Міка Крисель: Проблема Словенії – відсутність конкуренції на ринку «цифри»

28 Жовтня 2007
17249
28 Жовтня 2007
20:20

Міка Крисель: Проблема Словенії – відсутність конкуренції на ринку «цифри»

17249
Міка Крисель: Проблема Словенії – відсутність конкуренції на ринку «цифри»
26 жовтня в Палаці «Україна» (Київ) відбувся Перший міжнародний форум «Цифрове мовлення в Україні», організований Незалежною асоціацією телерадіомовників України (НАМ) та Індустріальним Телевізійним Комітетом (ІТК). Метою заходу було створити середовище для вільного обговорення, спілкування та реальної співпраці усіх учасників переходу на цифровий формат мовлення.
 
Як наголосила Катерина Котенко, виконавчий директор ІТК, досі про «цифру» сперечалися регуляторні органи та зв’язківці. Нині ж до дискусії приєднується індустрія. «Це перший форум, який демонструє, що індустрія не залишатиметься осторонь переходу на цифрове мовлення, що вона також є суб’єктом в цій важливій дискусії, від якої залежить телевізійне майбутнє країни», - каже Катерина.
 
Одна із секцій Форуму була присвячена технічним аспектам «цифри» (модератор - Ольга Большакова, НАМ). Зокрема, дискутувалося питання стандартів впровадження цифрового: MPEG 2  чи MPEG 4. Крім думок, висловлених українськими учасниками, актуально на форумі прозвучала доповідь експерта Міки Криселя (АРЕК, Словенія), який проаналізував проблеми, з якими зіткнулася Словенія під час переходу на цифрове мовлення. «Проблема Словенії – відсутність конкуренції на ринку «цифри», - констатував Міка Крисель.
 
Адже держава запустила поки що єдиний мультиплекс у стандарті MPEG 4, куди увійшли канали, які виграли оголошений тендер. Причому серед запропонованих 7-ми каналів немає жодного суспільного мовника (вони не пройшли за умовами тендеру).
 
У зв’язку з цим, АРЕК улітку цього року оголосила публічну пропозицію до держави про необхідність запровадження другого мультиплексу, а також поставила вимогу щодо поділу каналів у цьому мультиплексі: 4 – суспільні мовники, 3 – комерційні.
 
Гальмує розвиток «цифри» на словенському ринку не ціна на SetTopBoх’и, як побоюються медіаексперти в Україні, а… невеличкий обсяги ринку – лише 2 мільйони домогосподарств: SetTopBoх’и досі не надійшли у вільний продаж, оскільки виробник не розробив специфікації для словенського ринку (це має відбутися лише з початку 2008 року).
 
Що ж до стандарту впровадження, то актуальним питанням для Словенії є декодери, які б могли бачити обидва стандарти – і MPEG 2, і MPEG 4. Виявляється, попри запевнення щодо того, що MPEG 4 безперешкодно бачить MPEG 2, це не до кінця перевірено. Ускладнення є із французькими каналами, які не докодуються SetTopBoх’ами для MPEG 4. «Отже, - наголосив Міка Крисель. – Словенії потрібні удосконалені SetTopBoх’и, оскільки ми не збираємося відмовлятися від іноземних каналів».
 
По завершенні Першого міжнародного форуму «Цифрове мовлення в Україні» Катерина М’ясникова, голова Незалежної асоціації телерадіомовників України (НАМ), зазначила, що попри велику кількість доповідачів та змістовних висловлювань, Форум є віддзеркаленням ситуації із запровадженням «цифри» в Україні: «надто багато незрозумілих питань залишилося й надто мало часу, щоби в усьому розібратися».
 
Наступний міжнародний форум «Цифрове мовлення в Україні» відбудеться за рік.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17249
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду