«Сфера-ТВ» (Рівненська область) під час війни: Почесний доктор Віталій Коваль та інші

«Сфера-ТВ» (Рівненська область) під час війни: Почесний доктор Віталій Коваль та інші

30 Червня 2023
1392

«Сфера-ТВ» (Рівненська область) під час війни: Почесний доктор Віталій Коваль та інші

1392
На приватному каналі нині обмаль програм, але чимало місцевих новин і владних облич.
«Сфера-ТВ» (Рівненська область) під час війни: Почесний доктор Віталій Коваль та інші
«Сфера-ТВ» (Рівненська область) під час війни: Почесний доктор Віталій Коваль та інші

«Детектор медіа» продовжує масштабне дослідження якості контенту регіональних телеканалів під час великої війни. Ми регулярно проводимо кількісно-якісний моніторинг новин телеканалів східних і південних областей України. Його результати дозволяють читачам обрати джерела, які дотримуються стандартів, а медійникам — попрацювати над помилками і поліпшити свій інформаційний контент.

Зараз, окрім цих двох завдань, ми хочемо з’ясувати, як живуть і працюють телеканали в областях, що постраждали від російської агресії. Оскільки деякі з цих каналів не мають стабільного ефірного мовлення, об’єктом аналізу будуть програми, які вони публікують на ютуб-каналах, — не лише інформаційні, а й авторські публіцистичні програми та студійні інтерв’ю. 

За даними сайта YouControl, Приватне підприємство «Телерадіокомпанія "Сфера-ТВ"»  зареєстровано 1 грудня 2005 року. Керівником організації є Володимир Романюк. Засновники юридичної особи й кінцеві бенефіціарні власники — Володимир Романюк із часткою в 70% і Тетяна Волкошовець із часткою в 30%.

За даними на сайті Нацради з питань телебачення та радіомовлення, ліцензію на мовлення, видану ТРК «Сфера-ТВ» у червні 2007 року, в лютому 2012 року переоформили, зокрема, у зв'язку зі зміною вихідних даних (логотипа), збільшенням території поширення програм і обсягу мовлення та зміною програмної концепції. Згодом ліцензія переоформлювалася ще кілька разів.

На сайті телеканалу можна знайти інформацію про його структуру власності й керівництво, а також Редакційний статут. «Сфера-ТВ» має фейсбук-сторінку (18 тисяч підписників), телеграм-канал і акаунт в інстаграмі (475 підписників).

Ютуб-канал «Сфери-ТВ» створено в лютому 2011 року, наразі він має 6,78 тисячі підписників. В описі повідомляється, в кабельних мережах яких міст Рівненської та Волинської областей телеканал транслюється. Відео на ресурс завантажують у вигляді випусків новин, окремих новинних сюжетів, а також телепрограм. У вихідні викладають тижневі огляди новин.

Для моніторингу переглянуто тринадцять випусків новин (денних, підсумкових вечірніх та тижневих оглядів), що вийшли в етер 8–17 червня, а також дві програми.

Свої новини ближче до тіла

Випуски новин на каналі виходять двічі на день — «Денні новини Рівного та області» та «Підсумки дня». У «Сфери-ТВ» сучасне візуальне оформлення в червоних та білих кольорах, динамічні заставки. Переважна більшість повідомлень — про місцеві події, проте трапляються й новини всеукраїнського масштабу. Скажімо, в денному випуску від 8 червня йшлося про ситуацію на захопленій окупантами Запорізькій атомній електростанції. У «Підсумках дня» від 12 червня — про черговий обмін полоненими, завдяки якому додому повернулися 95 наших захисників. У денних новинах від 14 червня — про ворожі ракетні удари по Одесі, внаслідок яких загинуло четверо людей. А в підсумковому випуску від 16 червня — про підозру колишньому заступнику міністра оборони та екскерівникові Департаменту державних закупівель, які привласнили більше 1 млрд грн бюджетних коштів. У кількох випусках ведучі цитували зведення Генштабу Збройних сил.

Кожен випуск містив сумні новини про загибель на війні захисників із Рівненщини й сюжети про прощання із загиблими земляками.

Звісно ж, не обходяться випуски новин «Сфери-ТВ» і без інформації про місцевих порушників ПДР, хабарників, шахраїв, наркоманів, хуліганів.

Також у кожному випуску є один або декілька сюжетів кореспондентів каналу. Коло журналістів настільки вузьке, що глядачі, певне, впізнають закадрові голоси раніше, ніж на екрані з'являються титри. (Із титрами, до слова, на каналі все гаразд, як і з фемінітивами.)

Декілька сюжетів були присвячені темі допомоги мешканцям Херсонщини, Запорізької та Миколаївської областей, які потерпають від затоплення внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС. Автори сюжетів розповідали, як на Рівненщині збирають гуманітарний вантаж із необхідним та готуються приймати постраждалих, як дитячий садочок перетворився на волонтерський хаб, а також як переселенці з Херсона облаштовуються у студмістечку Рівненського державного гуманітарного університету.

Що стосується сюжетів на інші теми, то чимало з них побудовані за принципом «факт/подія + коментар». Такими є сюжет про плетіння маскувальних сіток, у якому координаторка обласного волонтерського штабу розповідає про небажання містян допомагати, хоча на ці сітки великий попит. А також сюжети про невтішні результати досліджень стану води Басівкутського озера й обстеження місць відпочинку рівнян із коментарями заступниці директора Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Найцікавіші сюжети можна ще раз побачити в тижневому огляді. Щоправда, трапляються й прикрі накладки — наприклад, у тижневик, який вийшов в етер 10 червня, включили сюжет про продовження розгляду в Рівненському міському суді справи щодо смертельної ДТП, у якій іще п'ять років тому загинув відеооператор Валерій Мартинюк. За словами авторів сюжету, суд мав ухвалити рішення 8 червня. Тобто «новина» розповідала про майбутнє, яке настало два дні тому. Про результати розгляду глядачів поінформували лише в одному з наступних випусків новин: у міськсуді на останньому засіданні замість проголошення вироку видали ухвалу про поновлення розгляду.

Сюжетів із позначками «Реклама» впродовж моніторингового періоду я не виявила, однак два сюжети викликали, так би мовити, підозри. По-перше, загалом цікава розповідь про підприємство на Рівненщині, яке виготовляє молочну продукцію: які технології застосовують, як вдосконалюють виробництво, яких стандартів якості дотримуються тощо. По-друге, побудований на одному-єдиному прикладі сюжет про релокований бізнес. Якщо сюжет не замовний, варто було б додати ще декілька прикладів, хоча би побіжно, адже тема варта уваги.

Як цікавий і доволі якісний хотілося б відзначити сюжет про рожеві борди із закликами до покаяння, що нещодавно з’явилися на вулицях Рівного. Містяни в соцмережах пов’язують їх із міським головою Олександром Третяком. Сюжет містив і цитати із соцмереж, і пряму мову фігурантів — самого міського голови та його заступниці..

«Плюс» хочеться поставити й сюжету про адаптування в Рівненському обласному академічному музично-драматичному театрі двох вистав для людей із порушеннями зору. Невдовзі такі шанувальники театру зможуть сприймати на слух не лише репліки акторів, але й усе, що відбувається на сцені. Про те, як планується це робити, хто допомагатиме та коли відбудуться перші покази з тифлокоментарем, розповіли директор театру, аудіоописовий коментатор і фахівець із питань створення безбар’єрного середовища.

В інформаційних випусках «Сфери-ТВ» знайшлося місце й новинам спорту, зокрема висвітлювалася ситуація зі зміною головного тренера рівненського «Вереса».

Про будні ОСББ

Дві програми «Сфери-ТВ», які вийшли в етер упродовж моніторингового періоду, оригінальністю не вразили. Обидві — у традиційному (не в кращому сенсі цього слова) форматі «розмова ведучого/ведучої з гостем». Одна із двох майже так і називається — «Гість у студії. Культурний фронт». Гостею ведучої Марії Луцюк була заслужена артистка України Олена Білоконь, яка розповідала, зокрема, про виступи на Рівненщині із благодійними концертами.

Друга програма мала назву «Будні ОСББ з Ігорем Мічудою». Гостею ведучого Анатолія Овчиннікова була голова правління ОСББ «Дружне» Марія Конощук, говорили про роботу ОСББ в гуртожитках, проблеми з отриманням кредитів у банках тощо. Після перегляду залишилося питання — хто ж такий Ігор Мічуда, на честь якого називається програма з ведучим Анатолієм Овчинніковим? Гугл підказав, що це відома на Рівненщині людина, колишній начальник управління Державної архітектурно-будівельної інспекції. Продовжуючи логічний ланцюжок, можна припустити, що Ігор Мічуда колись вів програму про будні ОСББ на каналі «Сфера-ТВ». Однак це не дає відповіді на запитання, чому його ім'я й досі лишається в назві програми. На мій погляд, було б доцільно актуалізувати назву.

Багатогранний начальник ОВА, почесний доктор Віталій Коваль та інші

Присутні в сюжетах журналістів «Сфери-ТВ» і представники місцевої влади. Зокрема голова облради Андрій Карауш брав участь в урочистому відкритті на фасаді будівлі Залу камерної та органної музики, де раніше діяв костел, меморіальної дошки святому отцю Серафиму Кашубі. Секретар Рівнеради Віктор Шакирзян був на прощаннях із загиблими земляками Сергієм Дорошенком та Юрієм Ледяєвим. Заступник начальника Рівненської обласної військової адміністрації Ігор Тимошенко коментував відправку чергового гуманітарного вантажу постраждалій від затоплення Херсонщині.

Проте рекордсменом за кількістю появ на екрані «Сфери-ТВ» упродовж цих десяти днів виявився начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль. Він розповідав про сертифікати на відвідування туристичних місць регіону, що вручатимуться почесним донорам Рівненщини, коментував поповнення автопарку Рівненської обласної «екстренки», зустрічався з делегацією Туреччини, яка може долучитися до будівництва нового корпусу госпіталю на Рівненщині.

«Вишенькою на торті» став розлогий сюжет про присвоєння начальникові обласної ОВА звання почесного доктора Національного університету «Острозька академія». За словами ректора академії Ігоря Пасічника, який особисто допомагав Віталію Ковалю виголосити інавгураційну клятву, звання почесного доктора надається визначним особистостям, таким як Іван Драч, Дмитро Павличко, Єпіфаній, Мирослав Скорик, Валентин Сильвестров… А за словами авторів сюжету, Віталій Коваль — «перший із очільників області, який отримав це звання, і один із небагатьох політиків... »

P.S. На сайті каналу в розділі «Телепрограма» й сьогодні можна побачити програму передач на останній тиждень лютого 2022 року — з 21-го по 27-е. У четвер, 24 лютого, о четвертій годині ранку в етері мали бути «Новини», а потім програма «На варті»… 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1392
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду