detector.media
Наталія Данькова
18.03.2021 15:30
Власник «Ланет» Віктор Мазур про конфлікт із медіагрупами: Ми готові відключити їхні канали
Власник «Ланет» Віктор Мазур про конфлікт із медіагрупами: Ми готові відключити їхні канали
Група «Інтер» вимагає від «Мережі Ланет» звіт про кількість абонентів. Власник провайдера вважає, що протистояння з медіагрупами – це історія не про демпінг, а про маркетинг.

Після листів двох медіагруп про припинення співпраці з «Мережею Ланет» з травня 2021 року провайдер надіслав адвокатський запит до StarLightMedia, в якому закликав аргументувати причини дострокового розірвання договору. Провайдер наголошує, що медіагрупи такі причини у своїх листах не вказали.

«У договорі між "Мережею Ланет" та StarLightMedia дійсно передбачене право останніх відмовитися від договору в односторонньому порядку, воно має реалізовуватись відповідно до норм законодавства. Так, сторона має право частково або в повному обсязі відмовитися від зобов'язання у разі порушення зобов'язання другою стороною, якщо це встановлено договором або законом. "Мережа Ланет" зазначає, що добросовісно та своєчасно виконувала свої обов’язки за субліцензійним договором, укладеним зі StarLightMedia 1 грудня 2020 року», – йдеться у повідомленні «Ланету». Нагадаємо, провайдер має намір звертатися до суду.

Раніше керівник дивізіону «PayTV&Digital» Микола Фаєнгольд зазначав: «Трапляється, що методи ведення бізнесу одного партнера можуть суперечити поглядам іншого». «Детектор медіа» звернувся до StarLightMedia з проханням прокоментувати причини намірів розірвати договір з провайдером.

Також, за інформацією «Детектора медіа», нещодавно «Ланет» отримав лист від групи «Інтер», однак не про розірвання договору, а з вимогою надати звіт про кількість абонентів.

У бліц-інтерв’ю «Детектору медіа» власник «Мережі Ланет» Віктор Мазур розповів про своє бачення конфлікту з медіагрупами, а також про готовність змінити бізнес-модель у разі, якщо домовитися не вдасться і доведеться припинити трансляцію їхніх каналів.

– Вікторе, StarLightMedia та «Медіа Група Україна» погрожують припинити співпрацю з «Мережею Ланет». Як ви розцінюєте такі дії?

Вважаю, що це картельний зговір і тиск на «Ланет». Медіагрупи висунули нам ультиматум про те, що вони підвищують ціни на 30% і за  таких умов готові поновити співпрацю. На такий шантаж наша компанія не може піти. Бо він не має жодних обґрунтованих підстав. Це розмова з позиції сили, а зовсім не партнерські стосунки. Адже ми усі ці роки виконували всі зобов’язання згідно з угодою. І до нас не було жодних претензій із боку медіагруп.

– Чи пояснювали медіагрупи причини таких дій? І чи ставили інші вимоги, окрім підвищення ціни?

Неофіційно вони говорили про те, що ми їх не слухаємося. Мовляв, не виконуємо якісь їхні правила.

– Йдеться про акцію «Лютий GIG»? За 33 гривні на місяць нові абоненти до кінця весни можуть користуватися послугами інтернету та мати доступ до понад 150 онлайн-телеканалів у сервісі «Ланет.TV».

Правила щодо можливостей запуску різних акцій ніде не закріплені. І публічно не оголошені.

– Нещодавно ще один лист вам надіслала група «Інтер». Але вже не про розірвання співпраці. А з вимогою дати звіт щодо кількості абонентів. Чи не стане це приводом для звинувачень в андерепортингу?

Так, дійсно такий лист ми отримали. Думаю медіагрупи побачили наше звернення з аргументацією про те, що для розірвання договору немає підстав, і тепер шукають причину. Але ж ситуація значно глибша. Адже в угоді кількість абонентів вказана, однак ціна не прив’язується до цієї кількості. Решта домовленостей неформальні. Чому так? Бо медіагрупи, коли купують контент у дистрибуторів та правовласників, отримують права на розповсюдження в ефірі. Відповідно, вони не мають права брати гроші за показ цього контенту з провайдерів, бо інакше їм потрібно було б купувати дорожчі права на контент.

– Чи часто ви отримуєте запити з проханням вказати кількість нових абонентів?

Ні. Інших подібних запитів я не пригадую. Наші бази стійкі. Коливання незначні, загалом абонентська база знижується, адже від кабельного телебачення люди відключаються. І у цьому винна політика медіагруп з роялті, яка сприяє здорожчанню пакетів.

– Який притік абонентів дають вам акційні періоди? Наприклад, лютнева акція?

Ця акція дала нам притік менше 1%. І, переважно, це приріст користувачів інтернету.

– Чи бачите ви зараз альтернативу для продовження свого бізнесу? Адже навіть якщо ви підете шляхом судових позовів, то це не дасть швидкого результату. А оскільки 70% перегляду  випадає на канали медіагруп, то провайдер зазнає значних втрат.

Ми готуємося до того, що можливо доведеться відключити всі канали і поміняти свою бізнес-модель. Так, ми зазнаємо втрат. Але вони будуть не такі глобальні, як думають медіагрупи. Адже зараз доходами з інтернету ми субсидуємо кабельних абонентів. Заробіток від послуги телебачення після того, як відняти роялті, не такий вже й великий. А у деяких регіонах ми взагалі в мінусі (наприклад Червоноград, Калуш, Самбір тощо).

– А як ви можете змінити свою бізнес-модель?

Ми можемо запустити у кабелі дешевий соціальний пакет без каналів медіагруп за 20 грн. Ми не платитимемо роялті й зробимо акцент на послугах інтернету. Тоді не матимемо тиску й ніхто не обмежуватиме наші маркетингові ідеї.

– І ви зможете за такої моделі вижити?

Ми безумовно втратимо, але виживемо.

– А як вам вдалось домовитися з «1+1» пів року тому?

Ми готові були відключити їхні канали. Ми не збиралися воювати і тоді, і зараз. Взагалі наша нинішня історія   це історія не про демпінг, а про маркетинг. У нас хочуть забрати право займатися маркетингом. Це при тому, що усі медіагрупи закривають очі на акції «Київстар ТБ». Не варто забувати, що дві медіагрупи також є великими провайдерами в ОТТ та DTH. І їхня база абонентів телебачення в рази більша за «Ланет». Вони забирають можливість робити маркетингові речі для нас, щоб зменшити конкуренцію своїм проєктам. Не забуваємо, що до всього усі канали медіагруп присутні безкоштовно в ефірі.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY