Media Development Foundation зібрав інформацію про всі «новинні пустелі» в Україні

Media Development Foundation зібрав інформацію про всі «новинні пустелі» в Україні

26 Квітня 2024
539
26 Квітня 2024
12:43

Media Development Foundation зібрав інформацію про всі «новинні пустелі» в Україні

539
У MDF також пояснили, чим їхня мапа медіа відрізняється від Мапи рекомендованих медіа, яку створюють «Детектор медіа» та Інститут масової інформації.
Media Development Foundation зібрав інформацію про всі «новинні пустелі» в Україні
Media Development Foundation зібрав інформацію про всі «новинні пустелі» в Україні

Громадська організація Media Development Foundation повідомила «Детектору медіа», що зібрала повну (актуальну на лютий 2024 року) інформацію про всі «новинні пустелі» в Україні. Детальніше про це в коментарі нашій редакції розповів Максим Срібний, керівник відділу досліджень MDF.

«Ми зібрали дані по всій Україні — це 24 області та одна автономна республіка. Приблизно через місяць ми опублікуємо мапу з усією цією інформацією. Вона буде давати досить повну картину того, який вигляд на кінець лютого 2024 року мала ситуація в Україні з місцевими, локальними та гіперлокальними медіа», — повідомив Срібний.

Результати дослідження MDF засвідчили: багато громад в Україні не отримують перевіреної та незалежної інформації про себе.

«Зокрема, медіа, що покривають райони без своїх видань, дуже часто цитують лише офіційні джерела. Наприклад, під час аналізу наші дослідники знайшли газету, де на 8 шпальтах були лише передруки пресрелізів без оригінальних журналістських матеріалів», — розповіли дослідники MDF у своєму фейсбук-дописі.

«На перший погляд, Захід України трішки здоровіший за Північ, Схід і Південь, але це винятково через те, що західні регіони не зазнали російської окупації, і лінія фронту розташована далеко від них. За допомогою нашої мапи можна буде побачили ті місця в країні, де становище з локальним новинним інформуванням за всіма важливими для життя напрямами є направду проблемним. Як приклад можу навести Житомирську область. Натомість ситуація краще в південно-західних регіонах та на Поділлі, де досі виходять кілька паперових локальних газет, і їх читають», — розповів у коментарі нашій редакції Максим Срібний.

У Media Development Foundation також наголошують на відмінності своєї мапи медіа від Мапи рекомендованих медіа, яку створюють «Детектор медіа» та Інститут масової інформації.

«Нашим завданням було показати радше не безпосередньо організації, які готові порекомендувати, а ситуацію в усій країні — які громади взагалі не мають незалежної інформації про себе. Тому тут немає назв редакцій та їхніх вебсайтів — це відволікатиме від цілі дослідження, переводитиме фокус на медіа, які є рекомендованими чи обов’язковими до відстежування», — пояснюють особливість свого дослідження в MDF.

Поняття «новинні пустелі» виникло в медіадослідженнях США на початку 2000-х років, коли кількість місцевих паперових щоденних газет вперше істотно знизилася на тлі розквіту digital-first медіа. Тоді «новинними пустелями» почали називати ті громади, які не отримували достатньої кількості перевіреної інформації про місцеві події.

Нагадаємо, в березні цього року «Детектор медіа» вже писав про те, що Media Development Foundation почав досліджувати «новинні пустелі» в Україні, використовуючи методологію Інституту масової інформації. Тоді дослідники MDF оприлюднили результати аналізу становища з місцевими медіа в 11 областях країни: прифронтових, деокупованих і тимчасово окупованих.

Читайте також:

Фото: скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
539
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду