Співзасновниця «Букв» Катерина Рошук – про трансформацію та нову бізнес-модель видання

Співзасновниця «Букв» Катерина Рошук – про трансформацію та нову бізнес-модель видання

20 Квітня 2021
6723
20 Квітня 2021
18:40

Співзасновниця «Букв» Катерина Рошук – про трансформацію та нову бізнес-модель видання

6723
Рошук розповіла про нові проєкти, фінансування й реорганізацію роботи видання.
Співзасновниця «Букв» Катерина Рошук – про трансформацію та нову бізнес-модель видання
Співзасновниця «Букв» Катерина Рошук – про трансформацію та нову бізнес-модель видання

З початку квітня з посади головної редакторки видання «Букви» пішла Тетяна Ніколаєнко. Вона повідомила, що в редакції наразі бракує коштів, тому видання залишило лише відділ новин.

Співзасновниця «Букв» Катерина Рошук заперечила кардинальні зміни в редакції та уточнила, що, окрім Ніколаєнко, видання залишають двоє журналістів. Кадрові зміни вона пояснила реорганізацією роботи видання та зміною бізнес-моделі. «Букви» вирішили співпрацювати з журналістами на засадах фрілансу, вимірюючи ключові показники ефективності.

Ці зміни, за її словами, не вплинуть на рекламодавців та трафік, адже, за підсумками року, 90% відвідуваності забезпечують новини, фото-, відеорепортажі та контент SMM-департамент.

Катерина Рошук зізнається, що через коронакризу на 30% зменшилися рекламні доходи «Букв». Натомість видання вже розробило дорожню карту, зокрема – незабаром запускатиме Patreon. Однак paywall співзасновниця не розглядає як додатковий дохід. Продавати видання вона теж не планує.  

Водночас редакція буде розширювати свою роботу за темами про права жінок, боротьбу з расизмом, расовими забобонами та кліматичними змінами. «Букви» вже подалися на декілька грантів зі своїми ідеями. Разом з тим, редакція запускає спецпроєкт про порушення закону президентом Володимиром Зеленським, готується до запуску англомовної версії сайту та відмовляється від російськомовної.

У бліц-інтерв’ю «Детектору медіа» Катерина Рошук розповіла про ситуацію з фінансуванням «Букв», кадрові змінив у редакції, реорганізацію роботи та трансформації, що чекають видання найближчим часом.

Катерино, розкажіть, чому з видання пішла головна редакторка Тетяна Ніколаєнко?

«Букви» дійсно закінчили співпрацю з Тетяною Ніколаєнко, яка більше року працювала на позиції головної редакторки. Це сталося тому, що «Букви» оптимізували бізнес-модель видання. Ми вдячні Тетяні за цікавий та цінний досвід співпраці.

На посаду головного редактора повертається Данило Романчук, який з «Буквами» з 2015 року.

– Ніколаєнко розповіла, що пішла з «Букв», бо в редакції бракує коштів. Які ви маєте проблеми з фінансуванням видання? Яку роль у цьому зіграла пандемія коронавірусної інфекції? Який річний бюджет видання?

Через коронавірусну кризу рекламні доходи «Букв» зменшилися на 30%. Ми втратили рекламодавців малого та середнього бізнесу. Особливо постраждав сегмент розваг, подій, ресторанного бізнесу та подорожей.

З безпекових міркувань інформація щодо бюджету видання наразі не є публічною. «Букви» – опозиційне видання, на адресу якого з трибуни ВР лунали погрози від «слуги народу» Яременка після того, як фотокор «Букв» зафіксував, як депутат під час засідання ВР домовляється з повією. Яременко погрожував «Буквам» тюремним ув’язненням строком від 3 до 7 років. Були чисельні спроби з боку влади дізнатися, хто саме з фотокорів «Букв» сфотографував листування Яременка, можливо, з метою чинення тиску.

Другий рік у суді лежить позов Віктора Медведчука проти «Букв» та їхніх власників – мене та Петра Терентьєва щодо справи Василя Стуса.

Тому ми дуже ретельно оберігаємо конфіденційність та приватність нашої команди, зокрема фінансову.

Також дуже гострим є питання інтелектуальної безпеки. За роки свого існування «Букви» стикалися з плагіатом. Деякі ЗМІ копіювали або намагалися скопіювати архітектуру, дизайн і технічні елементи сайту. Наприклад, нескінченну стрічку новин, яку винайшли та реалізували технічні спеціалісти «Букв».

Коли вам довелося реорганізувати роботу? Як це рішення вплинуло на відвідуваність та рекламодавців?

Рішення щодо реорганізації було прийняте в березні. Рішення не вплинуло на відвідуваність та рекламодавців, тому що за підсумками року 90% відвідуваності забезпечували та забезпечують новини, фото-, відеорепортажі та контент, які робить SMM-департамент «Букв». Команда, яка цим займається, продовжує свою роботу.

Роботу з авторами та журналістами ми вирішили будувати на засадах фрілансу, постійно вимірюючи KPI (ключові показники ефективності).

KPI «Букв», які ми ставимо для всього контенту сайту: відповідність інформаційному запиту суспільства, якість контенту, задоволеність клієнтів, тобто нашої авдиторії. KPI вимірюється трафіком на сайт і зворотнім зв’язком від авдиторії в соцмережах.

Ми постійно аналізуємо суспільні інформаційні запити та прийняли рішення залучати до співпраці авторів та журналістів, які здатні оперативно та компетентно їх задовольнити. Інформаційні запити суспільства ми досліджуємо, аналізуючи інтернет-трафік, дані з пошукових систем і соцмереж, а також дослідження суспільної думки.

Дуже важливою для нас є можливість висвітлювати теми прав жінок, боротьби з расизмом, расовими забобонами та кліматичними змінами. Тому що ми бачимо низький рівень інформованості суспільства в цих темах.

«Букви» подали заявку на отримання грантів, які б дозволили нам реалізувати ці важливі теми у спецпроєктах.

Чи напрацювали вже дорожню карту щодо роботи «Букв»? Яких змін зазнає видання?

Дорожня карта вже готова. Сьогодні (крайній строк – завтра) ми її презентуємо окремим пресрелізом. Там також буде інформація щодо «Патреону», відмови від російськомовної версії сайту й запуску англомовної, та щодо спецпроєкту, присвяченому фіксації порушень закону чинним президентом Зеленським.

Розглядаєте можливість продажу видання чи його частини?

Ні

Плануєте переходити на платний контент?

Ні, це неефективно.

Скільки нині лишилося в редакції працівників?

Кількість працівників не змінилася, за винятком Тетяни Ніколаєнко й двох журналістів – Ганни Чабарай та Стаса Козлюка (він ще квітень допрацьовує, потім будемо обговорювати умови окремо).

Фото: Катерина Рошук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6723
Читайте також
10.02.2021 11:00
«Детектор медіа»
2 008
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду