Нацрада готується до продовження ліцензій «Зеонбуду»: ініціювала зміни до положення про ліцензування провайдерів

Нацрада готується до продовження ліцензій «Зеонбуду»: ініціювала зміни до положення про ліцензування провайдерів

4 Червня 2020
2636
4 Червня 2020
13:37

Нацрада готується до продовження ліцензій «Зеонбуду»: ініціювала зміни до положення про ліцензування провайдерів

2636
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ініціює зміни до Положення про порядок видачі ліцензії провайдера програмної послуги, що стосуються продовження ліцензій провайдерів.
Нацрада готується до продовження ліцензій «Зеонбуду»: ініціювала зміни до положення про ліцензування провайдерів
Нацрада готується до продовження ліцензій «Зеонбуду»: ініціювала зміни до положення про ліцензування провайдерів

Проєкт рішення підготував відповідальний секретар Нацради Юрій Зіневич, однак він під час онлайн-засідання не повідомив, які саме зміни пропонуються до положення. За його словами, зміни виносяться на громадське обговорення, і Нацрада протягом місяця прийматиме пропозиції з боку зацікавлених осіб.

Суть змін виклав член Нацради Олександр Ільяшенко, який у Нацраді курував діяльність провайдера цифрового ефірного телебачення «Зеонбуд». За його словами, до положення вносяться три зміни:

  1. Провайдер, який має на меті продовжити ліцензію, крім передбачених положенням документів, має подавати документально підтверджене Нацрадою свідчення про виконання ним ліцензійних умов.
  2. Нацрада має право відмовити в продовженні ліцензії, якщо заявник не відповідає вимогам частини 2 статті 12 закону «Про телебачення і радіомовлення». У згаданій нормі закону, зокрема, є заборона іноземцям бути кінцевими бенефіціарними власниками провайдерів цифрового ефірного телебачення стандартів DVB-T, DVB-T2, а також заборона офшорних компаній у структурі власності цих провайдерів.
  3. Нацрада має право відмовити в продовженні ліцензії, якщо ліцензіат протягом дії ліцензії не подав документально підтверджене свідчення про виконання ліцензійних умов, якщо ліцензіат двічі і більше разів порушував умови ліцензії та законодавства, що має бути підтверджено не скасованими рішеннями Нацради.

Олександр Ільяшенко розкритикував ці зміни: «Незрозуміло, що це за документальне свідчення. Нацрада здійснює наглядові повноваження, зокрема шляхом здійснення моніторингу, проведення перевірок планових і позапланових. Акт перевірки і є документальним свідченням про виконання або невиконання ліцензійних умов. Тому навіщо ще щось вимагати?»

Другий пункт, за його словами, повторює положення закону. «Навіщо ми дублюємо закон?», – запитав він. Йому відповів заступник голови Нацради Олег Черниш: «Ми не можемо лише на підставі закону відмовити в продовженні ліцензії».

Третій пункт Олександр Ільяшенко підтримує частково (без згадки про «документальні свідчення»), оскільки він корелюється з вимогами до мовників.

Тому пан Ільяшенко запропонував свій проєкт рішення у вигляді одного доповнення до положення:

  • Нацрада має право відмовити в продовженні ліцензії, якщо ліцензіат протягом дії ліцензії двічі і більше разів порушував умови ліцензії та законодавства, що має бути підтверджено не скасованими рішеннями Нацради.

У результаті більшість членів Нацради (семеро) підтримали пропозиції Юрія Зіневича, а проєкт пана Ільяшенка не набрав голосів.

Олександр Ільяшенко закидав колегам, що ніхто з членів Нацради не був ознайомлений з конкретними пропозиціями пана Зіневича заздалегідь, а на нарадах обговорювали потребу в змінах до положення загалом.

Олег Черниш заперечив це: «Юрій Михайлович минулого тижня описав суть цих доповнень, що вони стосуються продовження ліцензії. А у вівторок ми вже більш конкретно розглядали, які саме зміни плануються».

Найближчими днями Нацрада має оприлюднити заплановані зміни до Положення про порядок видачі ліцензії провайдера програмної послуги та винести їх на громадське обговорення.

Як відомо, у грудні 2020 року завершується строк дії ліцензій провайдера чотирьох загальнонаціональних мультиплексів цифрового ефірного телебачення – компанії «Зеонбуд». І через кілька місяців Нацрада розглядатиме питання про продовження його ліцензій.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2636
Читайте також
25.09.2020 14:08
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
3 040
22.05.2020 11:24
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 060
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду