Людмила Семчук, СТБ: «Наша місія — допомагати українським сім’ям будувати тил»

Людмила Семчук, СТБ: «Наша місія — допомагати українським сім’ям будувати тил»

18 Травня 2022
3476
18 Травня 2022
18:00

Людмила Семчук, СТБ: «Наша місія — допомагати українським сім’ям будувати тил»

3476
Генеральна директорка СТБ розповідає про принципи добору розважального контенту в час війни, про долю програми «Вікна-новини», повернення спонсорства і реклами, а також чому гумор в ефірі зараз недоречний.
Людмила Семчук, СТБ: «Наша місія — допомагати українським сім’ям будувати тил»
Людмила Семчук, СТБ: «Наша місія — допомагати українським сім’ям будувати тил»

У ці дні в ефірі СТБ мали виходити нові сезони танцювальних та кулінарних шоу, «Холостяк» і нові серіали. Війна змінила все: з 25 лютого канал транслював марафон «Єдині новини», його новинарі долучились до виробництва спільного інформаційного продукту, а про розважальний контент на два місяці довелося забути. У середині квітня канал припинив транслювати марафон і відновив власне розважально-пізнавальне мовлення, яке називає гуманітарним. Тепер тут кіно лише українською мовою, низка нових проєктів, які мають допомогти українцям триматись під час війни та підвищувати їхній бойовий дух. Також СТБ — один із каналів, які почали продавати рекламу. Генеральна директорка каналу Людмила Семчук каже, що попереду в нас — велика дискусія про нове телебачення України після перемоги. Вона розповіла «Детектору медіа», як зараз працює СТБ і як вирішує, який розважальний контент доречний в ефірі під час війни. 

— Марафон дуже важливий для України, адже це джерело офіційної, достовірної та повної інформації про події на передовій, — каже Людмила Семчук. — Саме тому медіагрупи та канали об’єднали зусилля й ресурси, аби створювати якісні та оперативні новини й інший важливий для  суспільства контент. Але зрозуміло, що українці щодня переживають глибокий стрес, незалежно від того, чи залишилися удома, чи волонтерять, чи перебувають у гарячих точках. І навіть в умовах війни їм слід мати змогу на якийсь час відволіктись від новин. 

СТБ завжди був каналом із гуманітарною місією. Тому ми вирішили, що зараз нашою місією буде допомагати українським сім’ям будувати тил. Адже ми маємо достатньо експертизи і можемо надати корисні поради, використати знання наших психологів у багатьох питаннях, які щодня постають перед українцями. Наприклад, як допомогти дитині у стресовій ситуації і як її розпізнати, де безпечніше перебувати у квартирі під час обстрілів тощо. Тому ми запустили щоденну міжпрограмну рубрику «Надійні поради» з Надією Матвєєвою і програму «Допомога психолога», в якій наші експерти Дмитро Карпачов, Андрій Жельветро і Світлана Арефнія  чотири рази на тиждень допомагають героям випусків і глядачам вберегти ментальне здоров’я.

Окрім цього нам було дуже важливо показати, якою нацією стали українці: ми об’єднались, виявили найсильніші риси, ми вже не ті люди, які на щось жаліються або чогось бояться. Ми хочемо розказувати історії звичайних українців, бо зараз кожен із нас став героєм на своєму місці і робить неймовірні речі. Ця ідея знайшла відображення у ще одній щоденній міжпрограмній рубриці — «Ми з України». Це емоційні історії, що додають віри у майбутнє.

Усі ці програми ми об’єднали під уже знайомим українцям брендом «Все буде добре», який відображає концепцію СТБ. Ми давно думали відновити його, але війна прискорила цей процес. В межах «Все буде добре» ми запустили спецвипуски «Один за всіх» і  півгодинний дайджест «Неймовірна правда про українців», де розповідаємо про зірок-волонтерів та бізнес-батальйон. 

— Тобто зараз ви робите ставку на ваш брендовий контент, який адаптуєте до нових умов?

— Ми були готові до телевізійної весни: розпочали шоу «МастерШеф. Битва сезонів», готували прем’єру шоу «Холостяк». Але війна змусила скорегувати ефірну сітку, і ми свідомо до цього підійшли. Зосередились на створенні актуального контенту, який відповідає щоденним потребам людей, а також ретельно відібрали бібліотечний контент.

Вважаю, що зараз недоречно ставити в ефір комедії чи розважальні проєкти  з великою часткою гумору. Так, часом людям хочеться відволіктися і подивитись те, що викликає посмішку. Але це приватна справа. Ми як загальнонаціональний канал не можемо демонструвати такий контент, поки щоранку маємо хвилину мовчання у пам'ять загиблих під час війни. Це несумісні речі. З першого дня війни наша команда маркетингу створює велику кількість соціальних та мотивуючих роликів, відео для підняття бойового духу наших захисників і громадян. 

Як ви зараз виробляєте дайджест «Все буде добре» та інші проєкти?

— Спершу ми розібрались з тим, про що хочемо говорити з аудиторією. Далі слід було організувати виробництво: зняти, змонтувати, поставити в ефір. В умовах, коли від початку війни працівники роз’їхались по Україні і по світу, коли гостро стоїть питання техніки (як знімати, на що знімати, бо ніхто не вивозив із собою камери, обладнання, монтажні станції), коли постійні повітряні тривоги, через що весь час не можна бути в апаратній або немає зв’язку з серверами, це великий виклик. 

Виробництво «з нуля» великих шоу та реаліті в умовах війни неможливе. Нереально витримати технологію, зібрати в одному місці всіх суддів, ведучих та учасників. Такі проєкти потребують шести-семи місяців виробництва. Але наш продакшн відновив роботу і знов працює над уже відзнятими проєктами весни, прем’єру яких довелось тимчасово відкласти через війну: «МастерШеф. Битва сезонів», «Холостяк» та інші. Щоб запустити їх відразу, щойно це буде можливо, адже наша аудиторія дуже чекає на повернення улюблених шоу. Ми також працюємо над новими актуальними форматами.

— Ви говорили, що зараз недоречний гумористичний контент. А крім гумору, на вашу думку, які жанри та теми недоречні? І як ви підходите до відбору розважального контенту?

— Розважальний контент має дуже широку палітру. Для комплексної експертної оцінки ми залучили до консультацій юристів та психологів, розробили внутрішній документ, у якому зафіксували критерії контенту, який не має ретравмувати глядача, безпекові фактори. На цей документ ми орієнтуємось при програмування ефірної сітки.  Наприклад, зараз ми не можемо показувати наші стратегічні споруди, вокзали, залізничні вузли, вид зверху — те, що можна використати в якості наводок для диверсій. Тому ми стежимо за тим, щоб у наших проєктах не було нічого, що полегшить плани нашим ворогам. Раніше ми концентрувались на родині та соціальних проблемах і у певних проєктах героями були неблагополучні сім’ї з не дуже добрим ставленням до дітей. Але зараз такий час, коли українці мобілізувались і виявили свої найкращі риси. Тому такий контент ми  вирішили в ефір не брати.

Наприклад, багато випусків реаліті в нас були зняті в Ірпені та Бучі: там красиві види будинків, вулиць. І ми зрозуміли, що навіть показ бібліотечного контенту, який може побачити людина, яка втратила дім, може бути травматичним, тож обмежили його. Також ми відклали проєкти, зняті у Маріуполі.  Ми не хочемо травмувати. Гуманітарне програмування має давати надію на майбутнє. Нас усіх чекає довга дискусія: яким наше телебачення має бути після перемоги.

— Чи актуалізуєте ви вже відзняті реаліті? Наприклад, додаєте історії, що зараз сталося з героями тощо. І чи були випадки, коли доводилось відмовлятись від випусків?

— Так, ми переживаємо за те, що зараз відбувається з героями програм, відзнятих до початку війни. Наприклад, зараз в ефірі виходять реаліті «Супермама» і «Супербабуся». Ми зв’язуємось із родинами, дізнаємось, чи все з ними добре, чи, не дай Боже, з кимось щось сталось. Бо нам здається неетичним показувати проєкт за участі сім’ї, в якій за цей час могла трапитись трагедія. 

З ким можемо, пишемо інтерв’ю. Наприклад, з улюбленими учасниками шоу «Україна має талант». Проте, на жаль, таке можливо не з усіма: наші герої зараз у різних місцях та різних умовах, не всі можуть говорити.

— Щодо бібліотечного контенту: за яким принципом ви залишали фільми та серіали? Як ви ставитесь до російськомовного контенту? Чи маєте табу на акторів?

— Художні фільми будуть виходити виключно українською мовою. Російськомовні стрічки ми дублюватимемо та озвучуватимемо. Звісно, оцінюємо акторський склад: для нас важливо, щоб актори були на боці України у цій війні. Відразу відмовились від контенту, в якому є актори, які підтримали агресію.  Гумористичні серіали, як недоцільний зараз жанр, ми відклали до закінчення бойових дій. Зараз транслюємо мелодрами.

— Мені здається, що у цей період важливо випрацювати правила та межі дозволеного не через заборони регулятора, а як свідомий вибір самих каналів.

— Погоджусь із вами. Тому ми дуже свідомо підходимо до відбору ефірного контенту. Канали Starlight Media розробили і прийняли власні правила. Звісно, зараз є законодавчі ініціативи. Але тут може і має працювати саморегуляція, її стимули очевидні: це війна, і вона нам болить. 

— Як зараз побудований процес виробництва?  

— Немає єдиної схеми процесу — все залежить від команди та проєкту. Наприклад, коли одна з наших ведучих була у Відні, керівник проєкту їздив до неї і записував підводки на декілька програм, потім їхав назад, вмикав потужний  інтернет і пересилав матеріали в Україну. У нас є відповідальний режисер, який дає поради щодо зйомок на відстані: кадр, грим, одяг, освітлення. Навіть якщо на місці немає звичної для мирного часу команди, на виході мають бути якісні телевізійна картинка та звук. Якщо говорити про команду маркетингу, то всі розкидані по Україні. Є й ті, хто залишився в Києві, але з першого дня війни всі активно працюють навіть зі сховищ із перервами на повітряну тривогу.

Яка зараз ситуація з кадрами? Яких спеціалістів зараз не вистачає?

— Нам усіх вистачає. На щастя, не було ситуації, щоб люди зникли і не виходили на зв'язок. З першого дня війни ми щотижня робили перекличку, з’ясовували, хто де, чи в безпеці. І всі ставили одне й те саме запитання: «Що ще я можу зробити?». 

Чи вдалося зберегти колектив? Чи  з частиною людей довелось попрощатись?

— Я не коментую щодо всієї групи Starlight Media. На СТБ, звісно, є ті, хто в цей час працює менше, хтось не має змоги працювати через особисті умови, є в компанії люди, які захищають нашу країну на фронті. Коли почалась війна, ми виплатили співробітникам повну заробітну плату за лютий і наперед за березень, щоб вони хоча б у цьому сенсі почували себе захищеними. 

Але телеканал — це, в першу чергу, бізнес, якому без рекламного ринку і комерційного партнерства в діджиталі достатньо скрутно. Зараз уже є необхідність і оцінки зайнятості, і нових умов оплати праці. Думаю, найближчі місяці будуть вирішальними. Ми робимо все, щоб відновитись швидше та зберегти можливості своїх команд.

— У цих умовах чи передбачаєте ви спонсорські прояви у проєктах, які зараз знімаються?

— Звісно! По-перше, це ознака відновлення ринку. По-друге, ми зможемо сплатити податки і виробляти повноцінний контент для нашої аудиторії. Ми  максимально відкриті для партнерів, а наш продакшн активно працює над спеціальним контентом для діджитала: кілька інтерв’ю-проєктів, огляди з Ектором, різноманітні підбірки, «Добрі історії» про українців та інші. Вже є перші угоди по спонсорству в такий контент, наприклад, із нашим партнером — водою «Карпатська джерельна». Це про інтерв’ю-проєкт з ведучим Григорієм Решетником, який створює команда «Холостяка» і «Холостячки». Аудиторія наших сторінок у соцмережах росте, вона дуже залучена в контент СТБ, тож маємо привабливі пропозиції для наших комерційних партнерів. Найближчим часом ми також очікуємо повернення спонсорів в ефірні проєкти. 

Ми ведемо діалог із бізнес-партнерами. Ринок та бізнес розуміють, що зараз реклама буде іншою. Багато хто пішов із ринку, а ті, хто лишився чи повертається, намагаються виробити нові ефективні комунікації. Що скоріше ми почнемо діяти, то скоріше допоможемо нашій країні відновитись. Український бізнес проявив себе за час війни гідно, і ми будемо раді мати таких спонсорів. Але при цьому ми ретельно добираємо партнерів, щоб виключити компанії з російським корінням.

— Яка зараз ситуація з телевізійними вимірюваннями?

— Точиться багато дискусій щодо панелі. Тому що країна диджіталізувалась, і телеперегляд, який вимірювався, став архаїчним. До того ж, десять мільйонів українців переїхали або в інші області, або в інші країни. І для багатьох планшет чи ноутбук став новим телевізором. Але панель цей перегляд не враховувала. Тому зараз ми сформували завдання для створення релевантних вимірювань, і індустрія шукає можливості для його втілення. Оскільки війна відкинула нас назад, ми маємо повернутись у новій якості.

— У яких країнах зараз доступний СТБ?

— СТБ — локальний український канал, і більша частина нашого ефірного контенту складається з проєктів та форматних шоу, які за контрактами ми можемо адаптувати та транслювати лише у нас в країні. Місію міжнародного телеканалу у Starlight Media виконує ICTV Ukraine, сітку якого становить авторський контент СТБ, ICTV та Нового каналу. Але з початком війни міжнародний канал транслює спільний марафон.

— Зараз СТБ входить у платні пакети ОТТ-сервісів?

— СТБ мовить у всіх технологіях на території України. З 24 лютого, поки ми транслювали марафон, канал був доступний у тому числі у безкоштовних пакетах наших партнерів, а після 18 квітня, коли почалося гуманітарне мовлення СТБ, ОТТ-сервіси повернули його у платні пакети. 

— Чи можуть вийти в ефірі СТБ проєкти інших каналів групи (ICTV, Новий)?

— У Starlight Media кожен канал має чітке позиціонування, спеціалізується на певних тематиках та аудиторіях. Тому контент ICTV не завжди актуальний для нашої жіночої та сімейної аудиторії, як і молодіжні реаліті Нового каналу. Але війна вносить корективи, і зараз ми обговорюємо, яким має бути контент, щоб ми могли показувати його разом. 

— Чи будуть в ефірі новини? 

— На цьому етапі команда служби новин СТБ далі працює у спільному марафоні, який серед телеканалів групи Starlight Media транслює ICTV. Це наше спільне рішення з колегами, поки триває війна. Колит настане час повноцінно повернутись до своїх сіток, «Вікна-новини» виходитимуть в ефірі СТБ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3476
Читайте також
20.05.2022 14:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 847
25.03.2022 17:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 108
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду