Тернопільський телеканал «TV-4» під час війни: виявляється, так теж можна

Тернопільський телеканал «TV-4» під час війни: виявляється, так теж можна

19 Липня 2023
16329

Тернопільський телеканал «TV-4» під час війни: виявляється, так теж можна

16329
Тернопільські телевізійники роблять доволі якісні новини та супутні проєкти, до яких важко прискіпатися. Зауваження можна висловити хіба що до гороскопа у рубриці однієї з програм.
Тернопільський телеканал «TV-4» під час війни: виявляється, так теж можна
Тернопільський телеканал «TV-4» під час війни: виявляється, так теж можна

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та зробити свій інформаційний контент кращим.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю.

Історія появи телеканалу

За даними YouControl, ТОВ «TV-4» зареєстроване 22 роки тому: у липні 2001-го. Уповноваженою особою компанії є Юлія Винокур, а кінцевими бенефіціарними власниками — Ярослав Джоджик (35,3% статутного капіталу), Лариса Товарянська (31,7%) та Володимир Клімчук (25%). Першу ліцензію на мовлення, за даними профільної Нацради, телеканал отримав у квітні 2002-го року.

У поле зору оглядачів «Детектора медіа» TV-4, зокрема, потрапляв у 2016 році: канал був у переліку тернопільських мовників, контент яких перевіряли на дотримання професійних стандартів. Тоді п’ять сюжетів телеканалу із 41 проаналізованого, на думку оглядачки, мали ознаки політичної «джинси», а загалом медіа отримало 3,71 із шести можливих балів. Найбільше запитань було до балансу сторін.

Зараз TV-4 має власний сайт, сторінку у фейсбуці (75 тисяч читачів) та ютуб-канал. Він створений у січні 2010 року і нині має трохи менш ніж 40 тисяч підписників. Контент, що тут публікують, — це місцеві новини (викладені як випусками, так і окремими сюжетами), а також багато супутніх телепроєктів. Для моніторингу обрано новинний контент, розміщений у період з 5 по 13 липня (два випуски новин та 12 сюжетів), а також програми, що вийшли у цей період та раніше.

Новини здорової людини й трохи неточностей

Випуски новин від TV-4 мають назву «Провінційні вісті» та виходять у будні. Тривають близько 15 хвилин і зроблені за класичною схемою: із заставками та сюжетами, які анонсує ведуча у студії.

Теми, взяті журналістами у роботу, — різноманітні. Наприклад, у випуску від 5 липня було про: те, що з 1 липня медпрепарати у рамках програми «Доступні ліки» можна отримати тільки за електронним рецептом; способи оплати проїзду у громадському транспорті Тернополя; вшанування пам’яті жертв Заліщицької трагедії; турнір із мініфутболу серед поліціянтів; фестиваль «Відкрийте спорт. Бадмінтон»; дитячий табір при місцевому Соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці (УГКЦ).

У новинах були розлогі (але не задовгі) коментарі учасників подій, представників місцевої влади (там, де це було доречно), поліції, духовенства тощо. У відео, на щастя, не було «ритуальної» появи посадовців, довжелезних синхронів «про все на світі», прихованого піару політиків чи компаній. І це — чудово.

Відзначимо, що коли у випуску «Провінційних вістей» є відео, створені не фахівцями телеканалу, то про це повідомляє ведуча словами на кшталт «за ходом змагань стежили наші колеги з управління поліції області — далі їхній сюжет». Тут же помітно і мінуси «поліційних» відео: розповідаючи про подію, автори ставлять пряму мову керівництва, забуваючи опитати учасників дійства нижчого рангу. Але ця заувага — не до журналістів TV-4, а до медійників Головного управління нацполіції Тернопільщини.

Ще у випуску від 5 липня був матеріал про перебування дітей у таборі при місцевому Соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці. Журналісти поспілкувалися з представником духовенства та дітлахами, котрі проводять тут своє дозвілля. Але, розповідаючи про те, що у таборі діти вивчають «євхаристію життя», не пояснили широкому загалу, що значить цей термін.

Інші незначні помилки тернопільських журналістів, що впали в очі у моніторинговий період — не завжди точні описи подій або наголоси у прізвищах посадовців. Зокрема, одна з ведучих називала бадмінтон «бадБінтоном», а фестиваль «Відкрийте спорт» медійники вперто оголошували як «ВідкриВАйте…». А у сюжеті про ініціативу представника Офісу президента вивести з обігу готівку журналістка назвала автора ідеї «Ростиславом ШУрмою», який насправді ШурмА. Наголошуємо: це — дрібні неточності, які дуже легко виправити надалі.

У сюжеті про мурал Назарія Яремчука, який з’явиться на фасаді тернопільської школи-ліцею №6, що має ім’я славетного співака, була пряма мова директора закладу, який розповідав деталі появи зображення. І більше нікого, хоча цікаво було б поспілкуватися, наприклад, із виконавцями проєкту.

Втім, загальне враження від «Провінційних вістей» TV-4 — позитивне. Автори матеріалів приділяють увагу житлово-комунальним проблемам, благодійним заходам, прискіпливо висвітлюють історичні події та спортивні змагання. Важко навіть виокремити хороші сюжети, адже більшість новинних відео, що потрапили у моніторинговий період, зроблені якісно та без злісних порушень стандартів. До речі, місцеві медійники заслужили ще один «плюсик до карми»: вони активно послуговуються фемінітивами у всіх своїх матеріалах.

Про переселенців, митців і правопорушників

Ще одна особливість тернопільського телеканалу TV-4 — велика кількість власних проєктів, зокрема нових. Творчий колектив мовника не забуває про повномасштабну війну та її наслідки. Тому відразу кілька програм присвячені внутрішньо переміщеним особам.

Одна з найґрунтовніших — «Всі свої», перший випуск якої опублікований 9 червня. У ньому йшлося про проблеми переселенців, зокрема, з працевлаштуванням на новому місці. Гостями студії були представниці обласного центру зайнятості та місцевого осередку «Дія. Бізнес». У програмі також розповіли історію переселенки з Сум, яка відкрила у Тернополі власну справу, а також навели опитування містян про те, як забезпечити роботою людей, котрі переїхали до міста з «гарячих» точок.

Решта випусків, доступних на ютубі, побудовані за схожою схемою: гості у студії, історії ВПО та бліци перехожих. Зокрема, у випуску від 22 червня на етер завітали психолог і переселенка з Рубіжного на Луганщині. Йшлося про психологічну допомогу ВПО. У програмі від 3 липня говорили про створення спільнот для переселенців, а у студії були секретар Тернопільської міськради та ВПО з Покровська, що на Донеччині. Усі розмови тривалістю близько пів години були доволі ґрунтовними, і при цьому без «води».

Ще один проєкт схожого штибу — «Ми з України». У коротких сюжетах (до 5 хвилин) журналісти розповідають історії внутрішньо переміщених осіб, котрі нині проживають на Тернопільщині. 3 липня на ютуб-каналі TV-4 опублікували два випуски: про переселенку з Лисичанська на Луганщині, яка нині волонтерить, та про юну співачку, яка переїхала в область із Краматорська. 7 липня був матеріал про родину ВПО з Харкова. На жаль, у часи великої війни подібних життєвих історій не бракує.

Є у тернопільського мовника і проєкт «На гарячому». Тут розповідають про надзвичайні події, що трапилися у громаді: затримання правопорушників, дорожньо-транспортні пригоди, пожежі тощо. Заставка програми підказує глядачу, що випуски створюються «за підтримки ГУНП».

З цікавинок — програма «Тернопільська погода». Щобудня просто на вулицях міста перехожі можуть зачитати прогноз синоптиків на наступний день. Оригінально.

Своє кулінарне шоу теж є. Тут воно має назву «Гриби сюди». А у зйомках беруть участь як медійники телеканалу, так і місцеві підприємці. Динамічно.

Відзначимо і програми, де були ознаки політичного піару. Одна з таких — «Фабрика подій». В останньому, доступному на ютубі, випуску від 6 липня висвітлили пресконференцію очільника обласної організації ВО «Батьківщина». На ній промовець нещадно критикував чинну владу за «шкідливий» закон про повернення «довоєнної» системи оподаткування. Голова осередку бідкався, що «з 1 серпня податки знову перетворяться на покарання», наголошуючи, що його політична сила, звісно ж, проти. Рекламного маркування (принаймні, у ютуб-версії) програма не мала.

Також в етері TV-4 регулярно виходить проєкт «На контролі», в межах якого на пряму лінію до студії приходить Тернопільський міський голова Сергій Надал. Посадовець звітує про все на світі: ремонт доріг, житлово-комунальні тарифи, шкільне харчування, пам’ятні дати тощо. При цьому міський голова відповідає як на запитання ведучих, так і на дзвінки від містян. Чого у цих розмовах більше — звітів посадовця про виконану роботу чи піару себе як політика — залишимо на розсуд жителів Тернополя.

Є тут і кілька проєктів, які трохи нагадують державне телебачення часів ранньої незалежності. Через трохи архаїчні заставки та занадто образні промови ведучих. Наприклад, «Про нас». Візьмемо випуск, опублікований 29 червня, в якому ведучий згадував про річницю прийняття закону про продаж землі. Тільки от з гостею, місцевою етнологинею, медійник спілкувався у стилі мистецьких роздумів про «матір-землю», по якій «ходили наші прадіди», хоча у законі, як ми знаємо, йдеться про продаж земельних ділянок.

Після обговорення ведучий згадав про видатних людей, які народилися у дні виходу програми, назвав пам’ятні дати, а також поділився свіжим астрологічним прогнозом. От без цього можна було б і обійтися.

Схожого штибу проєкт «Погляд зблизька» розповідає про актуальні теми сьогодення. Зокрема, 5 липня опублікований матеріал про завершення сезону у Тернопільській філармонії, в межах якого вийшло інтерв’ю з директором закладу та фрагменти з тематичного концерту. До того, у випуску від 2 вересня минулого року, була історія місцевої довгожительки. А ще раніше, 14 лютого 2022 року, ведуча спілкувалася з представниками місцевого теплокомуненерго про тарифи на тепло.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16329
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду