Наступне, що нам потрібно, — потужний канал українського іномовлення

Наступне, що нам потрібно, — потужний канал українського іномовлення

6 Березня 2022
2362
6 Березня 2022
11:01

Наступне, що нам потрібно, — потужний канал українського іномовлення

2362
Світ сказав «ні» російській пропаганді. Логічно, аби натомість він чув голос України.
Наступне, що нам потрібно, — потужний канал українського іномовлення
Наступне, що нам потрібно, — потужний канал українського іномовлення

Увесь цивілізований світ після нападу Росії на Україну закриває та вимикає російські пропагандистські телеканали. Це великий фронт робіт, адже російська державна пропаганда поширюється щонайменше сорока мовами у ста шістдесяти країнах. Канали доступні на супутнику, у провайдерів різних технологій, в інтернеті. Зараз вільне поширення кремлівської брехні поступово, але невпинно обмежується.

Щоб зупинити потік фейків і дезінформації, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, наші медіагрупи та інші українські організації звертались до Європейської платформи регуляторних органів  (EPRA).

25 лютого польський медійний регулятор Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji видалив із реєстру дозволених медіа російські канали Russia Today, RT Documentary, RTR Planeta, «Союз», Russia 24. 

Першого березня ютуб заблокував російські пропагандистські канали RT та Sputnik по всій Європі.

Другого березня Євросоюз терміново заборонив мовлення російських пропагандистських ресурсів Sputnik і Russia Today (RT English, RT UK, RT Німеччина, RT France та RT Spanish) на своїй території.

Третього березня у Великій Британії, яка не входить до ЄС, канал RT прибрали з усіх телевізійних платформ.

Рішучим був і американський стримінговий сервіс Netflix, який через ситуацію в Україні вирішив ігнорувати російські вимоги та не буде транслювати обов'язкові 20 каналів, які підтримує російська влада.

Разом із заборонами на офіційному рівні від російських новинних каналів почали відмовлятись міжнародні провайдери. Це вже зробили 20 локальних провайдерів із Польщі, Австралії, Словаччини, Чехії, Канади, Естонії, Литви, Латвії, Болгарії, Німеччини, а також представники міжнародних корпорацій. Вони почали вимикати пропагандистські канали на супутнику, в кабельних мережах, OTT-платформах та на інших ресурсах.

Медіаексперт Олександр Глущенко створив цілу інструкцію, як боротися з російськими каналами на супутниках Hotbird. Супутникова ємність, звідки ведуть ретрансляцію ці канали, належить французькій компанії Globecast  (частина France telecom), тому він закликав масово писати на всі акаунти компанії з вимогою припинити підтримувати війну та агресію.

Нацрада спільно з медіагрупами веде перемовини з європейськими регуляторами, щоб на місце відключених російських пропагандистських каналів увійшли українські мовники.

І вже зараз міжнародні провайдери на своїх частотах запустили  українських мовників, які транслюють марафон «Єдині новини», що інформує про російський напад та спротив України. Українські телеканали надають право на ретрансляцію свого сигналу за межі України в мережах усіх типів провайдерів.

Трансляція українських каналів, які говорять українською, важлива для нашої діаспори, для переселенців, які виїхали за межі України, втікаючи від війни. Однак не менш або й більш важливо — говорити зі світом його мовами.

Український канал іномовлення UATV ще 2021 року переформатувався на російськомовний і став фактично міжнародною версією каналу «Дом». Контент російською мовою теж важливий, але це, м’яко кажучи, не головна міжнародна мова.  UATV має англомовну версію (фактично — дубльовану англійською), вона має 177 тис. підписників, окремі відео - мільйонні перегляди. За словами Олексія Мацуки, який займається перезапуском іномовлення, UATV від завтра має розпочати онлайн мовлення англійською.

Втім, зрозуміло, що в теперішніх умовах організувати англомовне іномовлення на належному рівні на базі UATV держава не зможе.

Тож наступне явище, яке має породити українська об’єднана медіаспільнота, — якісний англомовний телеканал (а згодом, можливо, й канали іншими мовами). Створити його можна спільними зусиллями приватних, державних і суспільних мовників, залучаючи іноземних журналістів і волонтерів, які готові допомагати Україні.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2362
Читайте також
25.03.2022 17:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 032
17.03.2022 15:49
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 118
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду