Нацрада отримала частоти для сьомого мультиплексу і повторно замовила для розширення покриття «Зеонбуду» – Ільяшенко

Нацрада отримала частоти для сьомого мультиплексу і повторно замовила для розширення покриття «Зеонбуду» – Ільяшенко

28 Лютого 2020
8212
28 Лютого 2020
12:52

Нацрада отримала частоти для сьомого мультиплексу і повторно замовила для розширення покриття «Зеонбуду» – Ільяшенко

8212
Відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко прокоментував слова міністра Володимира Бородянського про проблеми з покриттям цифровим ефірним телебаченням і вирішення цього питання.
Нацрада отримала частоти для сьомого мультиплексу і повторно замовила для розширення покриття «Зеонбуду» – Ільяшенко
Нацрада отримала частоти для сьомого мультиплексу і повторно замовила для розширення покриття «Зеонбуду» – Ільяшенко

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення отримала від УДЦР висновки на 158 частот для побудови ще одного загальнонаціонального мультиплексу – МХ-7. Про це «Детектору медіа» повідомив відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко.

На запитання, чи це буде державний мультиплекс Концерну радіомовлення, радіозв’язку і телебачення, він відповів: «Думаю, так. На сьогоднішній день планується, що Концерну. Але поки що ці частоти ні в чиїй ліцензії не прописані. За час, коли ми озвучили рішення про побудову ще одного мультиплексу (у грудні 2019-го. – ДМ), ми від Концерну РРТ не почули ніякої конкретики ні про побудови мережі, ні про укладення попередніх угод. Якщо в Концерну не буде можливості будувати цей мультиплекс – тоді будемо думати».

Олександр Ільяшенко також розповів «Детектору медіа», що зроблено за останній час для розширення покриття цифровим ефірним сигналом по Україні. Адже днями міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський, говорячи про наслідки кодування українських каналів на супутнику, звернув увагу на проблему з покриттям України ефірним сигналом: «Кодування каналів виявило проблему, в Україні немає повного безкоштовного покриття Т2. Це питання зараз вирішується. Зараз є 80-85% покриття».

Олександр Ільяшенко зауважив, що «кожен озвучує дані про покриття, які йому подобаються», але вимірювань покриття по всій Україні ніхто не проводив – лише на Волині у 2017 році (за кошти «1+1» та «Інтера»). За словами пана Ільяшенка, це вимірювання показало, що покрито 95% населення. Тоді як на конференції MIT Kyiv у травні 2018 року директор юридичного департаменту «Медіа Групи Україна» Євген Буцан повідомив, що натурні випробування виявили відхилення 10% від розрахункового покриття (95%).

Утім, у 2018 році Нацрада з провайдером загальнонаціонального ефірного цифрового ТБ «Зеонбудом» і телеканалами погодила розширення покриття першого мультиплексу МХ-1, у якому мовлять вісім каналів: «Інтер», «Україна», «1+1», НТН, К1, «UA: Перший», ICTV, «Ентер-фільм».

Олександр Ільяшенко нагадав, що Нацрада замовила в УДЦР прорахунок частот у 44 населених пунктах для розширення покриття МХ-1. УДЦР надав висновки на 14 частот – і в серпні 2019 року ці частоти були додані до ліцензії «Зеонбуду». Окремо було замовлено, прораховано та додано до ліцензії «Зеонбуду» сім частот в Одеській області. Також у грудні 2019-го до ліцензії було додано ще одну частоту в Луганській області. Тобто загалом покриття МХ-1 у 2019 році розширилося на 22 населених пункти.

В Одеській області «Зеонбуд» уже встановив усі сім передавачів, але телеканали досі не підписали додаткових угод із «Зеонбудом», щоб розпочалося мовлення на цих передавачах. «Я спілкувався з Інтером” і “Зеонбудом”. “Зеонбуд” може розпочати тестове мовлення. Думаю, з березня мовлення по Одеській області розпочнеться», – спрогнозував пан Ільяшенко.

По інших додаткових передавачах чіткої дати він назвати поки не зміг, оскільки «Зеонбуд» їх ще не встановив. «Там відбувається закупівля передавачів», – повідомив пан Ільяшенко.

За словами пана Ільяшенка, Нацрада повторно звернулася до УДЦР із заявкою про прорахунок частот по решті із 44 міст для МХ-1, оскільки змінюється загальна конфігурація частот для цифрового ефірного ТБ через перехід провайдера мультиплексу МХ-6 ТРК «Етер» зі стандарту DVB-H у стандарт DVB-T2.

Крім того, у 2020 році за рішенням уряду має відбутися вивільнення першого та другого цифрового дивідендів: певні смуги частот, що використовуються телебаченням, мають відійти мобільним операторам, а цифрове телебачення має перейти на частоти метрового діапазону, на яких мовило аналогове телебачення. За словами пана Ільяшенка, цей процес не зменшить покриття «Зеонбуду», адже кількість передавачів не зменшиться. За затвердженим урядом графіком, у квітні 2020 року Нацрада має отримати від УДЦР висновки на нові частоти для «Зеонбуду».

Нагадаємо, в Україні з 2011 року працюють чотири загальнонаціональні мультиплекси МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5 приватного провайдера – ТОВ «Зеонбуд». У мультиплексах мовлять 28 загальнонаціональних телеканалів, ще чотири місця в мультиплексі МХ-5 зайняті регіональними та місцевими каналами. У грудні 2019 року компанія оголосила про наміри запустити у 2020 році пакет з 24 платних каналів.

У 2008-2011 роках де-юре існував мультиплекс МХ-4 ТОВ «Українська цифрова телемережа» (УЦТМ), але компанія так і не розбудувала його і втратила ліцензію. Крім того існує мультиплекс МХ-6 ТОВ «ТРК “Етер”» із фактично не активною в Україні технологією DVB-H. У грудні 2019-го ТРК «Етер» захотіла змінити технологію на DVB-T2, і Нацрада замовила для неї прорахунок частот у 166 населених пунктах.

Крім того є кілька регіональних і локальних цифрових мультиплексів, зокрема, цифрова мережа Концерну РРТ у 22 населених пунктах Одеській області, а також завершується розбудова цифрової мережі Концерну РРТ в 11 містах у Донецькій, Луганській та півдні Херсонської області.

Концерн РРТ давно висловлював бажання стати провайдером і оператором цифрової мережі. З 2014 року Нацрада замовляла прорахунок частот для його мультиплексу, але до вимкнення аналогового телебачення в Україні не було частот для створення додаткового мультиплексу.

Згідно з розпорядженням уряду, ще у 2017 році Концерн РРТ мали залучити до розбудови національної цифрової мережі та видати йому ліцензію провайдера (оператора) цифрової мережі.

5 грудня 2019 року Нацрада вирішила створити загальнонаціональний мультиплекс МХ-7 у стандарті DVB-T2, який охоплюватиме 158 населених пунктів. Оператором мультиплексу має стати державний Концерн РРТ.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8212
Читайте також
25.09.2020 14:08
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 022
22.05.2020 11:24
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 042
06.03.2020 13:08
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
9 357
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
нескорений!
1489 дн. тому
ще за т2 платити? 0_0 х*й вам!
Андрій
1490 дн. тому
"Попередні договори, конкретика" - хто мав справу с державним сектором, в курсі, що поки нема осиаточного рішенн,я, - нема сенсу витрачати сили на підготовку перспектив. Тому що в 95% це даремно. От виділіть гроші, покладіть на рахунок, щоб можна було витрачати, - тоді буде зміст домовляттсь і планувати.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду