в Україні аналогового телебачення…
 
А якщо серйозно – хто ж усе-таки платитиме за цифровий декодер у країні, де телевізори зі вмонтованим цифровим пристроєм можуть собі дозволити далеко не всі громадяни? Відключити ж аналоговий сигнал і замінити його на цифровий, як зазначають експерти, можна лише за умови, коли 95% домогосподарств матимуть доступ до цифрового мовлення.
 
Уявімо, держава погодилася придбати нам найдешевші декодери, десь по 40 доларів за одиницю. Якщо взяти за точку відліку 15 мільйонів українських домогосподарств, то виходимо на суму 3 мільярди гривень. Чимало, як для нашої держави, вважають фахівці і прогнозують, що до цього питання наші урядовці можуть повернутися обличчям лише у 2014 році, коли, як кажуть, відступати не буде куди.
 
Як прийнятний, на думку оглядачів, може розглядатися варіант часткового субсидіювання населенню витрат на придбання приймачів або ж компенсація затрат лише найбіднішим. Але й такі кроки потребуватимуть доволі значних витрат із державної кишені.
 
Є ще варіант – залучити до розв’язання проблеми приватний бізнес, зокрема, тих же мовників. Вони ж зацікавлені у збереженні власної аудиторії. З такою пропозицією виступала Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Втім, експерти сходяться на думці, що телеорганізаціям буде складно опанувати новий для себе вид діяльності, пов’язаний із експортно-імпортними операціями. До того ж мовники не мають досвіду роботи зі своїми глядачами, як ті ж кабельники, наприклад.
 
Тим часом торгівля декодерами в Україні, хоч і поволі, але набирає обертів. Компанія «Ромсат», наприклад, яка тривалий час опікується, зокрема, й обладнанням для телебачення, пропонує кілька моделей цифрових приймачів. За словами Станіслава Липая, технічного директора департаменту дистрибуції, важливо, щоб на державному рівні були узгоджені нормативи щодо якості приймачів.
 
«Ми не можемо опускатися нижче певного якісного рівня. Адже гонитва за дешевизною, що спостерігається зараз, може обернутися швидким розпачем і потребою у більш досконалому пристрої. Вкрай потрібна виважена програма розвитку цифрового телебачення в Україні – тоді і з декодерами стане все зрозуміло», – сказав Станіслав Липай в інтерв’ю «Детектор медіа».
 
Великі магазини теж починають виявляти інтерес до сет-топ-боксів. Активізацію в цьому секторі продавці телеапаратури очікують зі збільшенням програм цифрового ефірного мовлення. За їх словами, коли буде масова потреба у цифрових декодерах, ціна на них може впасти.
 
Але наразі це лише перспектива. Що ж робити сьогодні? Експерти сходяться на думці, що треба починати з великої інформаційної кампанії у ЗМІ про переваги цифрового телебачення, де б обов’язково наголошувалося на необхідності декодера. Скільки він коштуватиме, хто за нього платитиме – то вже інша справа. Головне, щоб люди розуміли – з 2015 року без декодерів вони просто не зможуть дивитися телевізор, якщо він, звичайно, не зі вмонтованим цифровим пристроєм.
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
40535
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
тв
6040 дн. тому
а еще проще оставить все как есть просто паралельно вводить цифру и не трогать аналоговое тв люди сами пусть решают что для них лучше! складывается такое ощющение что в угоду какому там соглашению 2015 году под вказивку европы Украина готова игнорируя мнения граждан навязывать цифру как это делает воля кабель!!! а следующим шагом будет взымание абонплаты с украинцев и придумывания соц пакетов с угодных каналов и повышения платы за просмотр неугодных ну а просмотр рекламы будет открытым)))
Петро
6042 дн. тому
Як спеціаліст в галузі мікроелетроніки, можу стверджувати що проблема значною мірою надумана. Дочірня компанія Intel вже випускає цифровий TV-Tuner в однокристальному виконанны при цыны меншый 5 долларыв за штуку. Поширення декодерів стримує відсутність контенту, при наявності достатньої кількості каналів заможніші однозначно перейдуть на цифру. Більше того я переконаний що дорожчі моделі телевізорів будуть мати декодери вмонтованими. А до 2015 ціна схеми впаде до 2-3 дол якщо не менше, при такій ціні їх просто вбудовутимуть в телевізор в навантаження. А от зміст зоопарку з форматів мені не зовсім зрозумілий.
quirky
6043 дн. тому
Запитання до автора: ви справді не вкурсі, що те, що в роздрібі у нас коштує мінімум 40 $ в азії при партіях від 100 000 одиниць закуповуєьтя приблизно в 3 рази дешевше? І ті ж декодери одразу всім 15 мільйонам ніхто не буде закуповувати одночасно, а з кожним роком ціни на найпростіші декодери лише падатимуть. Тому "страшна" цифра в 15 мільярдів гривень отримана від підрахунку в стилі "сорок плюс сорок - рубь сорок. И еще сорок - два сорок"
WSG
6043 дн. тому
Бачу досить простий вихід - механізм кредитування. У Волі ця програма вже працює.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду