На регіональному конкурсі в МХ-5 найбільша конкуренція — за Дніпропетровську область

На регіональному конкурсі в МХ-5 найбільша конкуренція — за Дніпропетровську область

15 Листопада 2023
2950
15 Листопада 2023
15:04

На регіональному конкурсі в МХ-5 найбільша конкуренція — за Дніпропетровську область

2950
На частоти в цій області претендують три канали.
На регіональному конкурсі в МХ-5 найбільша конкуренція — за Дніпропетровську область
На регіональному конкурсі в МХ-5 найбільша конкуренція — за Дніпропетровську область

На регіональний конкурс у мультиплексі «Зеонбуду» МХ-5 подалися 33 канали з різних регіонів. Про це йдеться на сайті Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

Конкурс проводиться на вільні частоти у 107 містах і селах. За умовами конкурсу обсяг національного продукту має становити не менше, ніж 60 відсотків загального тижневого обсягу мовлення. Також мовлення має здійснюватися без ретрансляції. А в загальному обсязі тижневого мовлення не менше 5 відсотків мають становити соціально важливі й інформаційні програми місцевої тематики.

З-поміж усіх компаній на найбільше частот претендують канали з Дніпропетровської області. Наприклад,  приватне підприємство «Телерадіокомпанія «Регіон», яке є юридичною особою  каналу D1. Компанія претендує на 12 частот.  Як писала Наталія Виговська в матеріалі «Детектора медіа», приватне підприємство «Телерадіокомпанія «Регіон» (D1) засноване у грудні 1995 року, директор компанії — Микола Павленко. Підприємство на 100% належало ТОВ «Телебачення майбутнього». До березня 2020 року його бенефіціарною власницею була Аліна Володимирівна Петровська; потім власницею стала Аліна Володимирівна Таутієва (ми не маємо доказів, чи це різні люди, чи одна, яка просто змінила прізвище). Зараз, як і раніше, канал пов'язують із дніпровським бізнесменом Олександром Петровським. Сам він позиціює себе як «підприємець, меценат, президент благодійного фонду», хоча недоброзичливці називають його кримінальним авторитетом. Про зв'язок із Петровським ішлося у структурі власності за 2019 рік. Формально Петровський не є власником.

«Регіон» претендує на мовлення у Дніпрі, Кривому Розі та ще десяти містах і селах Дніпропетровської області.

Раніше на цих частотах мовило комунальне підприємство «Дніпровська міська студія телебачення», юридична особа каналу «Дніпро TV». Канал у березні 2022 року отримав дозвіл на мовлення в МХ-5 Дніпропетровської області. Однак 8 жовтня 2023 року канал припинив мовлення у мультиплексі «Зеонбуду» за тимчасовим дозволом.

«Дніпро TV» також бере участь у конкурсі та претендує на ті ж частоти, що й D1. «Дніпро TV» — муніципальний телеканал. Комунальне підприємство «Дніпровська міська студія телебачення» на 100% належить міській раді. Як уже писав «Детектор медіа», у своїх матеріалах канал просуває особисті інтереси Геннадія Корбана — друга й соратника дніпровського міського голови.

Ще один претендент на частоти в цій області — «Перший міський телеканал. Кривий Ріг». Він претендує на мовлення у Кривому Розі, Нікополі, Покрові та Жовтих Водах Дніпропетровської області. «Перший міський телеканал. Кривий Ріг» заснований у червні 2015 року. У телеканалу два засновники: Анатолій Федорчук із 24,5% статутного капіталу та ТОВ «Агросвіт-К». Засновник товариства і власник 100% його статутного фонду — Андрій Муксімов. У 2010-му і 2015 роках він, за даними «Чесно», балотувався й був обраний до Дніпровської обласної ради: спочатку від Партії регіонів, а потім від «Опозиційного блоку». Ще Андрій Муксімов пов'язаний із ГО «Фонд Олександра Вілкула “Українська перспектива”», зареєстрованою в червні 2014 року. Як пише в матеріалі «Детектора медіа» Наталія Виговська, він разом з Оксаною Живагою в реєстрах значиться як «уповноважена особа» громадської організації, заснованої Олександром Вілкулом і Дмитром Колєсніковим. Оксана Живага також пов’язана з низкою політичних ініціатив Вілкула. Такий зв’язок засновника каналу з Вілкулом, який є керівником влади Кривого Рогу, пояснює велику кількість Вілкулів — Олександра і його батька Юрія, в. о. мера міста, — у новинах телеканалу.

Також конкуренція є за частоти у Хмельницькій області між Першим подільським (юридична особа — ТОВ  «Про медіа групп»), який належить Олександру та Галині Герегам, і ТОВ «Продюсерський центр «Ексклюзив», кінцевим бенефіціаром якого є Олексій Гвоздьов, він же — засновник ТОВ «Мегакарс», якому належить 100% у статутному капіталі ТОВ «Подільська медіа група», що своєю чергою є засновником ТОВ «ТК «Проскурів».

А також на частоти у Хмельницькій області претендує «Телерадіокомпанія Кам’янець-Подільський». Усі вони хочуть мовити в селі Кульчіївці Хмельницької області.

Окрім цього дві компанії претендують на мовлення в Чернівцях. Це ТОВ «Міська телерадіокомпанія «Чернівці» (логотип С4, власники Віктор Сідляр та Сергій Ринжук) і ТОВ «Телерадіокомпанія «ТВА» (логотип tva, власниця Лариса Космачевська).

Нагадаємо, Нацрада оголосила конкурс 31 серпня. Розглянути результати конкурсу регулятор має до 8 лютого 2024 року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2950
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду