Росії потрібна журналістська революція, а світ має ізолювати пропаганду

Росії потрібна журналістська революція, а світ має ізолювати пропаганду

26 Лютого 2022
2239
26 Лютого 2022
21:41

Росії потрібна журналістська революція, а світ має ізолювати пропаганду

2239
Фінансова ізоляція — не єдиний інструмент, який може зупинити російську агресію.
Росії потрібна журналістська революція, а світ має ізолювати пропаганду
Росії потрібна журналістська революція, а світ має ізолювати пропаганду

«Правда вас зробить вільними» (вiд Iвана 8:32).

Російські медіа – це велика пропагандистка система, спрямована на Росію і на весь світ. Система, у якій працює купа освічених людей, які розуміють, що вони роблять, для чого, свідомо брешуть і позбавляють правди своїх співгромадян. Це люди, які дають навіть не мовчазну згоду на злочин, а є його співучасниками у повній мірі. Нехай це видасться дуже емоційним, але я не можу повірити, що серед цих тисяч журналістів ні в кого не здригнулось серце після початку вторгнення Росії в Україну. І саме це має стати початком тієї межі, за якою брехня стає не можливою.

В Україні передумови до справжньої боротьби за свободу з’явились саме з журналістської революції. Власне  Помаранчевої революції, Революції гідності і нинішніх перемог у боротьбі з окупантами могло не бути, якби восени 2004 року журналісти українських телеканалів висловили протест проти цензури. І не відмовились озвучувати в ефірі брехню. Це виклик для російської медійної спільноти зараз актуальний, як ніколи. Якщо цього не відбудеться, Росія ніколи не стане вільною.

Вже зараз російська влада вимагає в медіа, які намагаються дати альтернативу цій брехні, мовчати.  26 лютого російський регулятор «Роскомнагляд» виснув вимогу видалити матеріали  10 видань, серед яких більшість російські: «Эхо Москвы», «ИноСМИ», «Медиазона», New Times, «Дождь», «Свободная Пресса», «Крым.Реалии», «Новая Газета», «Журналист», «Лениздат». Мова йде про матеріали  «об обстрелах украинских городов и гибели мирных жителей Украины в результате действий Российской Армии, а также материалы, в которых проводимая операция называется нападением, вторжением, либо объявлением войны». Роскомнагляд погрожує виданням адміністративним штрафом до 5 мільйонів рублів.

В Україні журналістська революція почалась з підтримки опозиційного 5 каналу. Це стимул для гуртування медійної спільноти. Так само як Путін зробив патріотами багатьох раніше проросійських українців. Напад на Україну засудив навіть очільник УПЦ Московського патріархату. Можливо, вимога відмови від правди в Росії – «частина тієї сили, що вічно хоче зла і вічно чинить благо».

Також російська брехня – це виклик для всієї медійної спільноти світу. Фінансова ізоляція (як то відключення від глобальної платіжної системи SWIFT) є не єдиним інструментом, здатним зупинити  агресивні апетити Росії. Адже в таку ізоляцію має потрапити і російська пропаганда.

І цей процес поволі починається. 25 лютого польський медійний регулятор Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji видалила з реєстру дозволених медіа російські канали Russia Today, RT Documentary, RTR Planeta, «Союз», Russia 24. Постанову про виключення цих мовників з реєстру дозволених Krajowa Rada прийняла через початок бойових дій Росії проти України. Регулятор вважає, що згадані канали становлять проблеми безпеки та оборони Польщі. Зняття з реєстру означає, що ці канали не зможуть транслюватись у кабельних мережах, супутникових платформах та інтернет-платформах. Таких самих дій — зупинити пропаганду російських каналів — від Європейської платформи регуляторів вимагає і Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України. Також до таких дій мають вдатись і міжнародні стрімінгові сервіси та зокрема YouTube. І це буде свідченням підтримки миру і відмови від агресії, яка загрожує кожній країні і кожній людини. Українські медіагрупи – 1+1 media, StarLight Media, «Медіа Група Україна» та Inter Media Group — також звернулися до міжнародних телевізійних провайдерів з проханням вимкнути мовлення для російських новинних каналів на європейських супутниках, кабельних мережах, ОТТ-платформах та на інших ресурсах.

«Хто брехні говорить, не буде врятований» (Приповiстi 19:5).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2239
Читайте також
27.03.2022 09:47
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 326
25.03.2022 17:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 109
17.03.2022 15:49
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 160
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду