Компанія «Етер» хоче стати провайдером ефірної цифри DVB-T2

Компанія «Етер» хоче стати провайдером ефірної цифри DVB-T2

15 Листопада 2019
5414
15 Листопада 2019
14:23

Компанія «Етер» хоче стати провайдером ефірної цифри DVB-T2

5414
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на прохання «Етеру» замовила прорахунок частот у 166 населених пунктах.
Компанія «Етер» хоче стати провайдером ефірної цифри DVB-T2
Компанія «Етер» хоче стати провайдером ефірної цифри DVB-T2

Провайдер загальнонаціонального цифрового мультиплексу МХ-6 ТОВ «ТРК “Етер”», що працює за фактично не активною в Україні технологією DVB-H, хоче змінити технологію на DVB-T2, за якою працюють чотири загальнонаціональні мультиплекси компанії «Зеонбуд», регіональні та локальні мультиплексу Концерну РРТ і місцевих компаній. Про це повідомив відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко на засіданні Нацради 14 листопада.

Олександр Ільяшенко доповідав питання про замовлення в «Українського державного центру радіочастот» прорахунку частот і висновків про можливість використання передавачів. Нацрада вирішила замовити прорахунок частот для цифрового ефірного мовлення DVB-T2 у 166 населених пунктах для компанії «Етер», яка, за словами пана Ільяшенка, змінює технологію з DVB-H на DVB-T2.

ТОВ «ТРК “Етер”» отримала ліцензію провайдера мультиплексу МХ-6 у стандарті DVB-H у січні 2009 року (сам «конкурс провайдерів» відбувся в листопаді 2008 року). Деякий час компанія не вела ніякої діяльності, а технологія DVB-H в Україні не розвивалася. Зрештою, компанія встановила малопотужні передавачі (10 Вт) у 79 населених пунктах. З огляду на малу потужність передавачів, зона прийому сигналу становить не більше півтора кілометри довкола передавальної станції.

«Етер» мав би ретранслювати в складі свого мультиплексу 9 телеканалів. Але Нацрада за 10 років так і не провела конкурсу серед мовників і не визначила склад мультиплексу. Навесні 2019 року заступник гендиректора «Етеру» Віктор Гайворонський повідомляв Нацраді, що в якості експерименту компанія ретранслювала два телеканали – «Україна» та «Київ», та мала попередні угоди із шістьма компаніями.

25 квітня 2019 року Нацрада продовжила компанії «Етер» ліцензію на 10 років. Строк дії ліцензії сплив ще в січні, але Нацрада кілька разів переносила розгляд питання. За продовження ліцензії проголосували п’ятеро членів Нацради, проти були Ольга Герасим’юк і Олег Черниш. За час своєї роботи компанія отримала у 2014 році попередження Нацради за те, що не ретранслювала телеканалів, хоча й станом на 2014 рік встановила низку передавачів потужністю 10 Вт.

Олег Черниш припустив, що компанія фактично «сидить» на частотах, які в разі чого можна продати для розвитку мобільних технологій. Він запитав у представника «Етеру», чи не задумувалися вони над зміною технології на DVB-T2, щоби створити ще один загальнонаціональний мультиплекс. Віктор Гайворонський відповів, що DVB-H і DVB-T2 – це практично одна технологія, різниця тільки в модуляції. «Ми навмисно мовимо в старій модуляції, бо вона дозволяє більш завадостійкий прийом, що збільшує дальність, з огляду на малу потужність», – пояснив він.

За словами пана Гайворонського, за 10 років діяльності компанія витратила 24 млн грн, з них 14 млн – оплата послуг Концерну РРТ з обслуговування передавачів, 4 млн – сплати податків. Щомісячні витрати компанії сягали 300 тис. грн, й інвестори розраховували, що в подальшому зможуть їх «відбити».

Тоді ж відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко запитав, як прийняти сигнал «Етеру». Пан Гайворонський розповідав, що потрібен спеціальний пристрій вартістю 4-5 доларів з прийому сигналу DVB-H і ретрансляції його через Bluetooth, який можна приєднувати як до мобільного телефона, так і телевізора.

За словами пана Ільяшенка, «Етер» хотів збільшити потужність передавачів, але отримав відповідь, що поки не буде вимкнено аналогове телебачення, питання не буде розглядатися. Нагадаємо, що аналогове мовлення загальнонаціональних каналів було вимкнено в ніч на 1 вересня 2018 року, а остаточне вимкнення аналогового мовлення по всій території України планується 31 грудня 2019 року.

Власником ТРК «Етер» є ТОВ «Цифровий портал України», яке належить офшорній компанії «Джек інвест & трейд лімітед» з Британських Віргінських островів. ТРК «Етер» пов'язують з холдингом СКМ Ріната Ахметова: колишній директор «Етеру» Олександр Ільющенко паралельно був директором телекомунікаційної компанії «ММДС-Україна», яка належала СКМ. Крім того, обидві компанії («ММДС-Україна» й «Етер») мали одну й ту саму юридичну адресу. Також «Етер» планував запускати спільний проект з «Астелітом», співвласником якого на той момент був СКМ. До речі, колишній технічний директор компанії «Етер» Віктор Галич (нині покійний) після «Етеру» став директором компанії «Зеонбуд», яка у 2010 році стала провайдером цифрових мультиплексів МХ-1, -2, -3, -5 стандарту DVB-T2.

Нагадаємо, що 29 листопада 2019 року вступить у дію закон, який заборонить іноземцям бути кінцевими бенефіціарними власниками цифрового ефірного провайдера із загальнонаціональним покриттям.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5414
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду