Княжицький пропонує створити новий російськомовний канал для мовлення на територію Росії

Княжицький пропонує створити новий російськомовний канал для мовлення на територію Росії

15 Червня 2022
2559
15 Червня 2022
13:51

Княжицький пропонує створити новий російськомовний канал для мовлення на територію Росії

2559
Працювати на ньому, на думку нардепа, мають так звані «хороші росіяни» на кшталт Олександра Невзорова, Матвія Ганапольського чи Юрія Дудя.
Княжицький пропонує створити новий російськомовний канал для мовлення на територію Росії
Княжицький пропонує створити новий російськомовний канал для мовлення на територію Росії

Народний депутат Микола Княжицький, дружина якого є міноритарною акціонеркою каналу «Еспресо», виступив із критикою наявних в Україні російськомовних телеканалів «Дом» і «Freeдом» та запропонував створити новий. За пропозицією нардепа, він буде мовити лише на територію Росії і для її мешканців та водночас буде заборонений для трансляції в Україні. 

На думку Княжицького, в Україні наразі не існує іномовлення, а «Дом» і «Freeдом» розраховані на українського глядача та не приносять користі, хоча й мовлять російською, тоді як Росія витрачає величезні кошти на просування своєї пропаганди за кордон.

«Що мала б включати система українського іномовлення? Якісний телеканал англійською мовою. Принаймні англійською. Для глядачів у країнах-союзниках, де підтримка України з часом може падати через "звичку до війни". Ідеально було б, щоб ми мали також іномовлення німецькою та французькою мовами.

Необхідно створити замість пострадянсько-суржикових "домів" якісний російськомовний телеканал, але саме для російської аудиторії в Росії. От там мали б працювати "хороші росіяни".

Цей телеканал я б заборонив розповсюджувати в Україні. Таке головне правило іномовлення. Оскільки воно ведеться за урядові кошти, а у демократичних країнах пропаганда уряду заборонена, то його треба було б поширювати не в українських мережах, а через супутники та інтернет для російського глядача. Євгеній Кісільов, який і зараз працює на "Україні 24", Матвій Ганапольський і навіть Нєвзоров з Латиніною чи Вєнєдіктовим і Дудем могли б за бажання запросто вести там програми для росіян. Є багато талановитих журналістів з закритого "Еха Москви" або і каналу "Дождь"», – вважає Княжицький.

Він зазначив, що журналісти цього каналу мали би впливати на власне російське суспільство – «і зовсім не обов’язково надавати їм для цього громадянство». Керувати каналом, на думку нардепа, мали б досвідчені українські контрпропагандисти.

«І ще один важливий канал іномовлення необхідно було б створити для української діаспори та вимушених переселенців за кордоном. Цей канал мав би об’єднати усе світове українство. І робитися, звичайно, повинен українською мовою, як, наприклад, польськомовні та франкомовні канали іномовлення, розраховані на співвітчизників за кордоном», – додав Княжицький.

Нагадаємо, «FreeДом» організований на початку березня силами медіагруп StarLight Media, «Інтера», «1+1» і «України» на базі мультимедійної платформи іномовлення UATV. Завдання марафону «FreeДом» — дати можливість дізнатися правду про українсько-російську війну «російськомовним глядачам з усього світу». Зокрема поява такого каналу стала відповіддю на запит у світі на російськомовний телеканал, який розповідає правду про події в Україні. 

Як писав ДМ, Кабмін виділив 165 мільйонів гривень на російськомовний марафон «FreeДом». Як саме витрачатимуть ці кошти, у МКІП не відповіли.

Аналітик «Детектора медіа» Андрій Любарець аналізував ефір марафону і дійшов висновку, що він значною мірою дублює марафон «Єдині новини» та адресований радше українській, а не закордонній аудиторії.

Читайте також: 

Фото: parlament.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2559
Читайте також
25.03.2022 17:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 093
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дмитро
673 дн. тому
Княжицький, ці своєї кишені можеш створити російськомовний канал. В Україні зараз тисячі проблем, які треба закривати державним фінансуванням.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду