В Одесі на базі концерну РРТ запускають мультиплекс. Заявка подана до Нацради

В Одесі на базі концерну РРТ запускають мультиплекс. Заявка подана до Нацради

27 Липня 2021
2962
27 Липня 2021
10:41

В Одесі на базі концерну РРТ запускають мультиплекс. Заявка подана до Нацради

2962
Раніше концерн РРТ заявляв про намір забезпечити повноцінне покриття цифровим телевізійним мовленням всієї території України.
В Одесі на базі концерну РРТ запускають мультиплекс. Заявка подана до Нацради
В Одесі на базі концерну РРТ запускають мультиплекс. Заявка подана до Нацради

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення розгляне питання про оголошення конкурсу на отримання ліцензії нового мультиплексу, який планують створити в Одесі на базі концерну РРТ. Про це повідомляють джерела «Детектора медіа». 

«Для потреб місцевого ефірного мовлення ДП "УДЦР" прораховано і надано Національній раді висновок щодо можливості та умов користування радіочастотним ресурсом України для потреб телерадіомовлення (цифрове наземне телевізійне мовлення) у місті Одеса на 48 ТВК, потужність передавача 0,01 КВт, територія розповсюдження програмна – місто Одеса та територія Одеської міської територіальної громади. Найближчим часом Нацрада розгляне питання про оголошення конкурсу на отримання ліцензії на мовлення», – говориться у рішенні Нацради.

19 травня 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав указ, який зокрема, вводить у дію рішення РНБО про фінансування створення загальнонаціонального мультиплексу МХ–7. Фінансувати проєкт будуть за рахунок кредитів на 490 млн грн на 5-7 років під державні гарантії в рамках забезпечення національної безпеки та оборони. Гроші підуть на побудову мультиплексу від 10 до 12 каналів. Оператором мультиплексу визначений державний Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (РРТ), що входить до сфери управління Держспецзв’язку. Планується, що побудову мультиплексу завершать до кінця 2021 року. 

Концерн РРТ вважає, що побудова мультиплексу дозволить забезпечити повноцінне покриття цифровим телевізійним мовленням території України і таким чином надасть можливість доступу населення до програм українського телебачення, в тому числі на територіях, що межують з Російською Федерацією та тимчасово окупованими територіями. Також Концерн вважає, що поява ще одного мультиплексу обумовить появу на ринку розповсюдження реклами нових гравців, і у випадку із учасниками МХ-7, вони матимуть краще покриття, а отже і рейтинги.

Концерн РРТ планує на 30-40% знизити ціну для ринку за послуги свого майбутнього мультиплексу МХ-7

Медіагрупа «1+1 медіа» вважає побудову державного мультиплексу Концерну РРТ у метровому діапазоні популістським та непродуманим рішенням. 

На думку медіагрупи, створення мультиплексу у метровому діапазоні  ускладнить можливість доступу до  його каналів для глядачів, буцімто, їм доведеться  купувати додаткове обладнання (метрові антени та суматори), аби приймати сигнал.

Зараз провайдером-монополістом цифрового телебачення в Україні є компанія «Зеонбуд». Мережа має 32 телевізійні програми та майже 700 передавачів у 166 населених пунктах України. Потенційна аудиторія сягає 12 мільйонів глядачів. «Зеонбуд» також розкритикував намір створити цифровий мультиплекс МХ-7.

Про створення державного цифрового мультиплексу МХ–7 Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України заявила ще 2 березня.

Концерн РРТ отримав можливість для запуску мультиплексу ще рік тому, коли Національна рада з питань телебачення та радіомовлення та УДЦР прорахували та затвердили висновки на 158 частот для цього проєкту. Ці частоти планувалися для державного мультиплексу, а сам концерн не був прописаний як оператор і фактично не мав подібної ліцензії.

За рік Концерн РРТ так і не запустив цей проєкт, бо не знайшов фінансування. Керівник Концерну РРТ Кирило Данилов в інтерв’ю «Детектору медіа» розповідав про пошук приватних інвесторів для цього проєкту.

Чи стане новий державний мультиплекс «Зеонбудом–2», «Детектор медіа» розбирався тут.

Фото: Matt Clark/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2962
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду