detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
15.11.2023 15:04
На регіональному конкурсі в МХ-5 найбільша конкуренція — за Дніпропетровську область
На регіональному конкурсі в МХ-5 найбільша конкуренція — за Дніпропетровську область
На частоти в цій області претендують три канали.

На регіональний конкурс у мультиплексі «Зеонбуду» МХ-5 подалися 33 канали з різних регіонів. Про це йдеться на сайті Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

Конкурс проводиться на вільні частоти у 107 містах і селах. За умовами конкурсу обсяг національного продукту має становити не менше, ніж 60 відсотків загального тижневого обсягу мовлення. Також мовлення має здійснюватися без ретрансляції. А в загальному обсязі тижневого мовлення не менше 5 відсотків мають становити соціально важливі й інформаційні програми місцевої тематики.

З-поміж усіх компаній на найбільше частот претендують канали з Дніпропетровської області. Наприклад,  приватне підприємство «Телерадіокомпанія «Регіон», яке є юридичною особою  каналу D1. Компанія претендує на 12 частот.  Як писала Наталія Виговська в матеріалі «Детектора медіа», приватне підприємство «Телерадіокомпанія «Регіон» (D1) засноване у грудні 1995 року, директор компанії — Микола Павленко. Підприємство на 100% належало ТОВ «Телебачення майбутнього». До березня 2020 року його бенефіціарною власницею була Аліна Володимирівна Петровська; потім власницею стала Аліна Володимирівна Таутієва (ми не маємо доказів, чи це різні люди, чи одна, яка просто змінила прізвище). Зараз, як і раніше, канал пов'язують із дніпровським бізнесменом Олександром Петровським. Сам він позиціює себе як «підприємець, меценат, президент благодійного фонду», хоча недоброзичливці називають його кримінальним авторитетом. Про зв'язок із Петровським ішлося у структурі власності за 2019 рік. Формально Петровський не є власником.

«Регіон» претендує на мовлення у Дніпрі, Кривому Розі та ще десяти містах і селах Дніпропетровської області.

Раніше на цих частотах мовило комунальне підприємство «Дніпровська міська студія телебачення», юридична особа каналу «Дніпро TV». Канал у березні 2022 року отримав дозвіл на мовлення в МХ-5 Дніпропетровської області. Однак 8 жовтня 2023 року канал припинив мовлення у мультиплексі «Зеонбуду» за тимчасовим дозволом.

«Дніпро TV» також бере участь у конкурсі та претендує на ті ж частоти, що й D1. «Дніпро TV» — муніципальний телеканал. Комунальне підприємство «Дніпровська міська студія телебачення» на 100% належить міській раді. Як уже писав «Детектор медіа», у своїх матеріалах канал просуває особисті інтереси Геннадія Корбана — друга й соратника дніпровського міського голови.

Ще один претендент на частоти в цій області — «Перший міський телеканал. Кривий Ріг». Він претендує на мовлення у Кривому Розі, Нікополі, Покрові та Жовтих Водах Дніпропетровської області. «Перший міський телеканал. Кривий Ріг» заснований у червні 2015 року. У телеканалу два засновники: Анатолій Федорчук із 24,5% статутного капіталу та ТОВ «Агросвіт-К». Засновник товариства і власник 100% його статутного фонду — Андрій Муксімов. У 2010-му і 2015 роках він, за даними «Чесно», балотувався й був обраний до Дніпровської обласної ради: спочатку від Партії регіонів, а потім від «Опозиційного блоку». Ще Андрій Муксімов пов'язаний із ГО «Фонд Олександра Вілкула “Українська перспектива”», зареєстрованою в червні 2014 року. Як пише в матеріалі «Детектора медіа» Наталія Виговська, він разом з Оксаною Живагою в реєстрах значиться як «уповноважена особа» громадської організації, заснованої Олександром Вілкулом і Дмитром Колєсніковим. Оксана Живага також пов’язана з низкою політичних ініціатив Вілкула. Такий зв’язок засновника каналу з Вілкулом, який є керівником влади Кривого Рогу, пояснює велику кількість Вілкулів — Олександра і його батька Юрія, в. о. мера міста, — у новинах телеканалу.

Також конкуренція є за частоти у Хмельницькій області між Першим подільським (юридична особа — ТОВ  «Про медіа групп»), який належить Олександру та Галині Герегам, і ТОВ «Продюсерський центр «Ексклюзив», кінцевим бенефіціаром якого є Олексій Гвоздьов, він же — засновник ТОВ «Мегакарс», якому належить 100% у статутному капіталі ТОВ «Подільська медіа група», що своєю чергою є засновником ТОВ «ТК «Проскурів».

А також на частоти у Хмельницькій області претендує «Телерадіокомпанія Кам’янець-Подільський». Усі вони хочуть мовити в селі Кульчіївці Хмельницької області.

Окрім цього дві компанії претендують на мовлення в Чернівцях. Це ТОВ «Міська телерадіокомпанія «Чернівці» (логотип С4, власники Віктор Сідляр та Сергій Ринжук) і ТОВ «Телерадіокомпанія «ТВА» (логотип tva, власниця Лариса Космачевська).

Нагадаємо, Нацрада оголосила конкурс 31 серпня. Розглянути результати конкурсу регулятор має до 8 лютого 2024 року.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY