detector.media
Галина Петренко
«Детектор медіа»
03.06.2021 09:00
Невиділення бюджетних коштів на побудову МХ-7 потужно лобіювали – гендиректор КРРТ
Невиділення бюджетних коштів на побудову МХ-7 потужно лобіювали – гендиректор КРРТ
Концерн РРТ довгі роки намагався піти одним шляхом побудови MX-7: отримання бюджетних грошей. Але невиділення грошей потужно лобіювали.

Про це в інтерв’ю «Детектору медіа» сказав генеральний директор КРРТ Кирило Данилов, коментуючи запитання про колишні наміри концерну залучити до створення МХ-7 приватну компанію – ТОВ «Нові телекомунікаційні мережі».

«Ми вирішили подивитися на це питання ширше: чому джерелом грошей не може бути приватна компанія? Нас у деяких коментарях звинувачували, що ми хочемо передати їй ресурс. Боже збав. Йшлося про те, що приватна компанія інвестує в устаткування, передає нам його в користування, оренду або іншу схожу за змістом юридичну форму і бере участь в прибутку з окупністю в ті ж сім років. Вони були згодні це зробити. Ми запропонували такий варіант, щоб безболісно для держави і максимально швидко здійснити будівництво МХ-7.

З нашого боку на цю тему велися переговори з декількома компаніями, з медіагрупами. Тобто ми були готові до конструктивного діалогу з будь-яким добропорядним інвестором», – пояснив він.

Зрештою держава вирішила йти іншим шляхом:  Рада національної безпеки і оборони на засіданні 14 травня ухвалила рішення про фінансування загальнонаціонального мультиплексу МХ-7 за допомогою банківського кредиту в сумі 490 млн гривень на 5–7 років під державні гарантії. 

«У Нових телекомунікаційніх мереж не вийшло. Але вони нічого і не втратили. Вони не купували обладнання. Хоча в менеджменті компанії були гарячі голови, які пропонували: Ми зараз усе купимо. Я їм тоді сказав: Боже збав. Спочатку отримайте всі дозволи», – додав Кирило Данилов.

За словами співзасновника ТОВ «Нові телекомунікаційні мережі» Василя Філіпчука, запуск МХ-7 мав стати прибутковим бізнес-проєктом. Компанія підписала меморандум із концерном, подала документи до Нацради, але їй фактично було відмовлено. Рішення РНБО він вважає неправильним.

«Державні телеканали і так мають місце в “Зеонбуді”. Проблема для приватних мовників. Для держави зараз викидати гроші на дане питання немає жодної потреби. Краще давайте купимо більше вакцини для людей, чи будемо в школах годувати, чи будувати розв’язки, а не створюватимемо державний мультиплекс, який без жодних проблем може зробити приватний замовник у рамках державно-приватного-партнерства.

Ми запропонували чітку схему, за якою повний контроль і ліцензія оператора залишається в держави. Ми брали би тільки ліцензію провайдера: купували б передавачі, розміщували їх. За нашим планом ми могли би це зробити за чотири місяці: ми планували в березні отримати ліцензію провайдера і до листопада запустити. У нас усе було розраховано до копійки. З кожним із виробників передавачів ми вели серйозні дискусії без будь-яких відкатних складових. Ми вийшли на те, що за 250 млн гривень ми можемо зробити все під ключ», – пояснив Василь Філіпчук.

Нагадаємо, МХ-7 планують побудувати до кінця року і за задумом його проектувальників він повинен покривати 95% неокупованої території України, а його оператором визначено КРРТ. МХ-7 розрахований на 12 телеканалів. Передбачається, що до мультиплексу увійдуть Суспільний мовник, державний телеканал, а решта місць будуть доступними для приватних мовників. 

На початку березня заявку до Нацради на отримання ліцензії провайдера програмної послуги подало ТОВ «Нові телекомунікаційні мережі». У цій заявці була зазначена технологія DVB-T2 (MPEG-4), кількість каналів – 10, чисельність населення – 42 мільйони.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY