Мільйонні збитки, повітряні тривоги та безкоштовні сеанси. Як відновлюють роботу українські кінотеатри

Мільйонні збитки, повітряні тривоги та безкоштовні сеанси. Як відновлюють роботу українські кінотеатри

9 Травня 2022
5931
9 Травня 2022
14:15

Мільйонні збитки, повітряні тривоги та безкоштовні сеанси. Як відновлюють роботу українські кінотеатри

5931
Наступного тижня українські глядачі побачать перші за часів великої війни прем’єри фільмів від міжнародних студій.
Мільйонні збитки, повітряні тривоги та безкоштовні сеанси. Як відновлюють роботу українські кінотеатри
Мільйонні збитки, повітряні тривоги та безкоштовні сеанси. Як відновлюють роботу українські кінотеатри

Напад Росії на Україну 24 лютого поставив на паузу роботу кінотеатрів по всій країні. Через бойові дії  у багатьох містах зали, розташовані у торгівельних центрах Києва й Харкова, були пошкоджені або зруйновані, деякі опинились на  окупованій території — наприклад, у Херсоні.

Відновлювати роботу кінотеатри почали наприкінці березня. Насамперед відкрились зали у Львові та Хмельницькому, згодом в Одесі, Вінниці, Києві, Дніпрі та Кривому Розі. Спершу кінотеатри запускались із повторами, а також фільмами, які були в прокаті до війни: «Форсаж 9», «Веном 2», «007: Не час помирати», «Джентельмени», «Кліффорд», «Uncharted: Незвідане», «Падіння Місяця», «Вийду за тебе», «Стоп Земля». Перші прем’єри заплановані на 12 травня.

 

Збитки кінотеатрів

Найбільша українська мережа «Мультиплекс» має 29 кінотеатрів по всій Україні. З них поки що вдалося відкрити дев’ять:  у Львові, Хмельницькому, Одесі, Кривому Розі і Дніпрі, а також два київські кінотеатри.  

Роман Романчук, генеральний директор мережі «Мультиплекс», розповідає, що ще частина кінотеатрів опинилась в окупованих містах або зазнала ушкоджень через обстріли. Повністю знищений торгівельний центр у Маріуполі, де були зали мережі. Кінотеатр у Херсоні — у зруйнованій будівлі, й зараз потрапити до нього неможливо. Також зазнали пошкоджень торгівельні центри у Харкові Nikolsky, у Києві — «Ретровіль» та «Лавина». «Ретровіль» повністю знищений російською ракетою; «Лавина» зазнала некритичних ушкоджень і зараз готується до відкриття, проте кінотеатр затоплений через пошкоджену обстрілами каналізацію — він потребує ремонту.

«Оцінювати збитки можна у двох площинах. Збитки від бомбардування становлять десятки мільйонів доларів, операційні збитки (ми зараз працюємо в обмеженому режимі і підтримуємо виплати зарплат працівникам) на початку війни становили  мільйон гривень на день. Після того, як ми провели низку перемовин, ця цифра скоротилась до 200—300 тисяч гривень на день», — каже Роман Романчук.

За місяць після початку війни свої кінотеатри почала відкривати мережа «Планета кіно». Запрацювали кінотеатри у Львові, Одесі, Києві та Дніпрі. Поки що відновити роботу у Сумах, Харкові та в київському торгівельно-розважальному центрі «Блокбастер» поки що не вдалось. «На щастя, жоден із наших кінотеатрів поки що не пошкоджений. І всі на вільній території», — каже співвласник мережі Дмитро Деркач.

Генеральна директорка «Планети кіно» Наталія Байдан оцінює орієнтовні збитки в десять мільйонів гривень на місяць. Компанія після початку російського наступу вирішила далі платити зарплату працівникам, тому ця сума включає ці витрати, а також  платежі орендарям, ІТ-підтримку сервісів і податки.

«Збори зараз дуже невеликі — 15% від нормальних. Цінова політика відповідає тим фільмам, які є в прокаті. Фільми не нові і зараз ми більше зорієнтовані на соціальну функцію: допомогти емоційно пережити жахіття, що нас оточують», — каже Наталія Байдан.

Мережа «Сінема сіті» вже відкрила свої кінотеатри у ТРЦ Fontan Sky Center в Одесі, ТРЦ «Мегамолл» у Вінниці, а незабаром готує до відкриття зали у  ТРЦ Ocean Plaza у Києві.

Не всі кінотеатри змогли відновити роботу. Особливо тяжко тим, які не входять у великі мережі.  Найстаріший київський кінотеатр «Жовтень», який пережив німецьку окупацію часів Другої світової війни, був змушений закритись одразу. 24 лютого адміністрація повідомила про призупинення та запропонувала повернути гроші тим, хто вже купив квитки. Втім аудиторія кінотеатру досить лояльна: багато хто обрав залишити квитки і прийти у «Жовтень», коли він відкриється. Будівля кінотеатру не пошкоджена.

Директорка кінотеатру Юлія Антипова каже, що на дату відкриття впливають перемовини з дистрибуторами та питання безпеки глядачів, оскільки  у кінотеатрі немає бомбосховища. Суму збитків Юлія не називає, бо її  складно підрахувати: кінотеатр сплачує рахунки за охорону, забезпечення інженерних систем та платить зарплатню працівникам. 

Вже після публікації стало відомо, що кінотеатр відкриється 12 травня

Кіно в умовах воєнного стану

Кінотеатри, які відкрились, отримали чимало викликів. Адже  комендантська година унеможливила проведення вечірніх сеансів, а побоювання щодо безпеки та повітряні тривоги стримують відвідувачів від походу у кіно.

Всі мережі, з якими спілкувався «Детектор медіа»,  знизили ціни на квитки й на послуги бару. Середня вартість квитка, наприклад, у кінотеатрах «Мультиплекс» — 50—70 гривень, у «Сінема сіті»  — 85 гривень.

Дмитро Деркач каже, що частина виручки від продажу квитків «Планета кіно» віддає на допомогу армії. Кінотеатри працюють у збиток, виконуючи важливу соціальну функцію. «Мультиплекс» і «Сінема сіті» запустили безкоштовні  (або за одну гривню) сеанси мультфільмів та сімейних фільмів для всіх охочих. «Наша мета — робити кіно доступним для всіх, навіть для тих, хто не може за нього заплатити», — каже Роман.

Якщо на сеанс припадає повітряна тривога, кінотеатри повертають гроші за квитки, відразу обмінюють чи надають сертифікати з відкритою датою. У ті дні, коли повітряних тривог може бути дві-три, кінотеатру важко заробити. При цьому робити перерву і відновлювати сеанси після тривоги неможливо через подальший розклад фільмів. 

Перші прем’єри та відвідуваність

Зараз на екранах демонструють не новинки, а повтори. Відсутність прем’єр — чи не найбільша проблема. «Відвідуваність зараз становить близько 4-5% від довоєнного періоду. Падіння бізнесу 95% за всіма показниками», — каже Роман Романчук. Дмитро Деркач каже, що робити висновки про відвідуваність можна після відновлення прем’єр: «Зазвичай фільм збирає основну публіку і продажі максимум у перші три тижні прокату, а інколи — лише в перший прем’єрний вікенд. Тому чекаємо прем‘єр і тоді можна буде побачити реальний попит на кіно».

На появу прем’єр впливає відкриття кінотеатрів. Адже дистрибутори та мейджори готові випускати релізи, коли кількість залів зросте. «Без-сумніву, потрібні нові фільми. Для цього має бути зацікавленість голлівудських студій — і вона є. Є також проблема з оплатою роялті цим самим студіям: зараз встановлена заборона на валютні платежі, яка дуже обмежує роботу локальних дистриб’юторів і унеможливлює розрахунки зі студіями. Сподіваюся, що уряд знайде вихід із цієї ситуації, тим більше, що не лише наша індустрія має через це проблеми», — каже Наталія Байдан.

Роман Романчук говорить, що з дистрибуторами та мейджорами зараз ведуть перемовини щодо повернення грошей за минулі періоди: «Ми наполягаємо на тому, щоб отримати прем’єри, запустити процес і вийти зі стану збитковості. І вже тоді матимемо змогу повернути гроші за попередні періоди. Але поки що розуміння не знаходимо. Можливо, це не позиція студії, а позиція дистрибуторів.  Тому хочемо вийти напряму до студій».

Перші прем’єри заплановані на 12 травня. «Мультиплекс» анонсує реліз фільмів «Белфаст», «Гра тіней», «Побачення у Парижі», 13 травня — «Панама», 19 травня — «Історія моєї дружини» та «Високий блондин у чорному черевику». А «Планета кіно» у травні обіцяє  фільми «Бетмен», «Фантастичні звірі», а у  червні — «Доктор Стрейндж». «Бетмен» буде з дубляжем, бо його зробили ще до війни. Інші прем‘єри поки що будуть в оригіналі з українськими субтитрами. Дистриб‘ютори зараз не мають змоги робити дубляж», — розповів Дмитро Деркач.

На паузі дотепер залишаються українські прем’єри. Адже студії поки що не видають відзняті стрічки, бо зараз за невеликої кількості відкритих залів заробити мало шансів. До початку повномасштабної війни  на березень планували вихід екранізації повісті Скрябіна «Я, Побєда і Берлін», а також кілька прем’єр від Film.ua. Кінотеатри ведуть перемовини і з українськими продакшнами.

Серед українських фільмів мережа «Сінема сіті» продовжила демонструвати «Стоп-Земля». «Як і в довоєнний час, вона цікавить багатьох людей і ми отримали багато питань щодо неї та схвальних відгуків у наших соціальних мережах. Українське кіно вже давно стало маст-хев у прокаті, глядачі люблять вітчизняні фільми, а ми сподіваємося, що вже найближчим часом будемо знов і знов проводити прем'єри фільмів у наших кінотеатрах із творчими групами, акторами, автограф-сесіями, бесідами щодо сенсів опісля перегляду. Впевнені, що після нашої перемоги українські фільми збиратимуть більший боксофіс, аніж закордонні», — повідомили у пресслужбі «Сінема сіті». 

Підтримка

Як і вся креативна індустрія, кінотеатральний бізнес потребує підтримки для відновлення та продовження роботи. Як розповідає Наталія Байдан, торгівельні центри, з якими співпрацює «Планета кіно», не беруть зараз платню за оренду, а лише сервісні платежі на підтримання роботи самих ТРЦ. Втім донорської допомоги від міжнародних партнерів великі мережі не отримують. Роман Романчук каже, що є проєкти з відновлення окремих міст та регіонів, але конкретні об’єкти ще не обговорювали.

Кінотеатр «Жовтень» звернувся до своїх європейських партнерів по допомогу на відновлення роботи і виплату зарплатні працівникам. «У нас є донори, які готові надати допомогу», — каже Юлія Антипова.

Роман Романчук вважає, що кінотеатрам зараз могла б допомогти держава. І не лише грішми, а й офіційним зверненням до студій із проханням надати спеціальні умови для України на час війни.

 «Ще нам би допомогла програма кредитування та грантів від держави, щоб ми могли зберегти робочі місця й надалі виплачувати зарплату. І якби держава комунікувала, що зараз час ходити в кіно. Люди не розуміють, що працює, що ні, і не всі знають про відновлення кінотеатрів. Зараз на комерційний маркетинг немає грошей, тому створення популярних комунікаційних порталів із інформацією про відкриті в містах кінотеатри (наприклад інтерактивні мапи) могло би бути корисним і для громадян, і для бізнесу», —  каже він.  Однак найперше, щоб вижити українським кінотеатрам, як і всій Україні, потрібно вірити в українську армію. Так кажуть у «Сінема сіті» — і додають: «І, звісно, ще більше прем'єр у прокаті».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5931
Читайте також
20.05.2022 14:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 836
25.03.2022 17:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 094
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду