Телеканал «Правда ТУТ Львів» під час війни: нумерологія, піар благодійників та обіцянки Юлії Тимошенко

Телеканал «Правда ТУТ Львів» під час війни: нумерологія, піар благодійників та обіцянки Юлії Тимошенко

18 Серпня 2023
3918

Телеканал «Правда ТУТ Львів» під час війни: нумерологія, піар благодійників та обіцянки Юлії Тимошенко

3918
Приватний львівський канал зосереджений на місцевих новинах, але без ведучих і студії.
Телеканал «Правда ТУТ Львів» під час війни: нумерологія, піар благодійників та обіцянки Юлії Тимошенко
Телеканал «Правда ТУТ Львів» під час війни: нумерологія, піар благодійників та обіцянки Юлії Тимошенко

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками та поліпшити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, що постраждали від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. 

За даними сайта YouControl, ТОВ «Телеканал ПравдаТУТ Львів» зареєстроване 12 січня 2018 року. Керівником організації нині є Сергій Смаль. Засновники юридичної особи й кінцеві бенефіціарні власники з прямим вирішальним впливом —  львів'янин Василь Левицький і франківець Олександр Островський, частка кожного — 50%. Крім медіа, у сферу інтересів бізнесменів Левицького й Островського входить також будівництво.   

Та насправді історія каналу трохи довша. 30 березня 2017 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення дозволила ТОВ «Мультиплексресурс», що володіє ліцензією на місцеве цифрове ефірне мовлення в мультиплексі МХ-5 у Львові, змінити логотип «Захід новини» на «ПравдаТУТ Львів» і внесла відповідні зміни до його ліцензії.

Компанія «Мультиплексресурус» раніше належала холдингу «Вести Украина», але на початку лютого 2017 року її було продано львівському ТОВ «Правдатут Львів медіа». Ліцензіат просив у Нацради змінити йому не лише логотип, а й переоформити ліцензію у зв’язку зі зміною місцезнаходження (де-юре компанія переїхала зі Львова до міста Вишневого під Києвом), керівника (директором стала Марія Гричко), складу редакційної ради, власників і кінцевого бенефіціарного власника (контролера).

На сайті «ПравдаТУТnews» є інформація про медіагрупу «ПравдаТУТ Львів» і структуру власності. 

Телеканал «ПравдаТУТ Львів» має фейсбук-сторінку (55 тисяч підписників), де позиціюється як «інформаційно-розважальний канал, присвячений лише найсвіжішим новинам».

Ютуб-канал «ПравдаТУТ Львів» створений у грудні 2013 року й наразі має майже 42 тисячі підписників. «24 години мовлення на добу, 74% мовлення — програми власного виробництва. Інформаційно-розважальний контент: новини, фільми, програми, музичні кліпи та мультфільми», — йдеться в описі. Можливо, так воно і є, проте в моніторинговий період на ютуб нічого, крім новин і двох програм, із переліченого вище не потрапило. 

Відео на ресурс завантажують у вигляді випусків новин, окремих програм, а також коротких сюжетів. Для моніторингу переглянуто два випуски однієї програми й один — іншої, що вийшли в етер із 24 липня по 2 серпня, а також сім випусків новин і кількадесят коротких відеосюжетів.

Новини без студії та ведучих 

Зазвичай на інших регіональних каналах випуски новин виглядають так: ведучі у студії начитують новини, роблять підводки до сюжетів і спілкуються з гостями. На каналі «ПравдаТУТ Львів» нічого цього немає — ані ведучих, ані студії, ані гостей. Місцеві новини — це просто добірки коротких сюжетів, у яких відео поєднується із закадровим текстом. 

Скажімо, до добірки від 24 липня увійшли відео про брендовану контрабанду; пʼяну водійку, яка травмувала чотирьох пішоходів; хабарі на митниці; благодійну акцію для школярів від фонду «Карітас». У деяких із цих роликів навіть є синхрони. Ці ж сюжети викладають на ютуб-каналі окремо. Новини — суто місцеві, іншим темам присвячені лише відеозвернення президента Володимира Зеленського, які на ресурсі також викладають регулярно.    

Добірку від 31 липня наповнювали, зокрема, повідомлення про те, як на Львівщині двоє чоловіків обікрали поштове відділення, а також про викриття ще одного каналу допомоги ухилянтам і відправлення в зону бойових дій шести карет швидкої допомоги. 1 серпня йшлося про цех із виготовлення фальшивих документів; чоловіка, який утримував наркопритон; відкритий конкурс із вибору керуючої компанії індустріального парку «Сигнівка»; нічну пожежу на Львівщині та спробу незаконного ввезення вантажу під виглядом гуманітарної допомоги.

Як бачимо, новини переважно кримінальні або соціальні. Політичних тем «ПравдаТУТ Львів» уникає, впродовж десяти днів було лише два винятки, про які йтиметься нижче.  

Джерела на каналі використовують офіційні, фемінітиви вживають. 

Головне — здоров’я

Помітно, що на каналі приділяють чимало уваги медицині, хоча, знову ж таки, переважно в суто інформаційному ключі. Можливо, акцент на медичній темі роблять тому, що є журналістка, яка послідовно нею займається — ведуча програми «MDExpert» Ірина Цвигун.

У першому з двох випусків програми «MDExpert» ішлося про вчительку з Лисичанська, чиє обличчя понівечив уламок від російського снаряда; благодійний візит до Львова швейцарського ортопеда-онколога; операцію остеоінтеграційного протезування військовому парамедику. У другому — про розлади харчової поведінки в дітей; появу в Першому медоб’єднанні мобільного пункту забору крові (в закадровому тексті різонуло словосполучення «все необхідне для здачі червоної рідини»); міську руханку — в сюжеті були синхрони фахівців об'єднання й учасників руханки, а наприкінці — поради щодо неважких і корисних вправ.

Корисні поради містила й розповідь фахівця медичного центру «Родовід» Богдана Мостюка про поширені міфи та правдиві факти стосовно здоров’я. До слова, саме за сприяння центру «Родовід» виходить програма «MDExpert». 

Переважна більшість цих та інших сюжетів на теми медицини повторювалася у «випусках новин».  

Матриці та вібрації 

Назва програми «Де правда» викликає асоціації з розслідуваннями чи хоча би токшоу, але ні. «Де правда» — це авторський проєкт нумеролога Євгена Грицка. У випуску від 28 липня пан Грицко описував, як «нечисть нищить український урожай» і «чому українцям так важко»; матриці Зеленського та Сі Цзіньпіна; депутатку зі Швеції, яка вступила до лав ЗСУ («тому що вібрації їх прапора духовні, і ця духовність спускається в Україну») та українську депутатку, яка допомагала ухилянтам утекти за кордон; об’єднавчий символ Ахметова, Медведчука та Коломойського; схожість Петра Порошенка з Митрополитом Шептицьким; розстріл родини Романових і «розшифровку» ударів по Кримському мосту. «Чому так важко? Тому що ми маємо символ синьо-жовтий, а ці символи, я вам показував, — буряти і Тува, — стверджував автор програми. — Буряти на танчиках, а Тува — Шойгу, якого ніхто не може збити, шаман, жертвоприношення сестри Лариси… Бо вони під тими символами синьо-жовтими роблять ритуали!.. Люди добрі, не можна перевертати кольори Творця, Творець то є світло!..»

Судячи з практично рекордної для каналу кількості переглядів цієї програми на ютуб-сторінці (понад 1700), «Де правда» має своїх глядачів. 

Благодійники та можновладці

Упродовж десяти днів на каналі «ПравдаТУТ Львів» вийшло три сюжети про благодійні фонди. Благодійний фонд «Карітас» допомагає дітям, які опинилися у складних життєвих обставинах, зібратися до школи. БФ «Рідні» спільно із Дитячим фондом ООН ЮНІСЕФ провів у Львові зустріч потенційних кандидатів на усиновлення дитини із фахівцями, які розповіли про цей процес. А фонд «Smart Medical Aid» відправив у зону бойових дій іще шість карет швидкої допомоги. Третій сюжет містив синхрон голови Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького, за словами якого проєкти з цим фондом завжди дуже цікаві. 

Було два паркетно-звітних сюжети. Про плани АТ «Львівгаз» на 2023 рік із розлогим синхроном голови правління. А також сюжет про обладнання валідаторами для безготівкової оплати першої сотні автобусів на міжміських і приміських маршрутах із прямою мовою директора з розвитку компанії «Реноме старт» і двох заступників начальника Львівської ОВА. 

Другий (після програми «Де правда») виняток із принципу не торкатися політичних тем канал зробив для Юлії Тимошенко, висвітливши візит лідерки «Батьківщини» до Львова. Не обійшлося без цитування критичних висловлювань Тимошенко на адресу прем’єра Дениса Шмигаля та влади загалом. А також обіцянок лідерки «Батьківщини» «зробити все для розвитку країни».

Звісно ж, жодного балансу журналісти в цьому сюжеті не дотрималися.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3918
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду