Криворізький Перший міський телеканал під час війни: Вілкули під музичку

Криворізький Перший міський телеканал під час війни: Вілкули під музичку

14 Вересня 2022
3178

Криворізький Перший міський телеканал під час війни: Вілкули під музичку

3178
У новинах каналу завжди знайдеться місце для Вілкула-молодшого й Вілкула-старшого, а також запевнень, що в Кривому Розі все під контролем.
Криворізький Перший міський телеканал під час війни: Вілкули під музичку
Криворізький Перший міський телеканал під час війни: Вілкули під музичку

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Раніше ми регулярно проводили кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяли читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками і зробити свій інформаційний контент кращим.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. Раніше ми публікували огляди телеканалів СТС (Суми), ГОК (Горішні Плавні Полтавської області), Alex.ua і МТМ (Запоріжжя), ПАЕС (Южноукраїнськ, Миколаївщина), «Візит» (Кременчук, Полтавська область), «Павлоградська ТРК» (Павлоград на Дніпропетровщині), «НІС-ТВ» (Миколаїв), Simon (Харків), «МІС» (Кам’янське, Дніпропетровська область), «Рудана» (Кривий Ріг, Дніпропетровщина), ATV (Суми), 9 канал та 11 канал (Дніпро), 7 канал (Харків), «ІРТ-Полтава», «Дніпро TV» (Дніпро). Сьогодні оглядаємо криворізький Перший міський.

«Перший міський телеканал. Кривий Ріг» заснований у червні 2015 року. У телеканалу два засновники: Анатолій Федорчук із 24,5 % статутного капіталу і ТОВ «Агросвіт-К». Засновник товариства і власник 100 % його статутного фонду — Андрій Муксімов. У 2010 і 2015 роках він, за даними «Чесно», балотувався й був обраний до Дніпровської обласної ради: спочатку від Партії регіонів, а потім від «Опозиційного блоку». Ще Андрій Муксімов пов’язаний із ГО «Фонд Олександра Вілкула “Українська перспектива”», зареєстрованою в червні 2014 року. Він разом з Оксаною Живагою в реєстрах значиться як «уповноважена особа» громадської організації, заснованої Олександром Вілкулом і Дмитром Колєвніковим. Оксана Живага також пов’язана з низкою політичних ініціатив Вілкула. Такий зв’язок засновника каналу з Вілкулом, який є керівником військової адміністрації Кривого Рогу, пояснює велику кількість Вілкулів — Олександра і його батька Юрія, в.о. мера міст, — у новинах телеканалу. За кількістю Вілкулів на екрані телеканал може позмагатися хіба що з іще одним криворізьким телеканалом — комунальною «Руданою», де без батька й сина не виходить майже жоден випуск новин.

Новини про війну і взагалі

В цілому на телеканалі різноманітний контент. Крім новинних випусків «Новини Кривбасу» є ще щотижневі «Підсумки тижня», «Інтерв’ю дня», «Прайм-тайм».

«Новини Кривбасу» добре структуровані: спочатку огляд атак російської армії і жертв по Україні, часто зі включенням щоденного звернення Зеленського, потім — втрати російської армії з посиланням на військових, потім серія «Дніпропетровщина під обстрілами», зазвичай із синхроном речника регіональної ДСНС, а потім уже все інше.

В цій частині можна часто почути підводки ведучих на зразок: «Знищено майже 48 тисяч окупантів та підримуваних ними маріонеток з Донеччини та Луганщини», «... І хоча ми звикли до ганебних вчинків окупантів, як от знищення  будинків і вбивства людей, але щоразу вони пересікають межу цинічності», «...Через військову агресію проти України та варварські хаотичні обстріли цивільної інфраструктури…», «195 день, як російська орда розпочала повномасштабну війну та чинить безчинства на нашій землі». А коли йдеться про ситуацію в Кривому Розі, від ведучої щодня звучать як мантри завчені фрази: все під контролем, все працює, всі служби працюють, транспорт працює, «Кривий Ріг повністю знаходиться під контролем ЗСУ і воєнної адміністрації міста».

Майже всі відео і фото, які з’являються в ефірі, позначені: на екрані або є плашка «Архів», або хоча б «Відео із соцмереж», «Відео ютуб». На більшості фото є водяні знаки. Також титруються автори сюжетів і оператори.

З точки зору стандарту достовірності, телеканал намагається дотримуватися професійних підходів. Із точки зору балансу в новинах немає жодного критичного сюжету про владу або хоча би позиції критиків влади. А ще в сюжетах є музика, багато музики. Майже всі репортажі — з музичним супроводом. Чи то промосюжети про роботу вишів у Кривому Розі, чи то новини по поховання захисників України, чи то репортажі про марку із псом Патроном або періодичні спортивні новини. Навіть паркет про міського голову — під музичку.

Новини про Кривий Ріг на фоні Вілкулів

Щодня в «Новинах Кривбасу» є керівник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул. Його включають у розділі огляду ситуації в місті. Причому тематика коментарів голови військової адміністрації найрізноманітніша.

31 серпня. Ведуча розповідає, як пройшла ніч у Кривому Розі, як усе працює, всі служби працюють, а завтра починається новий навчальний рік. На екрані з’являється Олександр Вілкул у традиційному вбранні кольору хакі й чорному, скрученому на військовий манер капелюсі на маківці, й розповідає про початок навчального року, який відбудеться дистанційно. Все традиційно буде добре. «У нас є цей досвід», — заспокоює він аудиторію.

1 вересня. Ведуча знов розповідає, що все працює, а навчальний рік уже почався. У Кривому Розі ж триває чергова хвиля роздачі продуктових наборів. Включення Вілкула в стандартному образі з розповіддю, як усе відбувається. Серед іншого він додає: «Адреси видачі ви маєте змогу прочитати на моїх офіційних сторінках у соцмережах фейсбук і телеграм, а також на офіційному сайті Криворізької міськради». За цей час можна було просто назвати й вивести на екран адреси, але ж значно краще скерувати людей на свою фейсбук-сторінку, чи не так?

2 вересня. Все знову під контролем, продуктові набори роздаються за планом. На екрані Вілкул у звичному образі тепер чомусь переказує зведення оперативного командування «Південь».

5 вересня. Стандартна розповідь ведучої, як пройшла ніч у Кривому Розі і як усе під контролем. Вілкул на екрані з промовою про те, що в Європі зростає захворюваність на коронавірусну хворобу. «Зробіть вакцину чи бустер. Я минулого тижня зробив  і все гарно», — резюмує він як справжній друг і наставник.

6 вересня. Тепер Вілкул переказує інформацією Генштабу, ніби більше ніхто не може подати цю інформацію в ефірі. Знов усіх заспокоює, що в Кривому Розі все добре.

У новинах є ще одна така ж стабільна тема, як і Вілкул у капелюсі: це роздача продуктових наборів. Кожного (!) випуску «Новин Кривбасу» показують типовий сюжет, де «за ініціативи військової адміністрації Кривого Рогу і міської адміністрації Кривого Рогу» триває чергова (зараз — четверта) хвиля видачі продуктових наборів. Структура сюжету, як день бабака, однакова. Змінюються тільки локації, де робиться репортаж. Спочатку загальні плани, як працюють соцпрацівники, що входить у набір, потім пара коментарів вдячних отримувачів, обов’язковий коментар представниці соцзахисту певного району. Все дуже улесливо. В ефір завжди потрапляє порція великої подяки владі від обдарованих. Іноді здається, що ці слова хтось просив вимовити. Поступово від перегляду цих сюжетів стає трохи гидко.

Пенсіонерка: «...І от я от криворізької адміністрації, получається, от Вілкула, отримала допомогу. Вона дуже вчасна. …І хочу виразіть, подякувати нашому Вілкулу, що він так заботиться про пенсіонерів».

Ще одна пенсіонерка з іншої локації: «Отримала продуктовий набір від криворізького виконкому та криворізької воєнної адміністрації. Хочу висловити їм велику подяку». Пані Антоніна звідтіль же: «Спасібо, конєчно, нашій адміністрації».

Ще одна отримувачка допомоги з іншої локації: «Хочу поблагодарить нашу криворожскую администрацию. Хочу также поблагодарить нашу воєнную адміністрацію за захист нашого міста, за підтримку наших воїнів». І ще одна: «Дякую, що знайшла можливість військова адміністрація. Дуже велике спасибі військовій адміністрації».

У новинах часто з’являються сюжети про поховання воїнів, які загинули, захищаючи Україну. Журналісти знімають повноцінні сюжети. В них багато суму, сліз і жалю від втрати. Але навіть у них є місцеві чиновники, які вручають нагороди посмертно і згадують військову адміністрацію та її голову: «Від мене і голови військової адміністрації дозвольте вручити».

Ще одна постійна рубрика — новини за участі батька Олександра Вілкула, виконувача обов’язків мера Кривого Рогу Юрія Вілкула. Паркетні сюжети з Вілкулом-старшим також є майже в кожному випуску щоденних новин. Як-от 31 серпня — в репортажі про початок навчального року онлайн. Є архівні зйомки, є коментар вчительки початкових класів. А ще є коментар директорки міського департаменту освіти і науки, заступника міського голови — про прекрасну освіту й можливості педагогів, і Вілкул-старший із популістським: «Ми прийняли таке рішення, щоб захистити наших учнів, педагогів від різних ризиків».

Або 1 вересня. Абсолютно паркетний сюжет про 190-ту річницю краєзнавця й мецената Олександра Поля. Є навіть стендап журналіста з вічним: «Криворіжці поклали квіти. …Участь у церемонії взяли керівники районів, почесні громадяни та в. о. міського голови Юрій Вілкул» — і міський голова на екрані. 2 вересня. День підприємця. В. о. мера Юрій Вілкул вручає підприємцям нагороди. Він з’являється на екрані кілька разів. Потім звучить його загальний коментар щодо свята з трибуни.

5 вересня з подивом не знаходимо Юрія Вілкула в новинах. Але вже 6 вересня виходить репортаж про підготовку до опалювального сезону й робочу нараду з в. о. міського голови. Вже стандартний коментар Вілкула в ефірі: «У нас все готово. Тому я впевнений, що ЖКХ все буде вчасно підготовлено до опалювального сезону».

Інші новини становили в загальному масиві невеликий відсоток і все одно так чи інакше були пов’язані з міськрадою чи військовою адміністрацією і їхнім піаром. Наприклад, репортаж від 31 серпня про свято для дітей-переселенців, яке влаштував благодійний фонд «Добро + дії», зі згадкою, що «Саксаганський виконком співпрацює з благодійним фондом».

Вибивалися з цієї канви хіба що новини про ДТП й надзвичайні події, репортаж про жінку, поранену під час удару російських військ по окупованому селу, репортаж про марку з Патроном і ще один — про волонтерську ініціативу з плетіння сіток. А також сюжети про перемоги криворізьких спортсменів — туди Вілкулів включати не стали. Хоча могли.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3178
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Вілкула Геть
560 дн. тому
Ви якось пропустили момент, що Вілкул самопроголосив себе головою адміністрації. Йому ніхто не надавав таку посаду! По суті, мер - його папік, сам він - нихто, просто чувак, який заважає волонтерам та піариться на чужій праці. Як и всі регіонали.
Вілкула Геть
560 дн. тому
Ви якось пропустили момент, що Вілкул самопроголосив себе головою адміністрації. Йому ніхто не надавав таку посаду! По суті, мер - його папік, сам він - нихто, просто чувак, який заважає волонтерам та піариться на чужій праці. Як и всі регіонали.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду