Російська пропаганда у світі: фронт робіт для української дипломатії та інформвійська

Російська пропаганда у світі: фронт робіт для української дипломатії та інформвійська

10 Березня 2022
5791
10 Березня 2022
18:36

Російська пропаганда у світі: фронт робіт для української дипломатії та інформвійська

5791
Хоча чимало європейських держав заборонили трансляцію російських каналів, пропаганда Кремля залишається доступною і шукає резервні способи доставки сигналу до аудиторії в усьому світі.
Російська пропаганда у світі: фронт робіт для української дипломатії та інформвійська
Російська пропаганда у світі: фронт робіт для української дипломатії та інформвійська

Новини про блокування російських пропагандистських ресурсів у світі з’являються щодня, однак поки що процес очищення світового інфопростору від путінської брехні далекий від завершення. У Європі на відкритому супутнику блокують лише телеканал Russia Today і радіо Sputnik. Чимало телеканалів доступні в незакодованому форматі — їх можна безкоштовно дивитись усюди, навіть в Україні. До того ж, Росія страхує свою пропаганду й переносить трансляцію на власні супутники.

На відкритих супутниках у світі доступні два десятки російських незакодованих телеканалів. Також російські канали входять у пакети, які продають провайдери платного телебачення. Деякі європейські держави, наприклад Литва, Латвія та Польща, починають забороняти російські канали на всіх можливих платформах. Однак трансляція на відкритому супутнику залишається великою проблемою, адже внутрішні санкції на неї не впливають.

Більшість супутників, які транслюють російські канали, — у юрисдикції Франції: Hotbird 13B/13C, Eutelsat 36B, Eutelsat 7/8 і Eutelsat 16A. За чотири супутники Astra відповідає Люксембург. Є також супутники в юрисдикції Сполучених Штатів Америки, Туреччини, Болгарії, Азербайджану, Малайзії та Бермудських островів.

За словами першого заступника голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Валентина Коваля, зараз з усіх супутників, сигнал яких поширюється на Європу, зникла лише Russia Today, її локальні версії RT UK, RT DE, RT France, RT Spanish та радіо Sputnik. Це сталося після заборони, ухваленої другого березня. «Це поки що єдине, що відбулось, — каже Валентин Коваль. — Одразу після початку війни Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернулась до Європейської платформи регуляторних органів (EPRA). Звернення були також від медіагруп, інших організацій, від Міністерства культури та інформаційної політики. Рішення про припинення розповсюдження RT і Sputnik приймалось на рівні Європейської комісії і було обов’язковим для всіх держав — членів Євросоюзу. Крім того, Apple i Google видалили відповідні за стосунки зі своїх магазинів».

Нацрада написала листи європейським регуляторам, у юрисдикції яких перебувають супутникові платформи. Супутникова ємність, звідки ведуть ретрансляцію ці канали, належить французькій компанії Globecast (частина France Тelecom), тому він закликав масово писати на всі акаунти компанії з вимогою припинити підтримувати війну та агресію.

Та на випадок відключення європейських супутників Росія приготувала резерв — три російські супутники, які мовлять на Європу.

4 березня російський «Первый канал» оголосив, що в разі порушення мовлення із супутників у Європі, Азії та США (а це група супутників Eutelsat, Hotbird 13 та Asiasat 5) приймати сигнал можна буде з трьох російських супутників групи Express: АМ8, 103 та АМ44. Олександр Глущенко розповідає, що на супутниках Експрес АМ-8 у позиції 14 гр. з.д, Експрес АМ-6 у позиції 53 гр. с.д, Ямал-402 в позиції 55 гр. с.д. за два дні до вторгнення Росії в Україну з’явились два мультиплекси РТРС1 та РТРС2 з ідентифікацією «Крим» із російськими федеральними телеканалами. Сигнал ретранслюється у форматі T2-MI — тому, в якому працює український «Зеонбуд». «Первый канал», «Россия-1» та «Матч-ТВ» мовлять у незакодованому форматі. «Це зробили, щоб у разі захоплення українських міст та веж Концерну РРТ повертати антену й переналаштовувати обладнання для запуску своїх мультиплексів із повним переліком російських каналів», — пояснив експерт.

Також Росія готується до вимкнення російських телеканалів на європейських супутників. «На тому ж самому Експрес АМ-8 у позиції 14 гр. з.д. на частоті 11.628 МГц прописались два “Первых канала” у MPEG-2 та MPEG-4. Це копії тих каналів, які є на супутнику Hotbird. Міжнародні версії своїх каналів росіяни переносять на свій супутник як резерв. І це все на фоні того, що компанія Globecast, що є частиною телеком-компанії Orange (France Telecom) і ретранслює із супутників HotBird понад 10 каналів пропагандистів, ігнорує листи з України, від українців, ЗМІ, міністерств, та дає змогу росіянам перенести мовлення і повідомити європейських партнерів про резерв на іншому супутнику», — розповів Олександр Глущенко.

Зараз на Express-АМ8 є російські канали RT Español, RT Arabic, RT International, RT France, RT DE, RT English, «Карусель», «Победа», «Звезда», Al Manar TV, «Мир», ТНТ, «МузТВ», «Мир 24», «Москва 24», РЕН ТВ, «Спас», СТС, «Домашний», «ТВ3 Россия», «Пятница», «Первый канал Европа», «Россия 1», «Первый канал», НТВ, «Матч», «5 канал» і «Россия 24». А також радіостанції Radio Sputnik, «Вести ФМ», «Радио Маяк», «Радио Россия». Є також на цьому супутнику пара кримських каналів. Супутник Express покриває сигналом усю Європу, частину Північної Африки та Близького Сходу.

Окрім спроб зупинити мовлення російських пропагандистських каналів на відкритих супутниках, частина європейських держав обмежує їхній показ на своїй території в різних технологіях платного телебачення. Після звернення українського регулятора Європейська платформа регуляторних органів (EPRA) почала збирати на своєму офіційному сайті й повідомляти про заходи регуляторів проти виявленої російської пропаганди.

25 лютого польський медійний регулятор Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji видалив із реєстру дозволених медіа російські канали Russia Today, RT Documentary, RTR Planeta, «Союз» і Russia 24. За словами Валентина Коваля, Польща не блокує канали на рівні ІР-потоків, але заборонила своїм провайдерам, які охоплюють 90% польської аудиторії, їх ретранслювати.

25 лютого в Естонії регулятор із захисту прав споживачів і технічного регулювання CTRA заборонив телекомунікаційним операторам транслювати на своїй території «РТР Планета», «НТВ Мир», «Беларусь 24», «Россия 24» і TVCI. Те саме зробили Литва і Латвія. «На наші листи до європейських регуляторів найсерйозніше відреагували литовський і латвійський, — каже Валентин Коваль. — Вони припинили мовлення десятків російських каналів. Ці держави розуміють, що таке Росія і що вони можуть стати наступними після України».

Латвійський регулятор NEPLP заборонив транслювати канали РТР, «Россия 24», ТВС, «Мир 24», RTV, THT- Comedy, THT4 International, TНT, TНT Music, «Пятница», «КХЛ ТВ», «Кинопремьера», «Киносвидание», «Мужское кино», «Авто плюс», «Ностальгия», «Кто есть кто», «Малиш ТВ», «Русская ночь», TVCI і «Беларусь 24».

Литовський регулятор RTCL заборонив «РТР Планета», «Россия 24», «НТВ мир», «Белорусь 24», «Мир 24», РВК (Первый Балтийский канал), ТВС, а також попросив уряд законодавчо дозволити призупинити телетрансляції, пов’язані з «Газпром медіа» — дочірньою компанією банку, який потрапив під санкції Євросоюзу.

Замість заблокованих російських каналів Литва і Латвія попросила українську Нацраду порадити українські, бажано російськомовні телеканали. «У нас таких, як відомо, немає, — каже Валентин Коваль. — Але за добу налагодили мовлення марафону з російським перекладом, і ми надали два канали — з оригінальною і російськомовною звуковою доріжкою. 7 березня налагодили англомовну звукову доріжку. Іспанія та країни Балтії дуже чекали на це».

За інформацією Нацради, Румунія, Греція і Молдова також припинили будь-яку трансляцію російських каналів через легальні платформи платного телебачення.

У Великій Британії канал RT прибрали з усіх телевізійних платформ. Також регулятор країни Ofcom розпочав 27 розслідувань щодо Russia Today та ініціює обговорення про позбавлення його ліцензії. Регулятор Болгарії CEM обмежив ретрансляцію RT і Sputnik.

Регулятор Словаччини Rada pre vysielanie a retransmisiu висловив підтримку словацьким операторам, які вирішили припинити трансляцію російських каналів.

Три найбільші інтернет-провайдери Нідерландів, за інформацією Нідерландської корпорації телерадіомовлення, 8 березня заблокували доступ до сайтів Russia Today та радіо Sputnik. У частині Бельгії російські пропагандистські канали видалили з кабельного телебачення та інших платформ.

Інфографіка Національної ради з питань телебачення і радіомовлення

Національна рада звернулася з листами й до супутникових платформ, аби припинити мовлення незакодованих версій. Однак, за словами Валентина Коваля, поки що «інтереси бізнесу переважають розуміння ситуації». «До того ж, російськомовне телебачення здається європейцям не дуже впливовим», — каже він. Хоча насправді російська пропаганда може бути набагато ефективнішою, ніж видається, — її жертвою став навіть родич Лесі Українки.

А ось у Сполучених Штатах Russia Today мовить на відкритих супутниках Intelsat 15 та Іntelsat 17. А на різних платформах платного телебачення є інші російські канали. «У США взагалі немає контентного регулятора, — коментує Валентин Коваль. — Контент розглядається як поле дії загального законодавства. Не виключаю, що рішення про вимкнення певного каналу на платформах кабельного або супутникового телебачення може прийматись після консультації з урядом або радою директорів. Або операційний менеджмент може прийняти це рішення, проаналізувавши громадську думку. Там, де механізми репутації працюють, контентний регулятор не конче потрібний». В Америці також звучить експертна думка, що російське телебачення не має великого значення, адже охоплює порівняно невелику аудиторію в ефірі, хоч і має неабиякі успіхи в соціальних мережах.

Отже, роботи в української дипломатії та віртуальної армії ще дуже багато: потрібно не лише донести до західних регуляторів та політиків заклики заблокувати російську пропаганду, а й вплинути на громадську думку їхніх суспільств, аби відключення Russia Today не сприймалось як «наступ на свободу слова». Досвід України засвідчує, що російська пропаганда — токсична й небезпечна для будь-якого інформаційного простору, і її потрібно викорінювати.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5791
Читайте також
27.03.2022 09:47
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 325
25.03.2022 17:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 107
17.03.2022 15:49
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 154
12.03.2022 13:13
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
6 405
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду