Тернопільський телеканал ІНТБ під час війни: новини, на які ми заслужили

Тернопільський телеканал ІНТБ під час війни: новини, на які ми заслужили

17 Липня 2023
2429

Тернопільський телеканал ІНТБ під час війни: новини, на які ми заслужили

2429
Тернопільський мовник виготовляє збалансовані та насичені новинні сюжети, які цікаво дивитися. Але іноді занадто улесливий до очільника обласної ради Михайла Головка.
Тернопільський телеканал ІНТБ під час війни: новини, на які ми заслужили
Тернопільський телеканал ІНТБ під час війни: новини, на які ми заслужили

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та поліпшити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, постраждалих від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю.

Що ми знаємо про мовника

Приватне підприємство «Телерадіокомпанія "Смайл"», яке мовить під логотипом ІНТБ, зареєстроване рівно 17 років тому: в липні 2006-го. Уповноваженою особою компанії, судячи з даних на сайті YouControl, є Олена Науменко, яка виконує таку ж функцію у приватному підприємстві «ТРО "Тернопіль-медіа"». Обидва підприємства мають і схожий склад: ТРК «Смайл» у рівних частках володіють тернополяни Сергій Вєтров та Олег Лахита, ТРО «Тернопіль-медіа» повністю належить останньому.

У 2021-му компанія перемогла в конкурсі профільної Нацради, отримавши дозвіл на цифрове мовлення в регіоні. Самі про себе представники медіа пишуть так: «Телеканал ІНТБ — перше інформаційне телебачення Тернополя. Вже 12 років ми працюємо в телевізійному просторі міста та області.

За цей час ми:

  • зняли більш як п’ятнадцять тисяч сюжетів та показали їх у понад 3000 (трьох тисячах) випусків новин;
  • познайомили глядачів із сотнями жителів нашого краю, які роблять щодня неймовірний внесок у розвиток батьківщини;
  • випустили десятки інформаційних і розважальних програм;
  • показали очима наших журналістів найважливіші події;
  • побували в гарячих точках та небезпечних ситуаціях;
  • проаналізували терабайти інформації з різних джерел — від друкованих ЗМІ до коментарів у соцмережах.

З вересня 2020 року ми змінили стратегію і тепер акцент робимо на інформаційну складову в нашому ефірі. У нас амбітні плани на майбутнє: ще більше прямих ефірів, ще гостріші дискусії, ще оперативніша робота з інформацією. Ми розвиваємося, щоб охопити більше подій і завоювати ширшу аудиторію. Ми змінюємося щодня, прагнучи досконалості».

Вочевидь, велика війна відкоригувала плани колективу ІНТБ, як і решти мовників різних рівнів. Нині в медіа є сайт, фейсбук-сторінка (73 тисячі читачів) та канал на ютубі. Останній створений у жовтні 2009 року і зараз має майже 23 тисячі підписників.

На ютуб-сторінці останнім часом викладають новини окремими сюжетами, а також випуски проєкту «Сильні разом». Для моніторингу переглянуто 20 сюжетів, опублікованих у період із 22 червня по 5 липня, а також чотири випуски вищезгаданої програми.

«Це — те, що тобі так треба!»

Саме цей уривок із пісні гурту «С.К.А.Й.» спадає на думку після перегляду новин ІНТБ. Адже вони зроблені як годиться: із дотриманням стандартів, без «води» та посадовців, які просто «проходили повз». Новини тернопільського мовника дивитися не нудно, вони не викривляють інформаційну картину Тернопільщини, при цьому дозволяючи оперативно дізнатися про важливі події, що сталися в області.

Для прикладу візьмімо сюжет, опублікований 22 червня, де йшлося про те, як випускники місцевих шкіл готувалися та складали мультипредметний тест. Сюжет розпочався з історій і прямих мов двох випускників, а далі був синхрон представника місцевого Інституту післядипломної педагогічної освіти, де фахівець розповідав деталі тестування. Інформативно й не затягнуто.

23 червня з’явився сюжет про відкриття на Тернопільщині модульного містечка для переселенців: життєві історії внутрішньо переміщених осіб, які оселилися в будиночках, пряма мова старости округу, на території якого звели житло.

Ще був дуже детальний сюжет від 26 червня про те, як захисникам України оформити субсидії та отримати пільги. Тут подали кілька синхронів посадовців, але всі — доречні, адже в кадрі мовили представники управління соціальної політики Тернопільської міськради. Також журналісти додали тематичне опитування перехожих.

«Скандальні» сюжети виробництва ІНТБ також немає за що критикувати. За приклад візьмімо матеріал, оприлюднений на ютубі 4 липня. Ішлося про невдоволення мешканців Золотниківської громади. Вони — проти того, що внаслідок медичної реформи найближча бригада екстреної меддопомоги базується в Зарваниці, що за 12 км. Журналісти об’ємно висвітлили позиції сторін, дали змогу висловитися всім охочим. І при цьому, на відміну від декого з регіональних колег, утрималися від моралізаторства та суб’єктивізму.

Були в моніторинговий період і просто сюжети «для душі». Зокрема, 4 липня опублікований матеріал про те, як у Святослава Паламаря — одного з легендарних командирів «Азова», що днями повернулися до України з Туреччини, народилася донька. Щаслива для родини «Калини» подія сталася в пологовому будинку Тернополя. У сюжеті дали пряму мову дружини захисника, його батька та старшого сина.

Коли ж у новинах ІНТБ йдеться про правопорушення чи надзвичайні ситуації, про стороннє відео глядачів сповіщають тематичні титри у кутку екрана. Дрібниця, а корисно.

Технічно дорікнути місцевим медійникам можна хіба що за сюжет про те, наскільки небезпечним є ймовірний теракт росіян на окупованій Запорізькій АЕС для мешканців області та що робити в разі катастрофи. Відео вийшло 23 червня і було не менш детальним, аніж решта матеріалів цього медіа. Тільки в титрах одного з фахівців підписали як представника «ТОЦКПХ МОЗ». Повна назва закладу — «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України».

Михайла Головка забагато не буває

Найчастіше в новинах ІНТБ моніторингового періоду з’являвся все ж таки посадовець — голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко. У 20 взятих для огляду відео «свободівець» особисто говорив двічі та ще тричі був згаданий.

Проте появи Головка або згадки про нього не були «ритуальними». Адже, за даними правоохоронців, голову Тернопільської облради, а також кількох посадовців ОВА наприкінці червня заскочили начебто на отриманні хабаря. Медійники з ТРК «Смайл» висвітлювали перебіг справи дуже ґрунтовно.

 Голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко

Спершу 26 червня вийшов матеріал, у якому розповідали, що сталося. Тут була позиція Національного антикорупційного бюро, де пояснювалися претензії до Головка та решти затриманих, заява ВО «Свобода», обранцем від якої є голова обласної ради, а також слова журналістки про те, що «в обласній раді та ОВА відмовили в коментарях».

27 червня прізвище Головка прозвучало на брифінгу нового очільника Головного управління Нацполіції в області Сергія Зюбаненка, де правоохоронець коментував деталі справи. Наступного дня на ютуб-сторінці телеканалу з позначкою «Ексклюзивно» з’явилося відео з коментарями дружини затриманого Мар’яни Головко. Жінка саме вийшла із судового засідання за участю чоловіка, тож заявила журналістам, що Михайло Головко є «прикладом для людей», окремі інтернет-видання «викинули брехливу статтю» про розлучення пари після інциденту, а «правда переможе: його виправдають».

29 червня був розлогий сюжет про перебіг судового засідання й обрання підозрюваним запобіжних заходів, де найбільше уваги журналісти приділили саме Михайлу Головку. У синхронах були присутні народна депутатка від «Свободи» Оксана Савчук, яка хотіла поручитися за однопартійця, сам очільник Тернопільської облради та його адвокат, а також представник обвинувачення. Про те, що очікує на посадовців Тернопільської ОВА, які так само фігурують у справі, журналістка говорила значно менше.

3 липня вийшло відео з брифінгу Михайла Головка. Посадовець перебував на робочому місці, адже його, мовляв, відпустили із СІЗО за рішенням суду. Коментарі очільника обласної ради легко було передбачити: звинувачення він назвав «політичною розправою на замовлення», «повним маразмом» і помстою за протидію в регіоні Українській православній церкві, а також небажання підтримувати ЛГБТ-рух. Хабарі, за словами Головка, він ніколи не брав, а навпаки — тривалий час займається волонтерством.

«Сильні разом»

Загалом указані сюжети не можна назвати улесливими до посадовця, адже журналісти детально висвітлювали резонансну для області подію. Але компліментарні відео за участю голови обласної ради на ютуб-сторінці ІНТБ все ж є. Зокрема, 21 червня — до скандалу з НАБУ — вийшло інтерв’ю Михайла Головка в рамках проєкту «Сильні разом». Там гість постає як правдоборець, активний противник церкви Московського патріархату та знаний волонтер.

Михайло Головко розповідає ведучому, як бореться проти УПЦ МП на Тернопільщині, і на доказ тому на екран виводять тематичний сюжет. Гість каже, що «немає реакції влади» на дії ворожої церкви, а в парламенті, Кабміні та Офісі президента, мовляв, питання гальмують — і у проєкті одразу показують відео, де Головко разом із колегою-«свободівкою» Оксаною Савчук збирають підписи за заборону проросійської релігійної організації.

Згодом ініціативу перехопив ведучий, нагадавши гостю про його регулярні поїздки («як вас вітають побратими») на фронт та «хлопців-свободівців», котрих найбільше серед представників політичних партій у лавах оборонців української землі. Далі знову був тематичний сюжет, а Головко підкреслив, що буває на передовій щодвамісяці. Попри важливість теми, діалог виглядав занадто компліментарно.

У решті випусків були різні гості: 27 червня з’явилася відеоверсія брифінгу щодо того, як діяти мешканцям Тернопільщини у разі теракту на ЗАЕС. 30 червня гостями програми були поліційний психолог та інспекторка пресслужби Головного управління Нацполіції області, які розповідали про шахрайські схеми онлайн і псевдоволонтерів, радили, як убезпечитися від пройдисвітів тощо.

3 липня гостем студії став представник Інституту післядипломної педагогічної освіти, а темою розмови були деталі складання мультипредметного тесту для випускників місцевих шкіл. Тут теж було детально: фахівець говорив про те, як готувалися учні, що заважало в підготовці, як діяти тим, хто не зміг скласти з першої спроби, та про подібні речі.

Загалом, телевізійний контент від ІНТБ/ТРК «Смайл» майже немає за що критикувати. Якби не згаданий улесливий ефір з очільником облради Михайлом Головком, претензій до тернопільського мовника не було б узагалі. А колегам з інших регіональних телеканалів можна порадити звернути увагу на роботу місцевих журналістів, які поважають журналістські стандарти, не тягнуть в етер «ритуальних» посадовців, не зловживають джинсою. Тому з них сміливо можна брати приклад.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2429
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду