«Зеленський проти Залужного». Огляд російської дезінформації за 5–9 лютого 2024 року

«Зеленський проти Залужного». Огляд російської дезінформації за 5–9 лютого 2024 року

14 Лютого 2024
2495

«Зеленський проти Залужного». Огляд російської дезінформації за 5–9 лютого 2024 року

2495
Досліджуємо, як пропагандисти брехали минулого тижня.
«Зеленський проти Залужного». Огляд російської дезінформації за 5–9 лютого 2024 року
«Зеленський проти Залужного». Огляд російської дезінформації за 5–9 лютого 2024 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 22–28 січня, 29 січня — 4 лютого. Ознайомтеся також із підсумковим текстом про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році.

З 5 по 9 лютого 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 25 дезінформаційних вкидів. Протягом моніторингового періоду пропагандисти, зокрема, писали, нібито в Берліні створили графіті з «обезголовленим» Залужним, і розповідали, буцімто в Україні залучають секс-працівниць для «вилову» чоловіків.

«Україна головує в НАТО?»

У мережі писали, буцімто прем’єр-міністр Денис Шмигаль запропонував виключити Словаччину й Угорщину з НАТО. За версією авторів повідомлень, він говорив, що ці країни «не ідуть в ногу з часом».

Скриншот — VoxCheck

Насправді «новину» опублікували в сатиричному телеграм-каналі як жарт. Згодом інформацію розтиражували в російському сегменті соціальних мереж нібито як правдиву та достовірну. Водночас у соціальних мережах Дениса Шмигаля чи за зворотним пошуком у гуглі неможливо знайти таку «заяву».

«Розсекречені таємні розмови Залужного»

У російському сегменті соцмереж поширювали документ «розшифровки» нібито таємного прослуховування розмов Валерія Залужного з уже теперішнім Головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським і радником Офісу президента Михайлом Подоляком. У «розсекречених повідомленнях» буцімто йдеться про критику українського президента та переважне незадоволення ним.

Проте «напрацювання» так званих розслідувачів — фальшиві. Їх опублікували спершу в анонімних телеграм-каналах, і вже звідти «документи» розтиражували інші ресурси. У «розшифровках» нібито задокументували пряму мову саме російською мовою. Але, наприклад, прізвище Сирського одночасно написали як українською, так і російською («Сирський» і «Сырский» відповідно). І сам по собі текст наповнений класичними наративами російської пропаганди: Зеленського опосередковано назвали «наркоманом», «коміком», «клоуном» тощо.

Скриншот — VoxCheck

«СБУ вербує чоловіків для мобілізації»

Телеграм-аноніми стверджували, буцімто організація Human Rights Watch (HRW) зафіксувала випадки, коли Служба безпеки України залучала секс-працівниць для «збільшення темпів мобілізації». Як доказ у повідомленнях додають «відео» правозахисної організації.

Скриншот — VoxCheck

Але правозахисна організація не виходила з такою заявою. Наприклад, на сторінках у соціальних мережах Human Rights Watch немає таких публікацій. Щодо самого відео, то його оформлення відрізняється від того, які публікує HRW. Тобто найбільш імовірно, що відео скомпільоване, його лише видають за ролик організації. Причому деякі фрагменти самого відео можна знайти у вільному доступі.

«Працівники ТЦК проти військових»

У соціальних мережах російського сегмента поширювали інформацію, нібито працівник одного з місцевих територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки звернувся до дружини українського військовополоненого, сказавши, що «вона кацапська дружина, а він господар у своїй країні». Нібито це сталося під час зустрічі родичів полонених із міською адміністрацією Лозової на Харківщині. До публікації додавали фото, які нібито мають засвідчувати слова працівника ТЦК та СП.

Скриншот — VoxCheck

Та цитату так званого працівника ТЦК, найімовірніше, просто вигадали. Зворотний пошук у гуглі показав, що фото, які використали в пропагандистській публікації, насправді зроблені в Лозовій під час зібрання родичів полонених і зниклих безвісти. Хоч на зустрічі і були присутні представники від ТЦК, жодних подібних заяв вони не робили, нікого не ображали та згадок про це також у жодних медіа нема.

«Зеленський зіграє із Залужним не на жарт»

Анонімні телеграм-канали поширювали скриншот начебто з інстаграм-сторінки німецького видання Deutsche Welle (DW) із зображенням Володимира Зеленського та Валерія Залужного. На скриншоті можна побачити графіті, яке буцімто зображає, як Зеленський тримає в руці скривавлену голову Залужного.

Фото — Центр протидії дезінформації

Але в Міністерстві закордонних справ України пояснили, що графіті — фейкове. Також інформація з фейку насправді відсутня на офіційних сторінках міжнародного мовника DW, зокрема, і на їхньому сайті.

Колаж на головній: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2495
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду