Чи вистачить «цифри» на всіх?

14 Січня 2008
37543
14 Січня 2008
19:45

Чи вистачить «цифри» на всіх?

37543
Чи вистачить «цифри» на всіх?
Як вже повідомляла «ТК», Національна рада з питань телебачення та радіомовлення розподілила канали між телекомпаніями у загальнонаціональній багатоканальній цифровій телемережі – «MX-4». Згідно з «Планом розвитку інформаційного простору» щодо впровадження цифрового мовлення, «цифра» в Україні буде впроваджуватися одразу у двох стандартах – MPEG 2 та MPEG 4. Вісім загальнонаціональних мультиплексів буде поділено таким чином: 3 буде віддано під MPEG 2, два – MPEG 4, один – DVВ-H та два – HD.
 
На мультиплексах М1, М2,  М3 буде впроваджено стандарт MPEG 2, а канали розподілено таким чином:
 
М1 – Перший Національний, «1+1», «Інтер», ICTV, «Експрес-інформ»
 
М2 – Новий канал, СТБ, «Україна», НТН, ТЕТ
 
М3 – ТОНІС, «Мегаспорт», М1, Суспільне мовлення (За словами члена Нацради Тетяни Мокріді, це канал, виділений під суспільне мовлення без прив'язки для мовника).
 
Скоріше за все, ці канали увійдуть до так званого соціального пакету.
 
Ще одне покриття буде віддане під стандарт MPEG 4, так званий М4. В цьому каналі місця отримали компанії «Ера» та... НБМ.
 
Як прокоментував ситуацію перший заступник голови Нацради Ігор Курус: «Досі у зв’язку з обмеженим частотним ресурсом дві компанії – «Експрес-інформ» та НБМ – були змушені мовити на одному каналі (5 канал). Тепер же вони нарешті отримають два різні канали для мовлення. Так само як нарешті є змога «розвести» і Перший національний та «Еру». Нагадаємо, телекомпанії, які разом становлять 5 канал, належать Петрові Порошенку.
 
Директор департаменту розвитку 5 каналу Олександр Адаменко трактує отримання двох місць у мультиплексі під один канал як здоровий прагматизм телекомпанії: мовляв, допоки майбутнє цифрового телебачення не має чітких обрисів, то краще «застовпити» за собою місце, де тільки можна, а там життя підкаже.
 
«Ми готуємось до різних варіантів розвитку подій – і до MPEG-2, і до  MPEG-4. Контент на каналах плануємо різний. Технічно будемо готові вчасно. А далі – побачимо», - наголосив пан Адаменко.
 
Водночас пан Олександр не уточнив, що саме показуватиме на своєму каналі «Експрес-інформ» і висловив сумнів, що цифрова мережа в Україні буде готова до травня наступного року, як задекларувала Національна рада з питань телебачення та радіомовлення.
 
Не вірить у повноцінну мережу до травня і генеральний директор 5 каналу Іван Адамчук. За його словами, розбудова мережі - доволі тривала процедура, а наразі навіть невідомо, яка структура має її розбудовувати, у яких обсягах та за які гроші: «Ми поки що більше думаємо про контент, адже технічні аспекти розвитку цифрового телебачення – не в нашій компетенції. А от проблеми наповнення каналів в епоху цифрового телебачення виходять на передній план», - сказав він «ТК».
 
Іван Адамчук наголосив, що незабаром глядачі матимуть змогу дивитися «абсолютно різні» за контентом канали «Експрес-інформ» та НБМ. За його словами, за кожним каналом стоятиме своя команда, яка «видаватиме» творчий продукт на «своїй» технічній базі. Водночас Іван Адамчук спростував інформацію про можливий продаж одного з мовників, назвавши її «плітками, які невідомо хто розпускає».
 
Тим часом рішення Нацради, згідно з яким місце в мультиплексі виділене фактично під неіснуючий канал, а з десяток готових і популярних каналів змушені будуть конкурувати за 8 місць у М4, викликало подив на ринку.
 
Зокрема, у Всеукраїнській  громадській організації «Телерадіоасоціація «УКР-ДВБ-ФОРУМ» найбільшою проблемою вважають те, що такий поважний регуляторний орган, яким є Національна рада з питань телебачення та радіомовлення, ухвалюючи важливе для розподілу інформаційного простору держави рішення, вчергове відмежувався від громадських організацій.
 
Голова «Телерадіоасоціації «УКР-ДВБ-ФОРУМ» Олександр Саломаха в інтерв’ю «Детектор медіа», зокрема, зазначив: «Ціла низка компаній просто не увійшла до оприлюдненої Нацрадою схеми розподілу мультиплексів. Прикро, але, як часто у нас буває, знову до важливого державного процесу не залучені ані громадські організації, ані самі мовники. І, швидше за все, Нацрада не погодила своє рішення з жодною гілкою влади».
 
Такої ж думки і технічний директор МГО «Інтерньюз-Україна» Олег Москалевич: «Я не розумію, як можна було приступати до розподілу мультиплексів, не маючи чіткої, узгодженої на всіх владних рівнях Програми розвитку цифрового телебачення в Україні. Ті пропозиції, які надала Нацрада за попереднього уряду, так і можуть залишитись пропозиціями. Очікую ближчим часом активізації в обговоренні проблем розвитку «цифри». 
 
Тим часом, у Нацраді відкидають будь-які звинувачення на свою адресу і заявляють, що процес «оцифровування» України йде нормально: за місяць-два мають запрацювати цифрові передавачі у прикордонних областях, зокрема, в Одеській, Сумській та Закарпатській. Наразі ж активно працюють над проектом субсидіювання незаможних верств населення для придбання цифрових декодерів. Особливі надії у Нацраді покладають на конкурс серед мовників на право входження до четвертого загальнонаціонального мультиплексу (МХ-4), що працюватиме у стандарті MPEG-4. Вісім конкурсних каналів, за словами першого заступника голови Нацради Ігоря Куруса, - це фактично нові всеукраїнські нішеві телепродукти, які збагатять палітру українського телебачення.
Тим часом, телемовники активно розмірковують над тим, який контент запропонувати на конкурс Нацраді. Адже конкурс оголошено форматний за такими напрямками:
 
Програма
Культурно-мистецька
Дитяча
Пізнавальна
Кіно (телесеріал)
Гумористична
Оригінальний проект
Оригінальний проект
Оригінальний проект
 
Між іншим, максимальний розмір ліцензійного збору за кожну частоту в цьому мультиплексі становитиме 1 315 479,47 грн., а заставна вартість (5% максимального розміру ліцензійного збору) становитиме 65 774 грн. Переможцям  застава зараховується в оплату ліцензійного збору, а ті, що програли, поповнять своїми грошима державний бюджет.
 
Зокрема, директор з розвитку ТОВ «Гравіс» (телеканали «Кіно», «Сіті») Тарас Брикайло підтвердив в інтерв’ю «Детектор медіа», що вони неодмінно подаватимуться на конкурс, проте  на який формат – невідомо. За словами пана Брикайла, наразі над концепцією цифрового каналу працює окрема творча група. Він також.
 
«Остаточного варіанту чекаємо найближчим часом. Наразі ж можу лише сказати, що це буде сімейний канал з ухилом на розважальні програми», - наголосив він.
 
Візьме участь у конкурсі і ЗАТ «ТелеОдин» (М1, «М2-Естрада»). За словами генерального продюсера Валентина Коваля, вони подаватимуться з контентом каналу «М2-Естрада» на позицію «оригінальний проект».
 
 «Зрозуміло, це буде не зовсім той М2, який маємо зараз. Ми плануємо до гарної, перевіреної часом музики, додати програми про стилі музики, про музикантів, тощо. Нині працюємо над контентом, аналізуємо ситуацію, щоб дійсно вийти на рівень позиції «оригінальний проект», - каже пан Коваль.
 
Тим часом, у Нацраді «Детектор медіа» поінформували, що попри кулуарний ажіотаж, жодної заявки на участь у конкурсі поки що не надходило. Граничний термін подачі заяв на конкурс – до 18.00 години  6 лютого 2008 року. Кінцевий термін підбиття підсумків – 6 квітня 2008 року.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
37543
Читайте також
08.09.2008 11:11
Марко Дармограй
, для «Детектор медіа»
40 595
26.10.2007 19:05
Ігор Розкладай
для «Детектор медіа»
34 152
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Алі Сафіаров
5945 дн. тому
Доречі, якщо вже згадувати гранічний термін, необхідно також згадати, що початок приймання заявок - це 8 січня 2008 року...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду