Як відбувається експансія українських каналів у світі

Як відбувається експансія українських каналів у світі

25 Березня 2022
3030
25 Березня 2022
17:00

Як відбувається експансія українських каналів у світі

3030
У світі є запит на інформацію про події в Україні, а деякі країни шукають заміну російським пропагандистським каналам. Розповідаємо, де у світі вже доступні українські канали.
Як відбувається експансія українських каналів у світі
Як відбувається експансія українських каналів у світі

Кількість держав, регулятори яких забороняють своїм провайдерам транслювати російські пропагандистські канали, постійно зростає. Такі рішення вже прийняли Польща, Естонія, Латвія, Литва, Румунія, Греція, Молдова, Велика Британія, Словаччина й Канада. Деякі з цих держав заборонили всі російські канали, інші — лише декілька. Але боротьба проти російської пропаганди у світі успішно триває і завдяки нашій дипломатії, і завдяки зверненням українських чиновників та представників індустрії.

На місця заблокованих російських каналів багато хто готовий брати українських мовників. Держави Балтії, зокрема, висловили зацікавленість саме в російськомовних каналах, яких в Україні немає, якщо не враховувати канал для окупованих територій «Дом» та російськомовну версію іномовлення UATV. На початку березня медіагрупи StarLightMedia, «Інтер», «1+1» та «Україна» на базі UATV запустили спільний російськомовний телепроєкт «FreeДом». Канал доступний на супутнику (Hot Bird 13E), а також, за інформацією Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, стартував на Polsat Box.

Деякі країни готові вмикати англомовні й навіть україномовні версії. У Словаччині Рада з питань мовлення (RVR) вирішила сприяти своїм операторам, які хочуть транслювати українські канали. Цей виклик зумовила велика кількість біженців з України у країнах, що сусідять із нашою. «Ми вважаємо поширення програмної пропозиції на українські станції серед іншого послугою для біженців з України, які можуть таким чином отримати додаткову інформацію і мати зв’язок зі своєю країною у Словаччині», — пояснив директор офісу RVR Любош Кукліш. По таку допомогу до словацького регулятора вже звернувся канал «Еспресо», попросивши, аби його пустили у словацькі кабельні мережі та на супутникові платформи.

Шефредакторка 5 каналу Ірина Герасимова каже, що канал доступний на всіх континентах, де свого часу українські діаспоряни домоглися включення 5 каналу до кабельних мереж. «З початком посиленої агресії ми розіслали на наші посольства в більш ніж десяти країнах листи з проханням допомогти зайти в кабельні мережі тих країн, де працюють українські дипломати», — каже Ірина. Втім, за її словами, цей процес може бути досить тривалим.

Канадський IPTV/OTT оператор Videotron нещодавно додав на свою платформу інформаційний канал «Медіа Групи Україна» «Україна 24». Перші 30 днів усі клієнти матимуть до нього безкоштовний доступ, далі муситимуть платити. За словами пресслужби медіагрупи, після початку вторгнення Росії транслювати канал «Україна 24» почали американські OTT-сервіси з лінійними каналами USTVNOW, Sling TV, Kapang US та великі європейські телекомунікаційні мережі — A1, M7 і Orange. «Загальне охоплення “України 24” у Польщі досягло 10 мільйонів домогосподарств (абонентів). За останні дні долучилися мережі Player.pl (1,5 мільйона абонентів), яка входить до групи TVN, онлайн-сервіс компанії TVN24.PL, Orange (кабель + IPTV, 660 тисяч абонентів) та UPC — найбільший кабельний оператор Польщі (понад мільйон абонентів)», — повідомляє пресслужба.

У Канаді «Україна 24» входить до списку іноземних дозволених мовників ще з січня 2022 року. Канал транслюють VMedia, River TV, ECG, Rogers, Videotron, CCAP, Câblovision Warwick, Déry Télécom, Cable Axion-Digitel, Sogetel, Developpement Innovations Haut-Richelieu. Також телеканал поширюється в мережах CCSA, асоціації з 250 дрібних операторів.

Серед європейських бродкастерів, які додають мовлення «Україна 24» прямо до ефірів своїх новин — Polsat news, Republika TV (Польща) та TV Nova (Чехія). Також канал розпочав співпрацю з найбільшими телеоператорами Грузії (Silknet, Magticom) та Ізраїлю (Hiper Vision). В Індії «Україна 24» поширюється через сервіси компанії New Delhi Television, а в Болгарії, Чорногорії та Греції —через операторів VivaCom, A1, Bulsatcom, Neosat DTH, SKAT TV. Також канали доступні на ОТТ-платформах, які працюють без територіальних обмежень — Pzaz TV(tvmucmho.com) та NET1 (Ірландія). «Ми пишаємося партнерами, які вже відключили російське телемовлення у своїх країнах. Вдячні за підтримку Канаді, Болгарії, Португалії, Ізраїлю, Косову та іншим країнам, що вирішують питання ізоляції російського телемовлення на державному рівні», — кажуть у медіагрупі «Україна».

Канал групи «1+1 media» «1+1 International» є в мережах близько 90 провайдерів із різних країн — Канади (Bell, Shaw, Videotron, Rogers, CCSA, Walnut TV, Ignite TV (Toober app) and smartStream platforms, Vmedia IMB+ Records Mediacast), США (Dish Satellite TV, Sling TV, DIRECTV, Maritime Entertainment, Comcast), а також на платформі AG Telekom. У країнах Балтії канал транслюють Baltics Electronic Communications, естонські провайдери STV, Elia, Max Co., латвійські TET, Baltcom, Balticum, SIA L.A.T., Netvision, SIA Telepark, Starnet SIA тощо, литовські Fast link, Innit, AP3 Media тощо. «1+1 International» доступний на польських платформах Play, AKPA Polska Press, Netia, Orange, Cyfrowy Polsat, IP Media Group LLC. Показують канал у Бельгії (Choice TV), Болгарії (Invivo Entertainment OTT та Hotels), Чехії (Rep O2 тощо), Грузії (Silknet, Vodafone, KD Zatoo, NetCologne), Греції (United Media), Угорщині (Vodafone), Індії (Jagobd), Ізраїлі (Cellcom, YES, HOT), Казахстані (AST Group Capital, Media-TV тощо), Киргизстані (Lifestream), Молдові (Radio Star, Andriam-Impex, Cvinto-Grup тощо), Португалії (NOS), Сербії (Telecom Serbija), Іспанії (IP Media Group LLC, Rokuten, Orange), Швейцарії (Zatoo та Luxemburg United Media), Великій Британії (Virgin, AIB) та інших країнах. Транслюють його і світові платформи ETvNet, Internet Media Stream LTD, TVTeka, Europe та Usa Kartina TV.

У групі StarlightMedia для трансляції за кордоном провайдери беруть канал ICTV, міжнародна версія якого вже давно є на відкритому супутнику. Загалом зараз партнерів цікавлять мовники, які транслюють марафон. За словами Миколи Фаєнгольда, директора напряму PayTV StarlightMedia, зараз сейли всіх медіагруп працюють над поширенням не своїх каналів, а передусім державних.

Для підключення українських каналів із єдиним марафоном європейським провайдерам слід дотриматися низки правових нюансів, отримати дозволи, написати листи. Уся ця інформація про налаштування та дозволи зараз зібрана на сайті uatv.world.

За словами Миколи Фаєнгольда, представники медіагруп запустили кампанію серед українців, щоб кожен, хто має родичів чи знайомих за кордоном, просив їх звертатися до провайдера з посиланням на цей сайт. «Звісно, ми не можемо порахувати, скільки провайдерів чи домогосподарств узяли сигнал із відкритого супутника, проте в нас уже є результат. Ми маємо підключення на таких платформах, як Amagi/Rakuten із покриттям у всій Західній Європі, Magticom та Silknet у Грузії, Zattoo у Швейцарії, Німеччині та Австрії, Tibo у Албанії, Silistra TV/Silistra Telecom Solutions у Болгарії. Чекаємо підтвердження підключення у Литві, Ізраїлі та Канаді», — сказав Микола Фаєнгольд.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3030
Читайте також
20.05.2022 14:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 811
17.03.2022 15:49
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 118
04.03.2022 08:20
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 435
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду