Власник «Ланет» Віктор Мазур про конфлікт із медіагрупами: Ми готові відключити їхні канали

Власник «Ланет» Віктор Мазур про конфлікт із медіагрупами: Ми готові відключити їхні канали

18 Березня 2021
48700
18 Березня 2021
15:30

Власник «Ланет» Віктор Мазур про конфлікт із медіагрупами: Ми готові відключити їхні канали

48700
Група «Інтер» вимагає від «Мережі Ланет» звіт про кількість абонентів. Власник провайдера вважає, що протистояння з медіагрупами – це історія не про демпінг, а про маркетинг.
Власник «Ланет» Віктор Мазур про конфлікт із медіагрупами: Ми готові відключити їхні канали
Власник «Ланет» Віктор Мазур про конфлікт із медіагрупами: Ми готові відключити їхні канали

Після листів двох медіагруп про припинення співпраці з «Мережею Ланет» з травня 2021 року провайдер надіслав адвокатський запит до StarLightMedia, в якому закликав аргументувати причини дострокового розірвання договору. Провайдер наголошує, що медіагрупи такі причини у своїх листах не вказали.

«У договорі між "Мережею Ланет" та StarLightMedia дійсно передбачене право останніх відмовитися від договору в односторонньому порядку, воно має реалізовуватись відповідно до норм законодавства. Так, сторона має право частково або в повному обсязі відмовитися від зобов'язання у разі порушення зобов'язання другою стороною, якщо це встановлено договором або законом. "Мережа Ланет" зазначає, що добросовісно та своєчасно виконувала свої обов’язки за субліцензійним договором, укладеним зі StarLightMedia 1 грудня 2020 року», – йдеться у повідомленні «Ланету». Нагадаємо, провайдер має намір звертатися до суду.

Раніше керівник дивізіону «PayTV&Digital» Микола Фаєнгольд зазначав: «Трапляється, що методи ведення бізнесу одного партнера можуть суперечити поглядам іншого». «Детектор медіа» звернувся до StarLightMedia з проханням прокоментувати причини намірів розірвати договір з провайдером.

Також, за інформацією «Детектора медіа», нещодавно «Ланет» отримав лист від групи «Інтер», однак не про розірвання договору, а з вимогою надати звіт про кількість абонентів.

У бліц-інтерв’ю «Детектору медіа» власник «Мережі Ланет» Віктор Мазур розповів про своє бачення конфлікту з медіагрупами, а також про готовність змінити бізнес-модель у разі, якщо домовитися не вдасться і доведеться припинити трансляцію їхніх каналів.

– Вікторе, StarLightMedia та «Медіа Група Україна» погрожують припинити співпрацю з «Мережею Ланет». Як ви розцінюєте такі дії?

Вважаю, що це картельний зговір і тиск на «Ланет». Медіагрупи висунули нам ультиматум про те, що вони підвищують ціни на 30% і за  таких умов готові поновити співпрацю. На такий шантаж наша компанія не може піти. Бо він не має жодних обґрунтованих підстав. Це розмова з позиції сили, а зовсім не партнерські стосунки. Адже ми усі ці роки виконували всі зобов’язання згідно з угодою. І до нас не було жодних претензій із боку медіагруп.

– Чи пояснювали медіагрупи причини таких дій? І чи ставили інші вимоги, окрім підвищення ціни?

Неофіційно вони говорили про те, що ми їх не слухаємося. Мовляв, не виконуємо якісь їхні правила.

– Йдеться про акцію «Лютий GIG»? За 33 гривні на місяць нові абоненти до кінця весни можуть користуватися послугами інтернету та мати доступ до понад 150 онлайн-телеканалів у сервісі «Ланет.TV».

Правила щодо можливостей запуску різних акцій ніде не закріплені. І публічно не оголошені.

– Нещодавно ще один лист вам надіслала група «Інтер». Але вже не про розірвання співпраці. А з вимогою дати звіт щодо кількості абонентів. Чи не стане це приводом для звинувачень в андерепортингу?

Так, дійсно такий лист ми отримали. Думаю медіагрупи побачили наше звернення з аргументацією про те, що для розірвання договору немає підстав, і тепер шукають причину. Але ж ситуація значно глибша. Адже в угоді кількість абонентів вказана, однак ціна не прив’язується до цієї кількості. Решта домовленостей неформальні. Чому так? Бо медіагрупи, коли купують контент у дистрибуторів та правовласників, отримують права на розповсюдження в ефірі. Відповідно, вони не мають права брати гроші за показ цього контенту з провайдерів, бо інакше їм потрібно було б купувати дорожчі права на контент.

– Чи часто ви отримуєте запити з проханням вказати кількість нових абонентів?

Ні. Інших подібних запитів я не пригадую. Наші бази стійкі. Коливання незначні, загалом абонентська база знижується, адже від кабельного телебачення люди відключаються. І у цьому винна політика медіагруп з роялті, яка сприяє здорожчанню пакетів.

– Який притік абонентів дають вам акційні періоди? Наприклад, лютнева акція?

Ця акція дала нам притік менше 1%. І, переважно, це приріст користувачів інтернету.

– Чи бачите ви зараз альтернативу для продовження свого бізнесу? Адже навіть якщо ви підете шляхом судових позовів, то це не дасть швидкого результату. А оскільки 70% перегляду  випадає на канали медіагруп, то провайдер зазнає значних втрат.

Ми готуємося до того, що можливо доведеться відключити всі канали і поміняти свою бізнес-модель. Так, ми зазнаємо втрат. Але вони будуть не такі глобальні, як думають медіагрупи. Адже зараз доходами з інтернету ми субсидуємо кабельних абонентів. Заробіток від послуги телебачення після того, як відняти роялті, не такий вже й великий. А у деяких регіонах ми взагалі в мінусі (наприклад Червоноград, Калуш, Самбір тощо).

– А як ви можете змінити свою бізнес-модель?

Ми можемо запустити у кабелі дешевий соціальний пакет без каналів медіагруп за 20 грн. Ми не платитимемо роялті й зробимо акцент на послугах інтернету. Тоді не матимемо тиску й ніхто не обмежуватиме наші маркетингові ідеї.

– І ви зможете за такої моделі вижити?

Ми безумовно втратимо, але виживемо.

– А як вам вдалось домовитися з «1+1» пів року тому?

Ми готові були відключити їхні канали. Ми не збиралися воювати і тоді, і зараз. Взагалі наша нинішня історія   це історія не про демпінг, а про маркетинг. У нас хочуть забрати право займатися маркетингом. Це при тому, що усі медіагрупи закривають очі на акції «Київстар ТБ». Не варто забувати, що дві медіагрупи також є великими провайдерами в ОТТ та DTH. І їхня база абонентів телебачення в рази більша за «Ланет». Вони забирають можливість робити маркетингові речі для нас, щоб зменшити конкуренцію своїм проєктам. Не забуваємо, що до всього усі канали медіагруп присутні безкоштовно в ефірі.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
48700
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду