Видання «Букви» змінило домен через конфлікт між засновниками

Видання «Букви» змінило домен через конфлікт між засновниками

10 Липня 2023
3188
10 Липня 2023
12:00

Видання «Букви» змінило домен через конфлікт між засновниками

3188
Уся команда на чолі з Катериною Рошук переходить працювати на новий сайт, Петро Терентьєв планує розвивати новий власний проєкт.
Видання «Букви» змінило домен через конфлікт між засновниками
Видання «Букви» змінило домен через конфлікт між засновниками

У неділю, 9 липня, видання «Букви» повідомило, що  припиняє співпрацю з одним із засновників — Петром Терентьєвим, та змінює домен сайта. Вся команда видання на чолі з Катериною Рошук переходить працювати на новий сайт bukvy.org. Про це йдеться в заяві видання. Катерина Рошук підтвердила зміну домену та розповіла про конфлікт із Терентьєвим «Детектору медіа».

«“Букви” припиняють співпрацю з Петром Терентьєвим і переходять на новий сайт. 9 липня 2023 року команда онлайн-видання "Букви" у складі 19 співробітників (редактори стрічки новин, журналісти, менеджери соціальних мереж, шефредакторка Владислава Чорна, фахівець з управління відносинами з авдиторією, керівник юридичного напрямку Назар Чорний, співзасновниця та СЕО “Букв” Катерина Рошук) переносить роботу видання на bukvy.org», йдеться в заяві видання.

У цій же заяві від імені видання Петра Терентьєва звинуватили у «створенні нездорової робочої атмосфери», яка «блокувала роботу», «одноосібному та всупереч позиції команди зміненні редакційної політики», «вимогах видалити контент [...] лише через особисту неприязнь до особи спікерів», «оціночних судженнях, які призводили до цензури». Наприклад, Петро Терентьєв нібито називав полк «Азов» нацистами, а публікацію про ЛГБТКплюс — пропагандою. Також йому приписують погрози заблокувати роботу видання через відключення сайта.

У коментарі «Детектору медіа» Катерина Рошук пояснила, що вони з Петром Терентьєвим порівну володіли ТОВ «БУКВИ.КОМ, @БУКВИ», а основний і додатковий домени bykvu.com і bukvy.ua, а також торгову марку було оформлено на нього й він нібито неодноразово погрожував заблокувати роботу видання.

«Як СЕО, співзасновниця та співвласниця видання “Букви” я прийняла рішення припинити співпрацю з Петром Терентьєвим. Я перенесла роботу “Букв” на bukvy.org, який не належить і не підконтрольний Петрові. Тепер Петро не зможе погрожувати вимкненням сайта, таким чином шантажуючи команду втратою роботи. Я припинила співпрацю з ТОВ, заблокувати рахунки якої погрожує Петро, тиснучи таким чином на команду. bukvy.org буде обслуговувати нове ТОВ, яке не належить Петрові та на яке він не має впливу. Своєю чергою я послідовно дотримуюся взятих на себе зобов'язань перед командою й обіцяю, що на bukvy.org буде здорова робоча атмосфера поваги та взаємопідтримки, а редакційна політика буде реалізована згідно з цінностями й місією “Букв”, описаними тут», — повідомила вона, уточнивши, що логотип змінено, щоб уникнути звинувачень у використанні інтелектуальної власності, але видання залишиться з тими самими соцмережами. Сам новий сайт запустили за три дні й наразі це — недосконала візуально й технічно демоверсія, яку будуть доопрацьовувати.

Катерина Рошук 

Щодо нібито цензури та поглядів Петра Терентьєва на «Азов» та ЛГБТК Катерина Рошук повідомила: «Я не готова звинуватити Петра у проросійських поглядах. Йдеться про ситуацію, коли “Букви” роблять публікацію про “Азов” — реакція Петра: “Ви вже перейшли у стадію пропаганди, вони — нацисти, вони можуть мати негативний відгук у частини нашої авдиторії”. Команда каже: “Петро, ми з цим не згодні, бо вони герої” та як доказ позитивної реакції авдиторії “Букв” наводять показники допису та переглядів на сайті. Його заяви про “Азов” було зроблено у внутрішніх чатах редакції і зафіксовано редакцією. Такі суперечки виникали дуже часто. Та ж історія з публікаціями про ЛГБТК-спільноту, та ж історія з публікаціями на тему фемінізму, наприклад, ресурс “Гендер в деталях” — він забороняв команді його цитувати, називаючи феміністок “комуністками”».

Шефредакторка видання Владислава Чорна розповіла «Детектору медіа» про тривалий конфлікт із Терентьєвим та навела приклади токсичної поведінки співзасновника  видання (скрини є в розпорядженні «Детектора медіа»).

«Особисто в мене напруга наростала довго. Протягом двох років були епізоди нетактовної поведінки з боку Петра Терентьєва, а саме втручання в особисте життя та порушення трудової етики стосовно мене та мого чоловіка. Але на певний період (після скандалу з попередньою командою та початку повномасштабної війни Росії проти України) припинилася, а з зими 2022-2023 року поновилися з новою силою. Коментарів Петра стосовно працівників (ще більш хамських) я навіть тут не згадуватиму з етичних міркувань», — розповіла Владислава. 

Владислава Чорна

За її словами, конфлікт із редакцією погіршився після розлучення співзасновників видання в лютому 2023 року: «Після цього Петро розпочав булінг уже колишньої дружини з метою її дискредитації в очах команди й усунення з проєкту. Петро міг відірвати мене чи мого чоловіка від роботи телефонним дзвінком та протягом двох-трьох годин розповідати, яка Катерина, на його думку, погана, супроводжуючи це напівфантастичними заявами про неї, які під час викладень у різний період часу дуже суттєво змінювалися».

За словами Чорної, Рошук неодноразово пропонувала Терентьєву різні варіанти врегулювання ситуації, серед яких була пропозиція викупу його частки, від чого він відмовився. Окрім того, він спочатку наполягав на тому, аби Рошук пішла з посади директорки видання, намагався видалити її із загального чату редакції та повідомив шефредакторку про те, що планує усунути Рошук із проєкту. 

«Я повідомила Катерину, і вона вчергове запропонувала юридично врегулювати ситуацію Петрові, він відмовився, заявивши, що вона — ніхто і проєкт лише його й він буде робити, що хоче. Згодом під час спроби Катерини звернутися до команди Петро почав раз за разом видаляти її повідомлення, а опісля деактивував її акаунт у чаті редакції на платформі Slack. Також він тиснув на мене та очільника SMM-відділу Назара Чорного з вимогою підігравати його діям, хоч ні разу навіть не запитав, чи ми згодні. Усі скрини та записи дзвінків у мене є. Ці дії, більша частина з яких відбувалися на очах у команди, дали розуміння, що нормально працювати з Петром неможливо», — розповідає Чорна та додає, що тиск продовжується і після публічної заяви «Букв».

«Детектор медіа» звернувся по коментар до Петра Терентьєва та отримав його 9 липня. Проте згодом він заборонив публікувати його відповіді та пообіцяв надати коментар наступного дня.

Зранку 10 липня він опублікував на своїй сторінці заяву: «За кількістю пропозицій та повідомлень я зрозумів, що мене та мотивів, заради яких я створив ЗМІ, ніхто не розуміє. Всі чекають якоїсь помсти чи брудної білизни. Хочу вам сказати — цього не буде. Катя — це та людина, яку я кохав більше за будь-кого у своєму житті. Я з нею зробив багато речей та загалом побачив світ. Я, хлопець з вулиці, завдяки їй повірив у себе. Це зробила вона. Але інколи кохання кінчається… Так буває… ми можемо ненавидіти себе за це, шукаємо помилки… Але просто треба бути щирими та зрозуміти, що все колись кінчається. Війна змінила мої пріоритети та бачення на світ загалом. У мене нове життя та інші почуття. Вони такі ж щирі, як до Каті». Щодо видання він написав: «“Букви”… чесно, а їх нема після першого скандалу, бо дійсно ті, хто їх створили, пішли. Ця нова історія дозволила мені помиритися з ними. Вони круті, всі воюють, і я пишаюся, що ми були разом і тепер надалі знову будемо».

Петро Терентьєв

Звинувачення щодо його поглядів на полк «Азов» та ЛГБТКплюс у коментарі «Детектору медіа» 10 липня Петро Терентьєв назвав безглуздими, показавши наявну в нього подяку від полку, а щодо гомофобії сказав: «Я просив SMM “Букв” опублікувати пост про побиття людини за його камінг-аут».

Щодо самого сайта він також зазначив, що не буде судитись і щось доводити. «Судитись? Так навіщо? Проєкту більше нема. Ніхто не захоче фінансувати проєкт, який постійно створює скандали та виносить внутрішній бруд. Це — судоми», — пояснив Петро Терентьєв «Детектору медіа». Він також додав, що примирився з частиною команди, яка пішла через конфлікт із ним ще у 2021 році, та заявив, що планує займається новим проєктом під назвою «Межа».

У подальших планах Рошук і Чорної — розвиток «Букв» і підвищення професійної якості видання. «Я планую залучити кількох авторів, які в нас перестали публікувалися до того, адже через цензуру Петра стосовно "Азова" довелося призупинити співпрацю. Також і далі шукатиму нових. Ми з Катериною також розглядаємо варіант проходження командою (і мною також) медіатренінгів, мета яких — підвищення якості роботи команди», — розповіла «Детектору медіа» Владислава Чорна.

Співзасновниця видання Катерина Рошук також зазначила, що «Букви» мають прозоре фінансування, і заперечила інформацію джерела «Детектора медіа» про те, що інвестором видання є нині відомий бізнесмен Андрій Адамовський.

«Проєкт фінансувався і фінансується за кошти рекламні та партнерські. Це в нас відображається на сайті та в соцмережах з “плашками”, згідно з вимогою закону. Також ми з Петром у різні часи дофінансовували проєкт із власних коштів, які походять з інших бізнесів — комунікаційного, наприклад. Жодних змін із мого боку не буде. Андрій Адамовський займається мистецтвом, артбізнесом. Він має галерею М17. Я особисто кілька років тому консультувала його в рамках мого комунікаційного бізнесу. Але він ніколи не мав і не має стосунку до видання “Букви”. В мене агенція з управління репутацією, яка називається Reputation Security. Її сайтом керував Петро і він зараз його відключив. Тому в агенції теж буде ребрендинг і новий сайт», — розповіла Рошук. 

Нагадаємо, у 2021 році в «Буквах» також був гучний конфлікт. Тоді у фейсбуці видання з’явилося повідомлення про звільнення колективу редакції через «токсичну атмосферу та публічні приниження» з боку керівництва. У повідомленні йшлося, що в редакції були випадки публічних принижень звільнених без попередження колег, а надалі — й читачів. Зокрема, за кілька днів до цього після допущення есемемником географічної помилки керівництво видання оголошувало про пошук на його місце людини, яка знає географію, мовляв, упродовж п’яти годин читачі звертали увагу на помилку, але есемемник цього не помічав. Згодом допис про демарш команди було заблоковано і стало зрозуміло, що з видання пішла не вся команда, а лише її частина, зокрема керівник SMМ-відділу Владислав Волков та Олексій Краковський, який спочатку працював журналістом, а згодом вів соцмережі і знімав фото та відео. Через два дні після цієї ситуації Владислав Волков озвучив низку звинувачень на адресу керівництва видання і заявив, що Терентьєв йому погрожує. У відповідь, через роздмухування скандалу, до якого начебто на боці влади включився політтехнолог Володимир Петров, співзасновники видання заявили про тиск з боку влади. Детальніше про скандал Владислав Волков та Олексій Краковський розповіли тоді в інтерв’ю виданню «Бабель». Крім тиску з боку самого Терентьєва, вони також звинуватили керівництво «Букв» у чорному піарі, організації кампанії проти політичних опонентів замовників або покращенню їхньої репутації, зокрема у відбілюванні за гроші репутації олігарха Павла Фукса, проти якого на той час вже було введено санкції РНБО та якого згодом СБУ запідозрила в мільярдних махінаціях. Терентьєв зі свого боку звинувачував Волкова в небажанні повертати $1400, які той нібито позичав на лікування.

Зараз, зі слів Павла Терентьєва, цей конфлікт із колишніми підлеглими залагоджено та, як додав він у коментарі «Детектору медіа», вони спільно у відеоформаті планують «розповісти про те, як робили “Букви”, субкультуру та ідеологічні погляди», і це буде зроблено на платформах нового проєкту Терентьєва «Межа» та на старому домені видання «Букви». На підтвердження своїх слів 9 липня Терентьєв опублікував у фейсбуці спільне із Краковським фото.

Нагадаємо також, у 2021 році на адресу «Букв» лунали звинувачення про зв’язок видання з Олександром Грановським, що Катерина Рошук заперечувала.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3188
Читайте також
22.05.2021 10:47
Детектор медіа
«Детектор медіа»
2 896
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду