«По той бік новин» створює новий сайт замість заблокованого Coronafakes

«По той бік новин» створює новий сайт замість заблокованого Coronafakes

25 Листопада 2021
2369
25 Листопада 2021
20:38

«По той бік новин» створює новий сайт замість заблокованого Coronafakes

2369
Пообіцяли, що всі попередні напрацювання, спростування та роз’яснення розмістять на новому сайті.
«По той бік новин» створює новий сайт замість заблокованого Coronafakes
«По той бік новин» створює новий сайт замість заблокованого Coronafakes

Фактчекери «По той бік новин» працюють над новим сайтом замість заблокованого нещодавно Coronafakes – «По той бік пандемії». Сайт одноосібно заблокував співвласник видання «Букви» Петро Терентьєв, який також є власником домену Coronafakes.com.

Спеціалізований сайт «По той бік пандемії», де збирали та спростовували фейки про коронавірус, запустили в березні 2020 року. Сайт був названий спільною платформою українських журналістів та фактчекерів з перевірки інформації про коронавірус.

Автор(к)и проєкту написали у фейсбуці, що їм прикро, що у розпал пандемії українці та українки втратили доступ до ресурсу, який перевіряє коронавірусні фейки. 

«Нам прикро, що доступ до результату інтелектуальної праці багатьох редакцій заблоковано за одноосібним рішенням пана Терентьєва. Ми це розцінюємо як помсту за критику. Обурливо, що при цьому постраждали люди, які взагалі не причетні до конфлікту. Хай там як, поспішаємо вас заспокоїти — всі наші напрацювання, спростування та роз’яснення не втрачені. Ми їх зберегли і зараз працюємо над створенням сайту, на якому їх знову розмістимо. Просимо про вашу підтримку — поширення, вподобання, підписку на нашу сторінку. Ваша Сова», – йдеться у дописі.

Що трапилось: блокування «По той бік пандемії»

Керівник «По той бік новин» Сергій Одаренко вважає фактичне блокування ресурса помстою через критику підводки «Букв» до посту у фейсбуці про виправдальний вирок американцю, який застрелив двох людей.

Однак Петро Терентьєв запевняє, що це тимчасове рішення, яке жодним чином не пов’язане з критикою «По той бік новин».

Критичний пост «По той бік новин» був опублікований 20 листопада 2021 року. На думку «По той бік новин», підводка CММ-редактора «Букв» до новини у фейсбуці була «маніпулятивною». До тексту самої новини у редакції «жодних претензій не було».

«Детектор медіа» наводить повністю текст посту «По той бік новин».

«Загалом «Букви» хороше видання, але сьогодні їхнього СММ-ника якась муха вкусила. Або він просто встав не з тієї ноги. Розказуємо про все по порядку. Як ви можете знати, 19 листопада «суд присяжних у штаті Вісконсін визнав невинним за всіма пунктами 18-річного Кайла Ріттенхауса, якого звинувачували в умисному вбивстві двох людей та ще чотирьох злочинах під час заворушень у місті Кеноша у серпні 2020 року», — це ми цитуємо статтю цього ж видання. І до неї у нас немає жодних претензій https://bit.ly/3oOC4AZ Претензія до маніпулятивного допису в фейсбуці. Розмістивши посилання на статтю під заголовком: «У США виправдали хлопця, який застрелив двох осіб під час протестів проти расизму», вони дали супровідний текст: «Є прихильники дозволу на вільне володіння зброєю в Україні?». Це очевидна провокація, аби збурити читачів, які і без того розділені на два табори: одни переконані, що дії Кайла — вимушена самооборона (і не дарма — саме тому присяжні його виправдали), інші обурені таким рішенням. Журналісти мали б бути понад процесом — є рішення суду і його слід поважати (власне, до цього ж закликав президент США Джо Байден). Запитання СММ-ника ніби ставить під сумнів саме рішення суду, мовляв, бачте, до чого призводить дозвіл на володіння зброєю?! Буцімто Кайл просто взяв і застрелив людей, бо йому так захотілося, а не тому що він оборонявся. Власне до «срачів» на ці одвічні теми й підштовхує допис. Результат можна побачити в коментарях, яких уже близько сотні. Десятки читачів висловлюють своє невдоволення: «Некоректний заголовок. Він що, їх просто так застрелив? Він оборонявся», — обурюється читач. У відповідь видання публікує глузливий смайл. З іншими репліками розправляються не делікатніше. Якщо не затруть, можете самі переконатися. Але радимо утриматися від втручання у «срач» — схоже на те, що саме такого ефекту й очікують автори того допису».

Допис викликав суперечки і критику у користувачів соцмереж, Терентьєв виступив з вимогою видалити пост, кажучи, що він «дискредитує» видання. «По той бік новин» погодились його видалити, але запостили інший, з поясненнями цього рішення.

«У попередній публікації ми звинуватили видання «Букви» в тому, що їхній допис у фейсбуці провокує читачів до суперечки. Вийшло так, що наше бажання налагодити діалог тільки посилило агресивну реакцію, яка й без того бурлила під дописом. Ми завжди відкриті до діалогу: розібралися, поспілкувалися з Буквами та з’ясували їхню точку зору. Щоб не заохочувати подальший конфлікт у суспільстві, на прохання редакції ми закрили свій допис. Це вимушений крок, щоб убезпечити журналістів від недоброзичливців. По той бік новин не підтримує ворожі висловлювання на адресу журналістів і будь-кого іншого. Наша критика зумовлена бажанням підказати, як, на нашу думку, поліпшити якість комунікації з читачами, але в жодному разі не для заклику цькувати видання», – говориться у другому дописі.

Коментарі сторін

Сергій Одаренко заявив «Детектору медіа», що розцінює переадресацію Сoronаfakes.сom на сайт «Букви» як помсту: «Я це розцінюю як помсту за нашу критику».

За його словами, переадресацію він помітив саме після публікації другого посту «По той бік новин» про допис «Букв».

Він додав, що ініціаторкою створення Сoronаfakes.сom була Альона Романюк, яка звільнилася з «По той бік новин» у жовтні 2021 року. Одаренко ж писав та розміщував тексти та мав адмінський доступ до ресурсу.

Однак співвласник «Букв» Петро Терентьєв не вбачає зв’язку між рішенням переадресувати Сoronаfakes.сom на сторінку іншого видання і конфліктом навколо допису «По той бік новин».

Терентьєв повідомив «Детектору медіа», що він є повним юридичним власником домену, також він каже, що опікувався його «фінансуванням». За його словами, рішення зробити переадресацію на сторінку «Букв» пов’язане з тим, що йому невідомо, хто займався проєктом після звільнення Альони Романюк з «По той бік новин».

«Я не знаю, хто має доступ до адмінки, є сумніви щодо того, хто і як туди ставить матеріали… Отже, як власник домену я вирішив для безпеки зробити переадресацію на інший свій проєкт – Букви», – сказав Терентьєв.

Він додав, що готовий передати права на домен людям, яким довіряє і поважає, при цьому, він обіцяє продовжити його «фінансово підтримувати, щоб він був повністю прозорим».

Читайте також:

Альона Романюк у коментарі «Детектору медіа» повідомила, що рішення створити проєкт «По той бік пандемії» було обумовлене навалою фейків про коронавірус.

«Зі мною всю цю навалу фейків розгрібали кілька людей із різних проєктів. У стрічці новин ці спростування швидко опускалися і нам потрібен був сайт, про що я попросила у френдів на фб (проєкт не мав жодного фінансування). Петро Терентьєв написав мені, що зробить сайт без будь-яких зобов'язань. Дійсно, він зареєстрував домен, оплатив хостинг, створив сайт і підтримував технічно його впродовж усього часу. Проте інформацію на цьому сайті створювали впродовж чотирьох місяців (активна фаза інфодемії) журналісти шести проєктів – По той бік новин, Без Брехні, Наші гроші. Львів, Кавун сіті, Букви та ІРРП, а також десятки волонтерів, які надсилали інформацію на спростування через чат По той бік новин, форму на сайті По той бік пандемії та мені особисто», – каже Романюк.

У період з літа 2020 року матеріали на сайт робила переважно команда «По той бік новин».

«Я звільнилася і припинила будь-яку співпрацю із ІРРП, якій належить По той бік новин, ще у жовтні. Сайт, наскільки мені відомо, із жовтня не наповнювався новою інформацією чи спростуваннями. Редакторські доступи до сайту мають кілька фактчекерів, які писали матеріали від самого початку проєкту – ще до створення сайту», – каже Романюк.

Романюк зауважила, що на сайті стоїть її ім'я як авторки ініціативи. За весь час, якщо виникали якісь претензії до матеріалів, то на це реагувала вона особисто, а згодом команда «По той бік новин».  

Медіаюристка та представниця Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова у коментарі «Детектору медіа» підтвердила, що домовленості з Терентьєвим щодо запуску ресурсу були досягнуті на початку епідемії коронавірусної хвороби. За словами Панкратової, медіаменеджер займався виключно розробкою сайту, а його наповненням опікувались «По той бік новин» та ІРРП, а також волонтери, які працювали з командою фактчекерів.

У 2020 році ІРРП отримав грант від Іnternational media support, за яким мали створюватись матеріали про ковідні фейки. Отже, Терентьєв оплачував лише хостинг ресурсу, а оплату праці команди «По той бік пандемії» повністю покривав грант.

Видалення першого посту «По той бік новин» Людмила Панкратова пов'язала з тим, що Терентьєв «повідомив про хейтерські атаки і погрози». Панкратова не обговорювала з Терентьєвим безпосередньо закриття Сoronаfakes.сom, але судячи про часові рамки розвитку подій, вона вважає, що це може бути помстою.

Фото: з вільних джерел

Що трапилось

Керівник «По той бік новин» Сергій Одаренко вважає фактичне блокування ресурса помстою через критику підводки «Букв» до посту у фейсбуці про виправдальний вирок американцю, який застрелив двох людей.

Однак Петро Терентьєв запевняє, що це тимчасове рішення, яке жодним чином не пов’язане з критикою «По той бік новин».

Критичний пост «По той бік новин» був опублікований 20 листопада 2021 року. На думку «По той бік новин», підводка CММ-редактора «Букв» до новини у фейсбуці була «маніпулятивною». До тексту самої новини у редакції «жодних претензій не було».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2369
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду