Широко розкриті вікна Овертона. Медіапідсумки 9–14 червня 2020 року

Широко розкриті вікна Овертона. Медіапідсумки 9–14 червня 2020 року

15 Червня 2020
2663
15 Червня 2020
12:30

Широко розкриті вікна Овертона. Медіапідсумки 9–14 червня 2020 року

2663
Є добре відома в соціальних науках теорія – вікно Овертона. Вона описує межі допустимого в політичному дискурсі у суспільстві... Привітання від «ОПЗЖ» з Днем Росії все ще виходить за межі прийнятного для значної частини українського суспільства, але вода точить каміння: якщо політики з владної більшості своїми діями та заявами рухатимуть ці межі прийнятності достатньо системно та довго, то можна дійти й до краю шкали.
Широко розкриті вікна Овертона. Медіапідсумки 9–14 червня 2020 року
Широко розкриті вікна Овертона. Медіапідсумки 9–14 червня 2020 року

«Ми не піднімали питання мови під час виборів, не піднімали в Раді. Я вважаю, що не треба брати питання, які роз'єднують суспільство. І сприйняття тих чи інших процесів на сході і заході кардинально різняться. Тим більше, на окупованому сході. Тому я особисто ніколи не будував кампанії навколо мови і вважаю, що це неправильно. Якщо ми говоримо про мову, то закон про мову повинен влаштовувати всіх і відповідати Конституції.

Я непогано розмовляю українською, і російською, іноді й англійською. Але якщо ми говоримо про певні процеси, то згадаймо позицію наших зарубіжних партнерів. Що про нього сказала Венеціанська комісія? Є багато питань. Але гуманітарні питання повинні об'єднувати суспільство. Ви ніколи його не об'єднайте питаннями економіки або податків. Якщо ми говоримо про повернення тимчасово окупованих територій і людей, які там живуть, то це також один з механізмів комунікації з ними. І якщо ми будемо займати з тих чи інших питань, у тому числі історії, радикальні позиції, то це не додасть нам у переговорах», – цю свіжу цитату голови Верховної Ради Дмитра Разумкова я перечитувала, мабуть, разів п’ять, щоби зрозуміти, чи підтримує він перегляд закону про мову. Не треба торкатися питань, що роз’єднують суспільство, а мова його роз’єднує, гуманітарні питання мають об’єднувати, тому ми про мову поговоримо? Саме так, я нічого не наплутала?

Є добре відома в соціальних науках теорія – вікно Овертона. Вона описує межі допустимого в політичному дискурсі у суспільстві. Усі ці заяви можновладців, які ми регулярно чуємо, – про перегляд мовного закону задля комунікації з мешканцями окупованих територій, наведення порядку з квотами в ЗМІ, зміну критеріїв до складання «чорних списків» – загалом здатні рухати це вікно Овертона у бік сприйняття українізації як чогось не дуже корисного та потрібного. Привітання від «ОПЗЖ» з Днем Росії при цьому все ще виходить за межі прийнятного для значної частини українського суспільства, але вода точить каміння: якщо межі прийнятності рухати достатньо довго, то можна дійти й до краю шкали.

При цьому паніка, яка роздмухується навколо імені Віктора Медведчука – не виключено, що ним самим – тільки йде йому на користь, наче грілка раковій пухлині, бо допомагає просувати себе в очах Кремля як найвпливовішого проросійського політика. Насправді ж навіть його давнє тіньове партнерство з Ігорем Коломойським в «1+1 медіа», яке представники Медведчука так охоче коментували минулого тижня, саме через свою давність не свідчить про його посилення на українському медіаринку. Востаннє він тут посилювався рік тому, коли придбав ZIK. Та й то відтоді Нацрада відмовила в продовженні цифрових ліцензій його телеканалу «112 Україна», в результаті чого мовник втратив лідерство в сегменті інформаційних каналів, та звернулася до суду з позовом про анулювання ліцензії телеканалу NewsOne.

Цікаво, що й так посилено розпалюваний прокремлівськими силами скандал про російський паспорт Павла Казаріна є досить потужним, аби одним пострілом поцілити двох зайців – не тільки зайвий раз звинуватити в нещирості патріотично налаштовану частину суспільства в очах проросійсько налаштованої, але й похитнути впевненість патріотів у тому, що кожен власник російського паспорту є автоматично ворогом України. Тобто теж таке собі вікно Овертона.

Не знаю, чи це хтось талановитий так сплановано поцілив, чи вийшло випадково. Адже загалом кампанія проти прозахідно налаштованих лідерів думок в Україні ведеться без вогника – ну, телеграм-канали завели, марафон на ZIK провели, законопроєкт про іноземних агентів написали. Пам’ятаю, з яким розмахом вели цю кампанію в Росії: пташенята Владислава Суркова «Наши», яких зрештою розігнали, бо замість юних путінців із них виросла гопота, у середині 2000-х закидували листівками і зривали виступ посла Великої Британії. А на російському телебаченні тоді ж абсолютно серйозно розказували, як російські спецслужби нібито викрили спосіб шпигунського зв’язку між співробітниками посольства й російськими правозахисниками: нашпигований апаратурою камінь у московському парку, на який для отримання інформації потрібно було направити мобільний телефон.

Я згадую про це не для того, щоби підкинути нашим «борцям» свіжих ідей. Я розповідаю, щоби показати різницю в інструментарії між тим, коли атака йде від влади, і тим, коли це пробні шари з боку політиків, чий дискурс перебуває за межами прийнятного. Принаймні поки що він там. Але наполегливість, із якою ці пробні шари вкидаються, та дуже млявий відгук тієї ж влади на них можуть свідчити як про невдалість подібних кроків (мовляв, вони й не потребують якоїсь реакції), так і про, навпаки, приховану лояльність до них. Так що все ж таки мав на увазі у процитованій вище думці Разумков?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2663
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду