«Ви мені — відставку, а я вам — державний переворот!» Огляд російської дезінформації за 29 січня — 4 лютого 2024 року

«Ви мені — відставку, а я вам — державний переворот!» Огляд російської дезінформації за 29 січня — 4 лютого 2024 року

7 Лютого 2024
2643

«Ви мені — відставку, а я вам — державний переворот!» Огляд російської дезінформації за 29 січня — 4 лютого 2024 року

2643
Аналізуємо, як пропагандисти брехали цього тижня.
«Ви мені — відставку, а я вам — державний переворот!» Огляд російської дезінформації за 29 січня — 4 лютого 2024 року
«Ви мені — відставку, а я вам — державний переворот!» Огляд російської дезінформації за 29 січня — 4 лютого 2024 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні:  1–7 січня, 8–14 січня, 15–21 січня, 22–28 січня. Ознайомтеся також із підсумковим текстом про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році.

З 29 січня по 4 лютого 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 22 дезінформаційні вкиди. За цей час пропагандисти писали, нібито Володимир Зеленський «коштом платників податків» купив дорогі яхти і що невдовзі Україна стане «американським штатом» під протекторатом Джо Байдена.

«Величезні покупки українського президента»

В анонімних телеграм-каналах писали, нібито Володимир Зеленський через довірених осіб купив дві яхти — «Lucky Me» та «My Legacy» — за $75 млн. На підтримку таких тез автори додавали світлини вже «куплених» яхт і відповідні «документи», які буцімто засвідчили купівлю.

Але компанії, яким належать яхти, підтвердили, що в них ніхто їх не купував і вони все ще виставлені на продаж. Відповідно, «документи» підроблені. В Офісі президента теж заперечили цю інформацію, пояснивши, що «ніяких яхт у Зеленського та членів його сім’ї немає і не було».

Так пропагандисти чи ставленики Москви прагнуть зображувати Україну колискою корупційних схем — що надалі може нашкодити євроінтеграційному шляху України. Адже боротьба з корупцією та зменшення її рівня є одним з основних завдань держави на шляху до Європейського Союзу.

«Україна стане новим американським штатом»

Прокремлівські медіа писали, буцімто Зеленський сказав, що готовий «зробити» Україну новим штатом США замість Техасу. У публікаціях посилалися на українські медіа, зокрема «ТСН», підкріплюючи повідомлення відповідним скриншотом.

VoxCheck

Це фейк, скриншот новини з українського медіа створили штучно: заголовок матеріалу з «Вечірнє звернення Зеленського: про що важливе сказав президент» змінили на «Вечірнє звернення Зеленського: Україна готова увійти до складу США замість Техасу».

«Український біженець зіпсував паризьку експозицію»

В анонімних телеграм-каналах поширювали відеосюжет нібито від європейського медіа Euronews, у якому йшлося, буцімто український біженець у паризькому музеї зламав статую шведської мисткині Анни Удденберг «Подорож до самопізнання», зімітувавши з нею статевий акт.

Проте Euronews не створювало такого сюжету, а ролик просто змонтували з різноманітних фото та відео, котрі не пов’язані між собою. Також жодної інформації щодо такого інциденту не вдалося знайти на офіційних сторінках медіа в соціальних мережах: на сайті медіа, у фейсбуці, інстаграмі, твіттері та ютубі.

VoxCheck

За допомогою зворотного пошуку в гуглі з’ясувалося, що всі кадри, використані у так званому сюжеті, можна знайти у вільному доступі. Інформації про нищення скульптури в інших медіа не знайшлося.

«Повістки все ж роздають у “Дії”»

Ще писали, ніби житомирський обласний ТЦК розсилає повістки через застосунок для державних послуг «Дія».  До повідомлень додавали скриншоти «сповіщення» з додатка.

VoxCheck

Але скриншот підробили, що підтвердили й у житомирському ТЦК. На це вказують деякі неточності в оформленні «дизайну взаємодії» користувача із застосунком. Скажімо, на скриншоті можна простежити зайвий пробіл між «№» та цифрами, а також між «електронна повістка № 0273» та основним текстом. На повістці також має бути підпис керівника, якого немає. Також є помилки в логічному розташуванні слів, зокрема, у фразі «Житомир, Сергія Параджанова (Баранова) вул., 4».

«У США планують переносити столицю України до Львова»

Прокремлівські медіа вкидали, ніби Сполучені Штати Америки поступово готуються до остаточного «програшу» України на полі бою. Тому в західних посадовців буцімто з’явився план перенести столицю України до Львова, з метою захисту «хоч якихось державних кордонів України». У публікаціях посилалися на матеріал видання Asian Times.

Стівен Браєн — автор «журналістського матеріалу» про перенесення столиці — раніше вже займався проросійською дезінформацією. Жодних доказів, що США «мають» певні плани на столицю України, не існує.

Агітпроп часто розганяє наратив про «зовнішніх управлінців» в Україні. Так пропагандисти прагнуть сформувати образ країни-маріонетки, яка самостійно не може існувати.

«Валерій Залужний хоче повалити чинну владу в Україні»

Наприкінці тижня пропагандисти поширювали відео з Валерієм Залужним, у якому він нібито закликає до держперевороту. Автори публікації переконують, що це закономірні дії Головнокомандувача ЗСУ, адже його, ймовірно, прагнуть усунути з посади.

Але Валерій Залужний не робив таких заяв, а відео скомпілювали за допомогою технологій штучного інтелекту. Відповідно до зворотного пошуку в гуглі, автори фейку використали звернення Залужного з нагоди Дня ЗСУ 6 грудня 2023 року для створення дипфейку.

VoxCheck

Зараз Кремль інструменталізує повідомлення про ймовірну зміну військового керівництва України. Наприклад, головна редакторка пропагандистської телерадіокомпанії Russia Today Маргарита Симоньян сказала, що «хаос… корисний Росії». Про це детальніше читайте тут.

Ілюстрація на головній, інфографіка: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2643
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду