Частоту в Рівному отримала «Сфера ФМ», а в Івано-Франківську — «Радіо М»

Частоту в Рівному отримала «Сфера ФМ», а в Івано-Франківську — «Радіо М»

11 Квітня 2024
850
11 Квітня 2024
13:04

Частоту в Рівному отримала «Сфера ФМ», а в Івано-Франківську — «Радіо М»

850
«Авторадіо», «Радіо Рокс» та DJFM перемогу не здобули.
Частоту в Рівному отримала «Сфера ФМ», а в Івано-Франківську — «Радіо М»
Частоту в Рівному отримала «Сфера ФМ», а в Івано-Франківську — «Радіо М»

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення підбила підсумки радіоконкурсу. Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 11 квітня.

Конкурс для розвитку місцевих та регіональних мереж Нацрада оголосила 28 грудня 2023 року. За його умовами, компанії мають мовити 24 години на добу, програмна концепція — не менш 100% програм державною мовою, рекомендовано розміщення програм місцевої тематики. На конкурс подали заяви 10 компаній.

Найбільша конкуренція була за частоту 102,2 МГц у м. Рівному (Антопіль). На неї претендували п’ять компаній. Перемогу здобула місцева компанія ПП «Сфера ТВ» («Сфера ФМ»). Представниця радіостанції Марія Лицюк розповіла, що телекомпанія вже давно хоче запустити радіостанцію. У разі отримання ліцензії компанія планувала набрати додатковий колектив. В ефір може вийти через 2-3 місяці.

Серед інших претендентів були «Радіо Рокс», «Радіо Респект», «Радіо Ритм» та DJFM.

Директорка ПП фірми «Лямін» «Радіо Рокс» Оксана Шавель розказала, що її радіостанція стала культурним та соціальним феноменом: «Її слухають ті, хто має підвищене почуття справедливості, протестні настрої». За її словами, «Радіо Рокс» слухають військові, радіостанція дає ефір для рекрутингу до армії. Також радіостанція закупила техніку, планує робити місцеві новини (9 хвилин на добу).

Радіостанція ГО «Медіацентр «Третя столиця» («Радіо Респект») вже брала участь у конкурсі на мовлення в Рівному у 2021 році, однак програла Суспільному. Компанія транслює новини, токшоу, щотижневу програму «Життя громад». За словами Олександра Хитрова, представника компанії, радіостанція має формат мовника громад.

Нагадаємо, як звертає увагу «Платформа прав людини», за весь рік дії закону «Про медіа» в Нацраді не зареєструвалось та не проліцензувалось жодне медіа громад. Представник ТОВ «ТРК «Ритм» Сергій Мініч розказував, що компанія ділить частоту з «Радіо Люкс», але хотіла б мати свою частоту. Щодо згаданих чотирьох компаній порушень зафіксовано не було.

ТОВ «Українська радіогрупа» (DJFM) входить до радіогрупи Анатолія Євтухова (радіо «Шлягер»). Представник радіостанції сказав, що власник знайде кошти на мовлення в разі отримання ліцензії. Члени Нацради звертали увагу, що радіостанція не розпочала мовлення в Сумській області.

Перемогу в конкурсі на частоту 102,0 МГц у м. Івано-Франківську здобула ТОВ «ТРК «Можливість» («Радіо М») зі Слов’янська Донецької області.

Едуард Куриленко розповів, що «Радіо М» уже рік працює на цій частоті на підставі тимчасового дозволу. Компанія співпрацює з Міністерством реінтеграції і виробляє програми на замовлення.

Також на частоту претендували ТОВ «Авторадіо Україна» («Авторадіо») і ТОВ «Телерадіокомпанія «ФМ Галичина».

Олександр Стадніченко, генпродюсер «Авторадіо», сказав, що компанія має всі необхідні ресурси, щоб забезпечити контентом не лише всі міста, де радіостанція мовить, а  й у разі отримання ліцензії — також Івано-Франківськ. Бенефіціар — Денис Козлітін. Компанія інвестує прибутки радіо «П’ятниця» в розвиток «Авторадіо». «Дороги зараз — артерії життя, тому важливо, щоб усі міста були з’єднані», — сказав він. Ігор Шумило з «ФМ Галичини» розказав, що має творчий, фінансовий та людський потенціал, має досвід, знає рекламний ринок. «Ми себе позиціонуємо як радіо Західної України, але не присутні у всіх областях. У нас є передавач і ми можемо одразу виходити в ефір. Ми частково покриваємо область, але до нас телефонують і кажуть, що ми не присутні всюди», — сказав він.

У конкурсі на частоту  102,0 МГц у м. Бердичеві Житомирської області перемогла компанія ДП «ТРК “Рекорд Коростень” ТОВ “Коростень рекорд ФМ”», м. Коростень  Житомирської області («New day»). Вона була єдиним претендентом. Кінцевий бенефіціар — бізнесмен Володимир Петренко.

Анастасія Галицька, заступниця директора, розказала, що компанія мовить у Бердичеві на підставі тимчасового дозволу. Вони придбали передавач і хотіли б отримати ліцензію на 10 років. Компанія наразі не самоокупна, дотаційна. Голова Нацради Ольга Герасим’юк відзначила, що за час мовлення на підставі тимчасового дозволу порушень не зафіксовано.  Нагадаємо, 11 грудня 2023 року радіостанція стала переможницею в конкурсі на 91,7 МГц у м. Звягелі Житомирської обл.

Нагадаємо, Нацрада не допустила до участі в цьому конкурсі ТОВ ТРК «Шансон» (позивні «Шлягер») через те, що компанія має загальнонаціональну категорію. А конкурс проводиться для розвитку місцевих та регіональних мереж.

Скриншот відео: Національна рада / ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
850
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду