Невиділення бюджетних коштів на побудову МХ-7 потужно лобіювали – гендиректор КРРТ

Невиділення бюджетних коштів на побудову МХ-7 потужно лобіювали – гендиректор КРРТ

3 Червня 2021
2571
3 Червня 2021
09:00

Невиділення бюджетних коштів на побудову МХ-7 потужно лобіювали – гендиректор КРРТ

2571
Концерн РРТ довгі роки намагався піти одним шляхом побудови MX-7: отримання бюджетних грошей. Але невиділення грошей потужно лобіювали.
Невиділення бюджетних коштів на побудову МХ-7 потужно лобіювали – гендиректор КРРТ
Невиділення бюджетних коштів на побудову МХ-7 потужно лобіювали – гендиректор КРРТ

Про це в інтерв’ю «Детектору медіа» сказав генеральний директор КРРТ Кирило Данилов, коментуючи запитання про колишні наміри концерну залучити до створення МХ-7 приватну компанію – ТОВ «Нові телекомунікаційні мережі».

«Ми вирішили подивитися на це питання ширше: чому джерелом грошей не може бути приватна компанія? Нас у деяких коментарях звинувачували, що ми хочемо передати їй ресурс. Боже збав. Йшлося про те, що приватна компанія інвестує в устаткування, передає нам його в користування, оренду або іншу схожу за змістом юридичну форму і бере участь в прибутку з окупністю в ті ж сім років. Вони були згодні це зробити. Ми запропонували такий варіант, щоб безболісно для держави і максимально швидко здійснити будівництво МХ-7.

З нашого боку на цю тему велися переговори з декількома компаніями, з медіагрупами. Тобто ми були готові до конструктивного діалогу з будь-яким добропорядним інвестором», – пояснив він.

Зрештою держава вирішила йти іншим шляхом:  Рада національної безпеки і оборони на засіданні 14 травня ухвалила рішення про фінансування загальнонаціонального мультиплексу МХ-7 за допомогою банківського кредиту в сумі 490 млн гривень на 5–7 років під державні гарантії. 

«У Нових телекомунікаційніх мереж не вийшло. Але вони нічого і не втратили. Вони не купували обладнання. Хоча в менеджменті компанії були гарячі голови, які пропонували: Ми зараз усе купимо. Я їм тоді сказав: Боже збав. Спочатку отримайте всі дозволи», – додав Кирило Данилов.

За словами співзасновника ТОВ «Нові телекомунікаційні мережі» Василя Філіпчука, запуск МХ-7 мав стати прибутковим бізнес-проєктом. Компанія підписала меморандум із концерном, подала документи до Нацради, але їй фактично було відмовлено. Рішення РНБО він вважає неправильним.

«Державні телеканали і так мають місце в “Зеонбуді”. Проблема для приватних мовників. Для держави зараз викидати гроші на дане питання немає жодної потреби. Краще давайте купимо більше вакцини для людей, чи будемо в школах годувати, чи будувати розв’язки, а не створюватимемо державний мультиплекс, який без жодних проблем може зробити приватний замовник у рамках державно-приватного-партнерства.

Ми запропонували чітку схему, за якою повний контроль і ліцензія оператора залишається в держави. Ми брали би тільки ліцензію провайдера: купували б передавачі, розміщували їх. За нашим планом ми могли би це зробити за чотири місяці: ми планували в березні отримати ліцензію провайдера і до листопада запустити. У нас усе було розраховано до копійки. З кожним із виробників передавачів ми вели серйозні дискусії без будь-яких відкатних складових. Ми вийшли на те, що за 250 млн гривень ми можемо зробити все під ключ», – пояснив Василь Філіпчук.

Нагадаємо, МХ-7 планують побудувати до кінця року і за задумом його проектувальників він повинен покривати 95% неокупованої території України, а його оператором визначено КРРТ. МХ-7 розрахований на 12 телеканалів. Передбачається, що до мультиплексу увійдуть Суспільний мовник, державний телеканал, а решта місць будуть доступними для приватних мовників. 

На початку березня заявку до Нацради на отримання ліцензії провайдера програмної послуги подало ТОВ «Нові телекомунікаційні мережі». У цій заявці була зазначена технологія DVB-T2 (MPEG-4), кількість каналів – 10, чисельність населення – 42 мільйони.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2571
Читайте також
30.05.2021 15:46
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
5 396
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду