Провайдери дають українцям кредит, але закликають платити за інтернет і телебачення

Провайдери дають українцям кредит, але закликають платити за інтернет і телебачення

15 Березня 2022
4096
15 Березня 2022
09:04

Провайдери дають українцям кредит, але закликають платити за інтернет і телебачення

4096
Телекомунікаційні компанії більше не конкурують, а працюють разом, щоб забезпечити всіх зв’язком під час війни.
Провайдери дають українцям кредит, але закликають платити за інтернет і телебачення
Провайдери дають українцям кредит, але закликають платити за інтернет і телебачення

Від початку наступу Росії на Україну окупанти намагаються пошкодити зв’язок, зруйнувати телевежі і припинити мовлення телеканалів. У багатьох регіонах пошкоджені кабельні мережі, провайдерам доводиться їх відновлювати і забезпечувати українців доступом до телебачення та інтернету. У тому числі в бомбосховищах та укриттях. У деяких містах саме такі заявки є основними і першочерговими. Компанія «Датагруп-Volia» запровадила програму забезпечення високошвидкісним інтернетом укриттів та бомбосховищ по всій країні — підключили вже 128 об’єктів цивільного захисту у 18 областях. Долучаються й інші провайдери. «Детектор медіа» поспілкувався з телеком-провайдерами з Києва, Одеси, Кропивницького, Слов’янська та Івано-Франківська про ситуацію та основні проблеми в цих регіонах.

Київська компанія «Космонова» надає послуги інтернету, також працює з телефонією та каналами передачі даних. Після 24 лютого більшість співробітників перейшла на віддалену роботу, втім усі, хто відповідає за підтримку інфраструктури, позмінно чергують в офісі. Чергові ремонтні бригади працюють у звичному режимі. «Звісно, когось мобілізували, хтось зараз евакуює своїх рідних. Сподіваємось, що за сприяння наших галузевих асоціацій та Мінцифри буде відгук від Міноборони на наші заявки про бронювання від мобілізації співробітників, які відповідальні за забезпечення роботи телекомунікаційних мереж. Ця ініціатива має зупинити відтік критично важливих кадрів», — розповідає керуючий партнер компанії Максим Сьомочкін.

«Космонова» зосередилась на підтримці роботи мережі та на підключенні до інтернету бомбосховищ. Заявок на підключення квартир та офісів стало значно менше.

Підключення до інтернету укриттів коштує до двох тисяч гривень: в основному це витрати на обладнання. Втім, за словами Максима, зараз бомбосховища до інтернету підключають у співпраці з місцевими мешканцями: «У нас зараз більше кейсів, коли абоненти надають свої роутери». На сьогодні компанія має лише один кейс із пошкодженням ділянки мережі внаслідок бойових дій. Житловий комплекс під містом упродовж доби залишався без інтернету та телебачення. Через бойові дії спеціалісти компанії не одразу могли потрапити в будинок.

Однак війна, за словами Максима Сьомочкіна, сприяє консолідації галузі, й історія з пошкодженням мережі це довела. «Не маючи можливості відремонтувати власну мережу, ми звернулись до колег із Датагруп”, і вони надали нам транспортний канал передачі даних. Таким чином ми відновили послуги швидше. Це при тому, що саме по цьому об’єкту ми маємо жорстку конкуренцію саме з цією компанією. І в умовах звичного життя така допомога була б неможлива, але зараз бізнес думає не про комерційну вигоду, а про соціальну місію інформаційної підтримки людей в умовах війни. Ми також домовилися з рядом інших операторів на час бойових дій страхувати одне одного в разі пошкоджень», — розповідає він.

Також з огляду на ситуацію в країні компанія прийняла рішення не відключати абонентів за несплату. Втім таке рішення в галузі дискусійне й не всі провайдери готові йти на такі кроки. «Космонова» також не знає, який час вдасться протриматися без абонентської плати, тому закликає не нехтувати платежами всіх, хто може їх робити.

Кропивницька компанія «Шторм ТБ» надає послуги кабельного телебачення, IPTV та інтернету. За словами власника компанії Костянтина Макаренка, компанія майже не має серйозних пошкоджень мереж, а ті, що виникають, вдається оперативно відновити. Також «Шторм ТБ» допомагає налагоджувати цифровий сигнал у Т2. «Ми допомагаємо і забезпечуємо по своїх мережах транспорт між торговими центрами у межах області за допомогою дротових та бездротових технологій. Продовжуємо транслювати і загальнонаціональні, і місцеві канали», — каже він.

Як і «Космонова», компанія надає послуги навіть тим, хто не в змозі вчасно платити, і власним коштом підключає до інтернету укриття. «Щодня до нас надходить щонайменше два-три звернення щодо проведення інтернету в укриття. Насамперед про це просить тероборона, державні органи тощо. У 2014 році, коли почалась війна, ми підтримували зв’язком державні структури два роки. За послуги нам заплатили потім, і це вже були не ті гроші. Але підтримку мережі ми робили, і цього разк так само робитимемо стільки, скільки потрібно», — каже Костянтин.

У Слов’янську, де працює компанія СDC, у перші тижні війни було порівняно тихо — обстрілів не було. Пошкодили дві магістральні лінії. Компанія надає послуги інтернету, але є партнеркою провайдерів телебачення й надає їм транспортний канал зв’язку. «Деякі сервіси в людей можуть працювати погано, але ОТТ (Sweet.tv, Megogo) працюють добре — в нашому регіоні встановлені їхні сервери. Українське телебачення працює без збоїв», — розповідає представник компанії Сергій Кушнарьов.

На сьогодні найпершою проблемою для провайдерів у регіоні є відсутність пального і проблеми з персоналом. Оскільки, як і по всій Україні, багато хто виїжджає та евакуює свої сім’ї. «Запас матеріалів для відновлення пошкоджених мереж у нас є, але лише на місяць. Що буде далі, поки що неясно. Нових підключень ми не робимо, щоб не витрачати матеріали. Також проблема — це зарплата людям. Магазини майже не працюють, термінали теж. Грошей готівкою небагато», — каже Сергій. Він згадує, що у 2014 році, коли почалась війна, його компанія також надавала безкоштовні послуги впродовж двох місяців, і це був дуже складний період. Саме тому він переконаний, що надавати послуги безкоштовно не варто: «Я закликав би колег не вмикати безкоштовно послугу інтернету. Це не є надважлива послуга — у нас є мобільний зв’язок, можна робити колективні точки доступу до бездротового інтернету (в нас це площі, парки, лікарні, школи тощо). Але у провайдерів є витрати на пальне, на зарплату співробітникам, на ремонт мереж. Усі хочуть, щоби зв’язок працював, але він не може працювати безкоштовно. Нашим співробітникам у магазинах не дадуть безкоштовно хліб за те, що ми надаємо безкоштовний інтернет».

Телерадіокомпанія «Регіон» надає послуги інтернету, аналогового кабельного телебачення та IPTV в Одесі та області. За словами представниці компанії Людмили Кокоровець, у цьому регіоні сигнал пропадав лише ненадовго. «В Одеській області в нас були пошкодження мережі. Але ми її лагодимо. Запаси матеріалів та обладнання у нас є, працює “Мортелеком”, де ми робимо закупки», — розповідає вона. За словами Людмили, компанії галузі об’єднуються, щоб нівелювати втрати зв’язку. «Ми зараз не маємо конкурентів, адже ми об’єднались. Якщо пошкоджена одна лінія, то ми беремо резерв з іншої компанії. Усі єдині», — каже вона. «Регіон» готовий надавати кредит абонентам, але, за словами Людмили, більшість платить. І це дає змогу виплачувати зарплатню працівникам. Інтернет до бомбосховищ компанія також підключає, однак поки що таких заявок було лише кілька.

Ситуація в Івано-Франківську інша: через велику кількість вимушених переселенців компанія «Галстрім» щодня підключає нових абонентів. «Люди заселяються у квартири, які були порожніми, і навіть на горища. Ми намагаємось усіх забезпечити зв’язком. Надаємо і інтернет, і телебачення. На інтернет значно більше попиту. Ми перегруповуємось і працюємо одним днем, бо що буде завтра, ніхто не знає», — каже один із засновників компанії Володимир Ципан. За його словами, компанія зараз працює без вихідних і запровадила цілодобові чергування, щоб реагувати на непередбачувані ситуації: «Люди насторожені, напружені, але ми намагаємось знайти вихід із ситуації. Зв’язок потрібен усім».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4096
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду