Нацрада розширила покриття першого мультиплексу «Зеонбуду»

Нацрада розширила покриття першого мультиплексу «Зеонбуду»

22 Серпня 2019
3435
22 Серпня 2019
16:12

Нацрада розширила покриття першого мультиплексу «Зеонбуду»

3435
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення розширила покриття першого мультиплексу провайдера цифрового ефірного телебачення «Зеонбуд» на 21 населений пункт. Відповідні зміни до ліцензій «Зеонбуду» Нацрада внесла 8 серпня і 22 серпня.
Нацрада розширила покриття першого мультиплексу «Зеонбуду»
Нацрада розширила покриття першого мультиплексу «Зеонбуду»

Зокрема, 8 серпня Нацрада збільшила в ліцензії «Зеонбуду» кількість передавачів МХ-1 у 7 населених пунктах Одеської області, а 22 серпня – у 14 населених пунктах Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Луганської областей.

Нові частоти для встановлення додаткових передавачів і розширення покриття «Зеонбуду» прорахував «Український державний центр радіочастот». У першому мультиплексі мовлять телеканали «Інтер», «Україна», «1+1», НТН, К1, «UA: Перший», ICTV, «Ентер-фільм».

«Зеонбуд» має встановити нові передавачі в таких населених пунктах:

Волинська область:
с. Кортеліси, Ратнівський район;

Закарпатська область:
смт Великий Бичків, Рахівський район;
смт Воловець;
с. Глибокий Потік, Тячівський район;
урочище Буськовець, Іршавський район;
смт Дубове, Тячівський район;
с. Калини, Тячівський район;
м. Перечин;
с. Сойми, Міжгірський район;

Івано-Франківська область:
смт Верховина;
м. Калуш;
с. Річка, Косівський район;
м. Яремче;

Луганська область:
смт Троїцьке;

Одеська область:
м. Кодима;
м. Балта;
м. Болград;
смт Велика Михайлівка;
с. Ліски, Кілійський район;
м. Рені;
с. Петрівськ, Тарутинський район.

Таким чином, відтепер покриття першого мультиплексу «Зеонбуду» налічує 187 передавачів, але 24 з них не працюють через тимчасову окупацію територій Росією (19 у Криму, 3 в Луганській області, 2 в Донецькій області).

Відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко повідомив, що «Зеонбуд» має рік на встановлення і запуск додаткових передавачів, але закликав компанію зробити це якомога швидше, оскільки Нацрада добивалася розширення покриття МХ-1 протягом тривалого часу. Нацрада також має підготувати звернення до телеканалів, які мовлять в МХ-1, щоб вони внесли зміни до своїх договорів із «Зеонбудом».

У коментарі «Детектору медіа» Олександр Ільяшенко повідомив, що УДЦР прорахував 21 частоту із замовлених Нацрадою 41, а решта 20 частот або не погоджені Генштабом, або УДЦР надав дозволи на їх використання за умови відсутності завад для інших користувачів, а інакше дозволи будуть анульовані. За його словами, Нацрада з УДЦР намагаються виписати в дозволах м’якші формулювання.

Олександр Ільяшенко сподівається, що «Зеонбуд» до нового року зможе встановити і запустити нові передавачі. Наскільки зросте вартість послуг «Зеонбуду» для мовників з першого мультиплексу, пан Ільяшенко наразі не зміг сказати. За його словами, вартість можна вирахувати, виходячи з тарифів «Зеонбуду» і потужності нових передавачів. На запитання, чи погодилися мовники на розширення покриття, він відповів, що раніше з телеканалами це питання було погоджено і вони розуміють, що це додаткове соціальне навантаження для охоплення ефірним цифровим телебаченням тих районів, де його немає.

Нагадаємо, раніше робоча група з питань переходу на цифру домовилася, що провайдер цифрового ТБ «Зеонбуд» встановить додаткові передавачі в 47 населених пунктах для розширення покриття першого мультиплексу МХ-1, у якому мовлять вісім телеканалів: «Інтер», «Україна», «1+1», НТН, К1, «UA: Перший», ICTV, Enter-Film. Тривалий час ці плани нічим не увінчувалися, а «Зеонбуд» звинувачував Концерн РРТ у перешкоджанні їхнім планам розбудовувати покриття: мовляв, Концерн відмовляється надавати технічні умови для розташування нових передавачів «Зеонбуду» на своїх вежах. Зрештою, після тривалих переговорів 13 грудня 2018 року Нацрада за запитом «Зеонбуду» замовила прорахунок частот в «Українського державного центру радіочастот» (УДЦР) у 41 населеному пункті для встановлення додаткових передавачів і розширення покриття мультиплексу МХ-1. Тоді ж на запит «Зеонбуду» Нацрада замовила висновки УДЦР щодо збільшення потужності або зміни параметрів передавачів «Зеонбуду» в іще декількох населених пунктах.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3435
Читайте також
06.08.2018 17:06
Прес-служба ТОВ «Зеонбуд»
для «Детектора медіа»
4 592
01.02.2018 16:30
Галина Петренко
6 411
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Владислав
1584 дн. тому
Скажіть будь ласка, чи знаєте Ви, коли розпочнеться мовлення 6-го мультиплексу,і чи плануватиметься він у с.Лозова Тернопільського району? Буду дуже вдячний за відповідь.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду