До Нацради подано 46 заявок на 8 місць у цифровому каналі МХ-4: «Інтер» - 5, Пінчук – 4, СМЕ - 2

21 Березня 2008
18266
21 Березня 2008
18:24

До Нацради подано 46 заявок на 8 місць у цифровому каналі МХ-4: «Інтер» - 5, Пінчук – 4, СМЕ - 2

18266
До Нацради подано 46 заявок на 8 місць у цифровому каналі МХ-4: «Інтер» - 5, Пінчук – 4, СМЕ - 2
21 березня о 17.30 Національна рада з питань телебачення і радіомовлення закінчила прийом заявок на конкурс на отримання ліцензії на мовлення на загальнонаціональному каналі багатоканальної телемережі МХ-4.
 
МХ-4 є новим каналом цифрового загальнонаціонального мультиплексу, мовлення на якому буде транслюватися в стандарті MPEG 4. На сьогодні серед 10 каналів, що мовитимуть в МХ-4,  достеменно відомо назви двох: це НБМ та «Ера», які отримали право мовити згідно з рішенням Нацради від 5 грудня 2007 року. На решту 8 місць, що лишилися в МХ-4, Нацрада оголосила так званий форматний конкурс, запропонувавши компаніям подавати заявки у таких форматах: культурно-мистецький, дитячий, кіно (телесеріал), гумористичний канал, решта – оригінальні проекти. За конкурсним формулюванням це означає, що програми відповідного спрямування мають становити основу програмної концепції мовлення на каналах в період з 06:00 до 23:00 (не менше 70%від загального обсягу).
 
Як повідомили «ТК» в Нацраді, на 17.30 21 березня подано 46 заявок від українських мовників. Відповідно: 2 культурно-мистецьких, 5 дитячих, 4 пізнавальних, 5 кіно, 4 гумористичних і 26 заявок на оригінальний проект.
 
Відомо, що на мовлення у «цифрі» претендуватимуть державний канал «Культура» («Культурно-мистецький канал»), канал «24» (в номінації «Оригінальний проект» з концепцією новинно-пізнавального каналу), «Автомобільний канал» («Оригінальний проект»). Медіагрупа СМЕ подала на конкурс дві заявки – у форматі «кіно»: канал «Кіно» («Гравіс») та «Comedy» («Гумористичний канал»). Так само з проектами двох каналів виступив і СТБ – це буде чоловічий канал та мультиплікаційний канал. Обидві заявки СТБ подав у категорії «Оригінальний проект», оскільки у випадку з мультиплікаційним каналом йдеться про трансляцію не лише дитячої анімації, а про тематичні добірки анімаційних стрічок з усього світу – від класики української мультиплікації до робіт європейських, американських, японських художників. Відомо, що група «Інтер» подала на конкурс 5 заявок, а холдинг Віктора Пінчука – 4.
 
Проте дехто з мовників свідомо не подавав заявки на «цифровий» конкурс. Основною причиною відмовитися від участі для каналів стали вимога швидко розпочати мовлення (фактично ця умова дає фору каналам, які вже мовлять або перебувають на стадії запуску).
 
«По-перше, ми поки що не розуміємо до кінця, що буде з цифровим телебаченням, - пояснив «ТК» Володимир Манжосов, віце-президент ТРК «Україна». – На останній нараді за участю секретаря Ради нацбезпеки та оборони було наголошено, що є певні розбіжності у  впровадженні цифрового телебачення між Міністерством транспорту та зв’язку, з одного боку, та  Національною радою, з іншого. По-друге, я думаю, що ще будуть інші конкурси. Адже в умовах конкурсу йшлося про те, що канали мають дуже швидко розпочати мовлення, а наші канали «Футбол» та «Новини» стартують тільки восени».
 
Другою причиною  неучасті є побоювання, що працювати у цифровому мультиплексі буде занадто дорого. За словами Андрія Мальчевського, директора з розвитку каналу «MTV Україна», «на сьогодні ще немає чітко визначених тарифів, які будуть використані  на обслуговування цифрової мережі. Сума інвестицій, яка йде на запуск каналу в цифрі, дуже велика, тому зараз на цей конкурс подали заявки переважно структури, які є частиною великих медіагруп, адже  їх джерело фінансування є  стабільне».
 
Пан Мальчевський також наголосив, що компанія підготувала пакет документів, але вирішила почекати до наступного конкурсу. «Побачимо, як усе це діє на практиці», – сказав він.
 
Максимальний розмір ліцензійного збору за частоту в МХ-4 – 1315479,47 грн. Конкурсна гарантія, що становить 5% від ліцензійного збору, – 65773,97 грн. Як відомо, конкурсна гарантія у випадку програшу на конкурсі компанії не повертається, а от переможцям зараховується в оплату ліцензійного збору.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18266
Читайте також
14.01.2008 19:45
Сергій Собуцький
37 543
07.12.2007 13:45
Марко Дармограй
для «Детектор медіа»
52 818
05.12.2007 14:07
Інститут прикладних правових досліджень «Право»
21 084
26.10.2007 19:05
Ігор Розкладай
для «Детектор медіа»
34 152
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду