На Донбасі та Херсонщині за підтримки США побудують державну мережу цифрового ТБ

На Донбасі та Херсонщині за підтримки США побудують державну мережу цифрового ТБ

13 Вересня 2019
3222
13 Вересня 2019
20:03

На Донбасі та Херсонщині за підтримки США побудують державну мережу цифрового ТБ

3222
У Херсонській, Донецькій та Луганській областях створюється державна мережа цифрового телебачення на базі 11 нових передавачів, наданих Україні США в рамках проекту міжнародної технічної допомоги. США виділили на закупівлю передавачів близько 1 млн доларів. Оператором цифрової мережі буде Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення. У мережі мовитимуть 14 телеканалів: п’ять суспільних, один державний та вісім приватних.
На Донбасі та Херсонщині за підтримки США побудують державну мережу цифрового ТБ
На Донбасі та Херсонщині за підтримки США побудують державну мережу цифрового ТБ

Про реалізацію проєкту розповіли на пресконференції 13 вересня колишня перша заступниця міністра інформаційної політики Еміне Джапарова, заступник помічника секретаря в Європейському та Євразійському бюро при Державному департаменті США Джордж Кент, член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський і начальник відділу телебачення та радіомовлення Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Леонід Семенченко.

Проєкт розбудови українського мовлення на окупованих територіях реалізовували комісія при Міністерстві інформаційної політики спільно з Агентством США з міжнародного розвитку USAID, яке надало близько 1 млн доларів на закупівлю передавачів. USAID передає Україні 11 нових цифрових передавачів стандарту DVB-T2 потужністю 1 кВт кожен, які встановлюються на телевежах у Херсонській, Донецькій і Луганській областях для організації повного покриття територій цифровим сигналом українських телеканалів.

«Цей проект коштував близько 1 млн доларів – 25-30 млн грн. Це найпотужніший проєкт, акт підтримки, акт солідарності, який дозволяє нам забезпечити килимове покриття», – сказала Еміне Джапарова.

Вона нагадала, що протягом останніх років Україна отримувала в якості міжнародної технічної допомоги передавачі зі Словаччини, Латвії, Литви, США, Польщі. Але то було вживане обладнання. «Цей проєкт UCBI USAID відрізняється тим, що це обладнання є новим. Передавачі сучасні й дешевші у використанні, більш ефективні», – пояснила Еміне Джапарова.

Джордж Кент повідомив, що це найбільший проєкт розширення інформаційного простору України на сході та півдні України. «Ми підтримали нещодавні зусилля наших українських партнерів і надали високоякісне обладнання для мовлення, яке забезпечить якісний український контент для понад 4 млн жителів України на півдні й на сході, включно з 2 млн людей, які наразі не мають доступу до українського мовлення. Це обладнання забезпечить доступ до різноманітних суспільних і комерційних станцій. Ця інвестиція допоможе забезпечити більш сильну та об’єднану Україну в майбутньому», – наголосив пан Кент.

«У 2018 році ми розробили план розміщення 11 потужних цифрових передавачів для забезпечення килимового поширення українського сигналу. Мова йшла про створення прообразу мережі цифрового ТБ на півдні та сході. Цей проєкт має поставити крапку в розбудові цифрового ТБ на сході та півдні. Його підтримав USAID. Оператором телекомунікацій було визначено Концерн РРТ», – розповів Сергій Костинський.

Передавачі встановлюються в трьох населених пунктах Херсонської області, чотирьох містах Донецької області та чотирьох населених пунктах Луганської області.

Перші чотири цифрові передавачі були передані Концерну РРТ у червні 2019 року. Їх встановили в Скадовську, Чаплинці та Чонгарі Херсонської області та в Гірнику Донецької області. «Усе інше обладнання (антено-фідерні системи, станції прийому супутникового сигналу, обладнання мультиплексування, канали зв’язку) Концерн змонтував і налаштував власними силами», – повідомив Леонід Семенченко.

У Гірнику Донецької області вже мовлять чотири телеканали: «UA: Перший», «UA: Культура», «UA: Донбас» та UATV. У Скадовську, Чаплинці та Чонгарі мовлять сім телеканалів: «UA: Перший», «UA: Культура», «UA: Крим», «UA: Херсон», UATV, ATR і СТБ. «З телекомпаніями, які отримали дозволи на тимчасове мовлення, узгоджено тарифи Концерну РРТ на мовлення у складі цифрових мультиплексів», – повідомив Леонід Семенченко.

За даними Концерну РРТ, залежно від висоти вежі та висоти підвісу передавальних антен, радіус дії передавачів – 30-40 кілометрів. «Сигналом забезпечено території південних районів Херсонщини, частково північ Криму, значну територію на межі зіткнення в Донецькій області», – розповів пан Семенченко.

У 2019-2020 роках іще три передавачі заплановано встановити в Донецькій області: у Маріуполі, Волновасі, Краматорську. А ще чотири передавачі – у Луганській області: у Широкому, Бахмутівці, Підгорівці та на новій вежі в Комишувасі Попаснянського району, яку заплановано збудувати у 2020 році.

За словами Сергія Костинського, у нову мережу загалом увійдуть 14 телеканалів: суспільні «UA: Перший», «UA: Донбас», «UA: Крим», «UA: Херсон», «UA: Культура», державний канал іномовлення UATV, який створюватиме окремий контент російською мовою, а також приватні телеканали ICTV, СТБ, «1+1», «2+2», FilmUADrama, «Сонце», ATR і «ПравдаТУТ», який створюватиме спеціальний місцевий контент для Донецької області.

Проєкт супроводжуватиме соціальна кампанія з роликів, які інформуватимуть про розширення українського мовлення.

Еміне Джапарова та Сергій Костинський підсумували результати діяльності у 2015-2019 роках Комісії з відновлення українського мовлення, що працювала при Міністерстві інформаційної політики:

1. У 2018 році за ініціативи комісії парламент ухвалив закон про спрощену процедуру видачі тимчасових дозволів мовникам на територіях з особливим режимом мовлення (Донецька, Луганська, Херсонська області).

2. Після вимкнення аналогового мовлення за рекомендацією комісії аналоговий сигнал було збережено на територіях з особливим режимом мовлення.

3. Запроваджено знижка 70% на ліцензійний збір для провайдерів у Донецькій і Луганській областях.

4. Відновлено та збудовано нові телевежі:

  • 2016 рік – відновлено вежу Концерну РРТ на Карачуні в Донецькій області.
  • 2017 рік – побудовано 150-метрову щоглу компанії «Телемережі України» в Чонгарі Херсонської області і 130-метрова щоглу в Бахмутівці Луганської області, яка була надана в якості технічної допомоги американськими партнерами.
  • 2018 рік – побудовано 190-метрову щоглу компанії «Телемережі України» в Гірнику Донецької області.
  • 2020 рік – заплановано побудувати 150-метрову вежу в Попаснянському районі Луганської області.

5. Прораховано нові частоти і видано дозволи на тимчасове мовлення на них:

  • 115 ФМ-частот;
  • середньохвильова частота в Часовому Ярі для мовлення «Українського радіо» на окуповані території;
  • 44 телевізійні частоти для аналогового телевізійного мовлення;
  • 17 частот для цифрового телевізійного мовлення (на кожній частоті можуть мовити від 4 до 8 телеканалів).

Фото: пресслужба Нацради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3222
Читайте також
20.02.2020 12:52
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 719
24.09.2019 13:00
Олександр Михельсон
для «Детектора медіа»
2 959
01.08.2019 13:30
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
2 326
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перець
1657 дн. тому
Уся мережа цифрового телебачення повинна бути державною, без усіляких прокладок для збирання грошей типу Зеонбуду. Працівники концерну РРТ експлуатують і обслуговують передавачі Зеонбуду, котрі встановлені на вежах того ж таки концерну РРТ. А Зеонбуд що? Гребе бабло і не платить РРТ. Інформаційний простір в державі Україна повинен контролюватися державою, а не приватними особами.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду