Вуличне цифрове телебачення

15 Травня 2008
23635
15 Травня 2008
16:55

Вуличне цифрове телебачення

23635
Чи доведеться глядачам великих міст із переходом на цифру дивитися телевізори просто неба? Коментує проблему заступник міністра транспорту та зв’язку України, директор Держзв’язку Олег Проживальський.
Вуличне цифрове телебачення
Поки держава витрачає роки на те, щоби з’ясувати, яке саме відомство займатиметься втіленням програми переходу України з аналогового на цифрове мовлення – Мінтрансзв’язку чи Нацрада з питань телебачення і радіомовлення і Держкомтелерадіо; поки Нацрада розподіляє частоти в мультиплексах, призначених під «наземну цифру» (DVB-T), а телеканали беруть участь у конкурсах на цифрове мовлення, – інженери проаналізували частотний діапазон, виділений Україні в рамках угоди «Женева – 2006» (174–230 МГц та 470–862 МГц) і потужності передавачів, що діятимуть на цих частотах. Їхній діагноз: українська мережа частот є більш придатною для розгортання «мобільної цифри» (DVB-H), ніж для цифрового наземного мовлення. Проблема – у малій потужності передавачів на цих частотних присвоєннях.
 
«У Женеві, де проводився розподіл частот, кожна країна намагалася також узгодити з сусідами  якомога більше частот із великими потужностями (5 – 25 КВт), оскільки саме такі потужності найбільш придатні для розгортання мережі DVB-T особливо в містах з висотною забудовою. До того ж саме такі потужності потребують ретельного узгодження на міжнародному рівні, оскільки вони створюють завади в сусідніх смугах. Натомість Україна вдалася у Женеві до іншої тактики: ми вибрали варіант із малими (1 КВт) потужностями», – говорить «ТК» інженер Валерій Юрченко, нині – віце-президент Національної радіокомпанії України (НРКУ), в минулому – президент Концерну РРТ.
 
Цей розподіл частот, за словами пана Юрченка, було отримано на базі розрахунків, що провадилися для мережі мобільного телебачення відповідно до принципів розбудови зон для організації цифрового мобільного зв’язку. В основі розрахунку покладено зони синхронного мовлення з потужністю передавачів порядку 1 КВт. Загальна кількість розрахованих зон для покриття території України становить 81. Для покриття великих населених пунктів планувалося створити синхронні зони з великою кількістю малопотужних передавачів. «Копіювання принципів розбудови мереж мобільного зв’язку для розбудови цифрових мереж телебачення стандарту DVB-T є невиправданим рішенням. Такий підхід, у результаті, призведе до неможливості прийому програм ефірного цифрового телебачення у містах із висотною забудовою», – робить висновки пан Юрченко.
 
Говорячи про причини, що призвели до цього, пан Юрченко називає те, що Адміністрація зв’язку, яка представляла Україну в Женеві, недостатньо відстоювала інтереси галузі телебачення. «До того ж, – стверджує він, – я би також говорив про інтереси українських виробників, адже в нас виробляються лише малопотужні передавачі (“Квант-ефір”), і, я гадаю, в цьому рішенні закладено ще й те, щоби розгортати мережу, максимально застосовуючи вітчизняну продукцію».
 
За словами пана Юрченка, низка експериментів із цифрового телевізійного мовлення, проведених у Києві, підтвердили неприйнятність технічного рішення, запропонованого НКРЗ і Мінтрансзв’язку та нині реалізованого Нацрадою. Одним із основних висновків експерименту, коли на 41-му каналі мовила «Ера продакшн», на 43-му «ТРК «Експрес-інформ», на 51-му «Українська цифрова телемережа» (УЦТМ) та «ТРК Етер», а на 64-му «Гамма-консалтинг», стало те, що для Києва потужність передавача має бути десь на рівні 2,5 КВт. Нині у двох мовників вона близько 1 КВт, а у «Гамми-консалтинг» взагалі 200 Вт, що не дає можливості впевнено приймати цифровий сигнал по всьому місту. За оцінками фахівців, лише 30-40% території Києва впевнено приймає цифровий сигнал на кімнатну антену. Відтак уже в ході експерименту пропонувалося виправляти ситуацію за допомогою спеціальних ретрансляторів, але зрозуміло, що це і додаткові розрахунки, і додаткове обладнання, і додаткові гроші. Як один із варіантів, пропонувалося одразу будувати цифрову мережу на базі наявної технічної інфраструктури аналогового мовлення.
 
А як же подолати цю проблему, коли вона виникне не в межах експериментальної зони, а по всій країні? «Необхідно провести перерахунок частот із метою збільшення потужності передавачів у крупних населених пунктах України», – робить однозначний висновок пан Юрченко. А також пропонує інженерне рішення питання: модернізація наявних мереж аналогового телебачення для розбудови мереж цифрового мовлення стандарту DVB-T. На його думку, це є економічно вигіднішим за будівництво нових мереж мобільного телебачення DVB-H, яке пропонує нинішня, хоча й незатверджена державна програма. А вже абсолютною помилкою, на його думку, є проект будівництва мереж DVB-T на основі розрахунку зон для мобільного телебачення DVB-H.
 
Занепокоєння пана Юрченка щодо використання передавачів малої потужності для розгортання «наземної цифри» по всій Україні підтримує й Анатолій Костюченко, заступник директора департаменту телебачення і радіомовлення Держкомтелерадіо.
 
Пан Костюченко не тільки вважає за доцільне порушити проблему узгодження на міжнародному рівні використання більших потужностей передавачів, але й посилається на виступ першого заступника начальника Українського державного центру радіочастот «Укрчастотнагляд» Євгена Хаїрова на міжнародній конференції «Національні програми розвитку цифрового наземного мовлення», де пан Хаїров зазначив, що такий перегляд не суперечить угоді «Женева-2006» і всередині України варіант розбудови цифрових мереж за рахунок максимального використання можливостей наявних антенно-щоглових споруд та максимально можливих із точки зору потужностей передавачів є цілком прийнятним.
 
На думку пана Костюченка, причини ситуації, що склалася, такі: «Дехто в Україні бажає побудувати за державні кошти (понад 3 млрд грн.) мережу цифрового телерадіомовлення DVB-H, яку можна використати для стільникового мобільного зв’язку, а також забезпечення доступу до мережі інтернет у мобільному. Є й інші плани, які полягають у тому, щоб використати для цього Проекту телевізійні частоти (в додаток 65,66,67 ТВК), що, згідно з планом Женева-2006”, призначені для розгортання мережі цифрового телерадіомовлення». Стосовно цього діапазону і необхідність повернення його після 2016 року із використання CDMA-операторами до потреб телерадімовлення виступила і Нацрада.
 
Який вихід видається оптимальним? «Цілком логічно, – відповідає Анатолій Костюченко, – у якості вихідних даних для розбудови цифрових мереж брати існуючу зону обслуговування аналогових передавачів та забезпечити покриття шляхом розміщення антен на максимально можливій висоті існуючих антенних опор та збільшення потужності цифрових телевізійних передавачів до 5-10 КВт».
 

«Детектор медіа» також попросила прокоментувати ситуацію в Державному департаменті зв’язку Міністерства транспорту і зв’язку України. Наші запитання стосувалися того, чи поділяють у цьому державному органі побоювання пана Юрченка щодо можливих проблем телерадіомовників і яким убачають оптимальний вихід із ситуації. Відповідь заступника міністра транспорту та зв’язку України, директора Держзв’язку Олега Проживальського фактично підтверджує, що діапазон, який відстоювали в Женеві українські зв’язківці, є більш придатним для DVB-H та приймання сигналу поза межами приміщення: «В Украине и большинстве приграничных стран выбрана эталонная конфигурация планирования “ЭКП 2” – прием на портативное оборудование вне помещения и подвижный прием цифрового телевидения DVB-T», –ідеться в офіційній відповіді пана Проживальського «Детектор медіа». 

 

На запитання, як варто вирішувати таку проблему – переговорним шляхом (буде перераховуватися потужність передавачів і переузгоджуватися на міжнародному рівні) чи є інженерний спосіб її вирішення – у Держзв’язку нам відповіли, що, по-перше, використання передавачів великої потужності є недоцільним: «Использование таких передатчиков не подтверждено европейской практикой. Максимальная мощность используемых передатчиков составляет 7,5 КВт».А, по-друге: «Использование таких передатчиков приведет к необходимости перепланирования Плана “Женева-06” и, как следствие, потере части покрытий (до половины), из-за того что расстояние повторного использования каналов будет превышать диаметр зон выделений Украины. Также это вызовет трудности с согласованием таких станций с приграничными государствами, которые используют схожие с Украиной принципы планирования».
 
Проте справа-то саме в тому, що передавачів середньої потужності у виділеному Україні діапазоні просто немає! Максимальна потужність українського цифрового передавача, згідно з женевським розподілом, 1,2 КВт!
 
Оскільки з тлумаченням відповіді Держзв’язку в редакції виникли певні труднощі, то спочатку пропонуємо вам своє розуміння слів пана заступника міністра, а потім наводимо відповідь повністю. Отже, наскільки зрозуміли ми, пан Проживальський фактично підтвердив всі три тези Валерія Юрченка: «український діапазон» більш придатний для мобільного телебачення; для розгортання мережі DVB-T необхідно використовувати середньопотужні передавачі, що призведе до перегляду діапазону на міжнародному рівні. Далі я розумію так: пан заступник міністра пояснює нашому виданню і його читачам, що зробити це буде непросто. А от із того приводу, чи переконаний він, що робити це необхідно, причому якомога скоріше, чи, може, обійдеться й так, – нічого певного сказати не можу, бо зрозуміти цього з офіційного листа мені не вдалося.
 
Відповіді Держзв’язку «Детектор медіа» очікувала з 24 квітня до 14 травня. Текст наводимо повністю.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23635
Читайте також
14.05.2008 13:30
Станислав Юрасов, «Экономические известия»
31 974
14.01.2008 19:45
Сергій Собуцький
37 543
07.12.2007 13:45
Марко Дармограй
для «Детектор медіа»
52 818
08.11.2007 13:57
Сергій Собуцький
для «Детектор медіа»
29 631
26.10.2007 19:05
Ігор Розкладай
для «Детектор медіа»
34 152
19.09.2007 12:49
Віталій Шевченко
для «Детектор медіа»
48 118
Коментарі
16
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
DoctoR
5824 дн. тому
1. To "Андрій Хромець" - хочу Вас огорчить, но насколько я знаю КРРТ к этой статье не имеет никакого отношения. Они сами сейчас в неприглядном состоянии. Умелыми действиями НацРады, УЦТМ при, естественно лоббированиия с стороны Кванта (он для них как ГУРУ), КРРТ скоро станет сторожами у чужого оборудования на своих объектах. 2. Согласен с господином Некрасовым, что в Украине определенным образом сложилась ситуация, когда все действия делаются в угоду (выгоду) Кванту. В чем, естественно, большая заслуга О.И.В. 3. Автор, как всегда, прошелся по верхам проблемы, что вызвало такой шквал комментов. По итогам статьи выходит, что Юрченко и Костюченко умнее (профессиональнее) чем Администарция связи Украины, НКРЗ, УДЦР и УНДИРТ вместе взятые.
Владимир Некрасов
5824 дн. тому
//Андрій Хромець// Андрей, очень прошу - давайте без эмоций. Вопрос настолько серьезный, что его нужно обсуждать. И обсуждать специалистам, а не чиновникам. Да, я знаю, что такое синхронная сеть и защитный интервал. При чем это здесь? Речь о том, что в некоторых зонах, если позволяет рельеф и застройка, можно вообще обойтись без синхронной сети, одним мощным передатчиком. Это первое. Второе. Аналогичное мнение озвучил очень авторитетный человек - профессор Олег Гофайзен на конференции в Одессе. А он свое дело знает. И последнее. Ни для кого не секрет, что мнение "Квант-Эфира" для многих - истина в последней инстанции. Что на мой взгляд не совсем правильно, даже с учетом их реальных заслуг в этой области. В стране есть и другие специалисты. Я с большим почтением отношусь к Ивану Васильевичу Омельянюку как человеку и специалисту, но имею право на собственное мнение и право его высказать публично. И должен заметить, что весь свой мультиплекс на 64 ТВК мы строили без малейшего участия "Квант-Эфира". Получилось не хуже... Давайте будем уважать мнение каждого.
Андрій Хромець
5824 дн. тому
Володимиру Некрасову Що ж Ви так безсоромно брешете, га? Вам відомо, що таке синхронізація одночастотної мережі та для чого існує захисний інтервал? Максимальна відстань між передавачами одночастотної мережі? Відповідний максимальний розмір однієї зони? Не треба вводити в оману людей, сором
Дмитрий
5824 дн. тому
To "Важно". Вы затрагиваете действительно очень важный вопрос. В конце апреля проходила конференция «Проблемы введения цифрового вещания на общенациональном, региональном и местном уровне». Почитайте проект Резолюции этой конференции. Я не смогу сжато ответить на все затрагиваемые Вами вопросы здесь в комментариях. Могу только сказать что эта проблема поднята Независимой Ассоциацией вещателей (НАМ) и пути решения её существуют
Владимир Некрасов
5824 дн. тому
Владимир Некрасов, технический директор телеканала "Гамма", мультиплекс 64-ТВК, Киев. //Хромець Андрій// 4. Що, власне, заважає шановному спеціалісту Івану Васильовичу Омелянюку, який багато, набагато більше від Концерну РРТ, зробив для розвитку цифрового мовлення в Україні, та очолюваному ним підприємству ТОВ НВП "Квант-Ефір" випускати потужні передавачі. Невже підсилювач потужності ВЧ надто складний чи дорогий?// В том-то и дело, что передатчики средней и большой мощности - вещь очень непростая. Немногие фирмы с мировым именем выпускают передатчики более 2 кВт. //Дмитрий //4. Непонятно с чем связано обвинение в лоббировании интересов НПФ «Квант-эфир», если этим предприятием выпускаются передатчики различной мощности от 3 Вт до 7,5 кВт в цифровом режиме DVB-T.// НЕТ у Кванта передатчика 7,5 кВт DVB-T! Есть передатчик 1,2 кВт, который по выходному усилителю примерно эквивалентен АНАЛОГОВОМУ передатчику 6 кВт. В аналоговом ТВ передатчики классифицируются по пиковой мощности, а в цифровом - по среднеквадратической (эффективной). Вот под него, под киловаттник, и планировались контуры "Женевы". Допускаю также, что представителями Украины двигало желание "забить" как можно больше частотных присвоений, что само по себе неплохо. Реальные же расчеты показывают, что необходимое количество сот для стационарного приема в разы меньше. Только за счет использования более мощных передатчиков. Также расчеты показывают, что стоимость капитальных затрат на единицу мощности при использовании более мощных РЭС существенно ниже. Давайте смотреть правде в глаза!
Андрій Хромець
5824 дн. тому
Запитання щодо долі місцевого телевізійного мовлення слід адресувати Нац Раді та п. Шевченку. Але моя особиста думка - частотний ресурс з введенням цифрового мовлення вивільниться і місцеве мовлення можливо буде вестися на вільних каналах ще в більшому обсязі. Адже не секрет, що у малорозвинених регіонах - Закарпатська Чернігівська, Сумська області, тощо - зараз приймається усього 3 канали - УТ-1, 1+1 та Інтер, що користуються мережею передавачів СРСР
важно?
5824 дн. тому
Ув. специалисты, может хоть вы тгда ответите, потому что все молчат на этот счёт: что ожидает 1,2 тыс. региональных (городских) телеканалов в случае развёртывания на Украине DVB-T синхронными зонами вещания? Ведь общенациональный канал просто будет присутствовать во всех зонах в т.н. мультиплексе. А куда денутся нынешние городские эфирные телеканалы, ведь у них не общенациональная лицензия, передатчик свой как я понимаю им устанавливать никто не разрешит, т.к. они не будут вписываться в радиочастотный план этих самых зон. Куда им деваться? пятый мультиплекс MPEG4-компрессии, который Нацрада якобы определила для них, он вообще как может существовать общенационально, когда каналов региональных 1,2 тыс. штук и присутствовать они должны только в локальных регионах. Они что, будут где-то локально вводиться в этот мультиплекс и выводиться за зоной, где у них уже нет лицензии? Совсем ничего неясно, а это более чем важно, потому что это десятки тысяч рабочих мест и нужные в регионах СМИ.
Дмитрий
5824 дн. тому
Хочу поддержать Андрея. 1. По Плану «Женева-06» Украина, как и большинство стран Европы не планировала передатчики конкретной мощности. Были запланированы так называемые зоны выделений с конкретными частотными каналами. В последствии зоны выделений преобразуются в частотные присвоения (передающие станции). Мощность передающих станций должна выбираться такой, чтобы соблюдались условия электромагнитной совместимости между станциями, и может быть выше 1,2 кВт. 2. Между сетями DVB-H и мобильным DVB-T есть существенные отличия, прежде всего по минимальной напряженности поля. (для DVB-H мощность и количество станций должны значительно больше чем для мобильного DVB-T). 3. Только принцип синхронных сетей позволит осуществлять прием в больших городах, так как никакая мощность не позволит обеспечить устойивый прием в этом частотном диапазоне, волна просто отражается от зданий. 4. Непонятно с чем связано обвинение в лоббировании интересов НПФ «Квант-эфир», если этим предприятием выпускаются передатчики различной мощности от 3 Вт до 7,5 кВт в цифровом режиме DVB-T. 5. Просто заказная статья для людей непонимающих как строить и планировать сети цифрового ТВ. Маковеенко Д.А. вед. инженер отдела радиочастот Украинского НИИ радио и телевидения
леся ганжа
5824 дн. тому
до Андрія Хромця: пане Андрію, напишіть, будь ласка, нам на адресу: info@telekritika.kiev.ua. я маю до вас кілька запитань.
Хромець Андрій
5825 дн. тому
Для початку представлюся: Хромець Андрій, інженер відділу телебачення і радіомовлення Укрчастотнагляду. Скажу чесно - читав і ридав.. від сміху. 1.Потужність передавачів, як і самі передавачі (тобто місце їх встановлення) не були предметом розгляду Конференції "Женева-2006". План розвитку цифрового ТБ, який отримала Україна у результаті конференції, містить географічну зону (її кодон), канал і тип прийому. 2. Тип прийому визначає приймальне обладнання та висоту приймальної антени. "Мобільний прийом" - прийом на автомобільну антену - не має ніякого стосунку до мобільного зв`язку. 3. Мінімальна напруженість поля ( а значить і потужність передавачів) для мобільного прийому вища, значно вища, ніж для фіксованого прийому на стаціонарну антену. 4. Що, власне, заважає шановному спеціалісту Івану Васильовичу Омелянюку, який багато, набагато більше від Концерну РРТ, зробив для розвитку цифрового мовлення в Україні, та очолюваному ним підприємству ТОВ НВП "Квант-Ефір" випускати потужні передавачі. Невже підсилювач потужності ВЧ надто складний чи дорогий? 5. Вся стаття - суцільний заказ Концерну РРТ, що не хоче працювати та вкладати кошти у розвиток своєї бази. Якщо давати відповіді на кожну таку статтю, не вистачить часу для роботи. До речі, пишу це в обідню перерву :)
DVB-T
5825 дн. тому
To: э-хе-хе, хе-хе... При таком раскладе "Квант-Эфир" без работы явно не останется. На мультиплекс МХ-4 они запланировали (Внимание!) - 425 передатчиков разной мощности от 5 Вт до 1,2 кВт! Т.е., в среднем, больше 5 передатчиков на соту. И это в том числе в равнинных областях, где для соты вполне достаточно одного 2...5 кВт передатчика. Заявления о поддержке отечественного производителя тоже критики не выдерживают: строить сеть на 2-3 десятилетия на оборудовании, разработанном итальянцами больше 10 лет назад - нужно быть самому себе злобным Буратино...
DVB-T
5825 дн. тому
To аня. Приношу свои извинения. Я имел в виду именно ответ Держзв"язку. Наукообразный детский лепет. Пану зам. министра явно подсунули на подпись письмо, подготовленное "Квант-Эфиром".
э-хе-хе, хе-хе...
5825 дн. тому
"Квант-эфир" не обеспечит страну нужным количеством передатчиков и за десятилетия, если речь идёт о синхронных зонах. А учитывая что его передатчики сыплятся со страшной силой, перспектива получить хотябы зачатки DVB-T Украиной вообще призрачны. Об импорте оборудования лучше вообще не говорить, - у Украины уже не осталось "Криворожсталей" чтобы было на что менять импортные товары, а украинцы, как показали годы "незалежности" совершенно не желают быть индустриальной нацией и производителями вообще. Получаем полный капец в части высокотехнологичных цяцек. Шо оно будет не знает никто, потому никто из оставшихся в стране специалистов ничего не делает. Наверное будет выращивать рапс для обеспечения развитых стран биотопливом, а как продадим землю, интересно, что-нибудь с этого хоть будем иметь?
5825 дн. тому
У Гамми ліцензія на 1,5 КВт.
аня
5825 дн. тому
а мені відповіді держтелерадіо сподобалися:)) а от в держзв"язку хтось явно хотів людям вермішелі на вуха навішати. моє таке враження.
DVB-T
5825 дн. тому
Первая честная статья по цифровому ТВ. Честь и хвала Валерию Юрченко за то, что он нашел в себе смелость открыто назвать, ДЛЯ КОГО внедряется цифровое ТВ. Вы - настоящий ИНЖЕНЕР, с большой буквы. Доводы, которые содержатся в ответе Гостелерадио, не выдерживают никакой критики.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду