«День святої Джавеліни уже на носі». Огляд російської дезінформації за 1–7 січня 2024 року

«День святої Джавеліни уже на носі». Огляд російської дезінформації за 1–7 січня 2024 року

10 Січня 2024
2470

«День святої Джавеліни уже на носі». Огляд російської дезінформації за 1–7 січня 2024 року

2470
Аналізуємо, про що брехали поплічники Кремля на початку нового року.
«День святої Джавеліни уже на носі». Огляд російської дезінформації за 1–7 січня 2024 року
«День святої Джавеліни уже на носі». Огляд російської дезінформації за 1–7 січня 2024 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 11–15 грудня та 18–24 грудня. Ознайомтеся також із підсумковим текстом про дезінформацію за 2023 рік.

З 1 по 7 січня 2024 року команда Центру досліджень «Детектора медіа» задокументувала 17 дезінформаційних вкидів. Протягом цього часу пропагандисти брехали, буцімто в Україні «визнали» мирні наміри Путіна щодо російсько-української війни. А також ширили світлини колишньої вілли міністра пропаганди Третього Рейху Геббельса й переконували, що її нібито нещодавно придбав український президент.

«Зеленського просять відмовитися від наркотиків»

У анонімних і проросійських телеграм-каналах ширили відео з рекламним банером, який начебто розмістили в Нью-Йорку. У відеоролику йдеться: «Якщо навіть Snoop Dogg (американський репер; упродовж деякого періоду своєї кар’єри відкрито споживав марихуану«ДМ») відмовився від наркотиків, значить ти теж можеш». Згодом на екрані з’являється фото Володимира Зеленського.

З’ясувалося, що відео несправжнє. Адже під час перегляду відеоролика з «рекламним банером» можна помітити логотип одного з центрів реабілітації людей із різними видами залежностей у США — а саме Wish Recovery. Тобто фейкороби припускали, що саме цей заклад від свого імені поширив ролик. Проте на своїх сторінках у соціальних мережах клініка рехабу не публікувала схожих роликів, і також не вдалося знайти будь-які згадки про нього в мережі. По суті «рекламу» скомпілювали за допомогою відеоредакторів.

Скриншот — VoxCheck.

Російський агітпроп зображав Зеленського в різноманітних ролях, зокрема: марнославною людиною, яка витрачає всі бюджетні кошти лише на себе; карателем-сатаністом, що нищить українське церковне надбання; особою з наркозалежністю; крадієм західних грошей; лялькою-маріонеткою, керованою Заходом; нелюдом, який кидає на фронт «усіх підряд» тощо. Так Кремль використовує тактику обкладання ганебними епітетами.

Раніше ми документували випадки російської дезінформації, коли аноніми поширювали маніпуляції, буцім в Україні легалізовують медичний канабіс задля «страждання» людей. Однак український парламент у липні минулого року підтримав таку ініціативу з огляду на те, зокрема, що впровадження ліків на основі канабісу є одним із кроків до покращення умов реабілітації для військових і постраждалих від війни. Причому розповсюдження марихуани для рекреаційної мети в Україні заборонено.

Ось фактчекери міжнародного німецького мовника Deutsche Welle проаналізували твердження про шкоду чи користь канабісу — ви можете прочитати це тут. Наприклад, фахівці пояснили, що твердження «канабіс — стартовий наркотик» не відповідає дійсності.

«В Україні відзначають день святої Джавеліни»

Минулого тижня у телеграм-каналах брехали, нібито у церковному календарі за редакцією ПЦУ відзначають день народження Володимира Зеленського (на всеукраїнському рівні) та «день святої Джавеліни». Як доказ додавали світлини календаря, де написано, що 7 січня, мовляв, не можна святкувати Різдво, оскільки тоді святкують лише «москалі та їхні пособники».

Але Православна церква України не публікувала такого календаря; його створили аноніми, а потім виставили це за роботу української церкви. На офіційному сайті ПЦУ існує справжній церковний календар — і в ньому нема жодних згадок про українського президента чи про так звану «святу Джавеліну».

Фото — StopFake.

Понад те, несправжній календар містить численні помилки: автором «святої Джавеліни» вважають Крістіана Бориса, а не Кріса Шоу, як написали фейкроби; у написанні прізвища очільника України також допущено помилку — написали «Зелінський» замість «Зеленський». Та й слово «пособник» здебільшого використовують у кримінальному чи судовому контекстах. Літературний варіант — «поплічник».

А «святу Джавеліну» ніколи не канонізували, щоб відзначити її день у церковному житті; навіть під час створення муралу в Києві, присвяченого концепції Богоматері, яка тримає Javelin у руках, українська Рада церков — об’єднання українських релігійних діячів — виступила проти його зображення. Згодом довелося замалювати німб на прохання місцевої адміністрації.

«Вілла Геббельса уже належить Зеленському»

Також стверджували, що український президент нібито купив віллу гітлерівського міністра пропаганди Геббельса за 8 мільйонів євро. До повідомлень додавали «договір купівлі-продажу»: згідно з ним віллу нібито придбала компанія Film Heritage Inc., яка пов’язана з чинним президентом. На підтримку таких тез прикріпляли відео «колишньої співробітниці» компанії, що займається нерухомістю Берліна. Жінка йменує себе Сабіною Мелс.

Утім, не вдалося встановити зв’язок так званої Сабіни Мелс і компанії з нерухомості Берліна. І за запитом у пошуковику «Sabine Mels» видає якраз посилання на матеріал про цю віллу й жодної додаткової інформації про особу. Найбільш імовірно, що це ім’я просто вигадане. Відповідно, фото договору — скомпільоване.

Щодо ролика «розслідування», то його опублікували на малоактивному ютуб-каналі, де є всього три відео. Одне з таких відео — присвячене ультраправому руху. Авторка виклала сюжет індійської служби новин WION про зростання кількості симпатиків німецької партії «Альтернатива для Німеччини» (AfD). Друге відео — під назвою «антифашисти погодилися розповісти» й сама авторка впродовж третього ролика розповідає про «купівлю» вілли, одягнена у футболку з написом «Antifaschistische aktion» (антифашистська акція). За інформацією Федеральної служби захисту конституції Німеччини, цей рух належить до лівих екстремістів. Антифашизм (опозиція до нацизму та фашизму) як ідеологія може мати різні «виміри» розвитку: лівий, ліберальний тощо. У Федеральній службі, серед іншого, навели випадки насильства з боку членів таких спільнот: можете прочитати ось тут.

«Без військового квитка — до лікарні зась!»

У прокремлівських телеграм-каналах поширювали фото «оголошення», яке нібито вивісили в одній із київських лікарень. У ньому йшлося, що з початку 2024 року начебто неможливо потрапити до лікаря «без військового квитка». Посилалися в «оголошенні» на так звану постанову Кабінету Міністрів №147 від 26 грудня 2023 року.

Такої постанови Кабміну просто не існує. На урядовому порталі є лише три документи за вказаний період (26.12.2023). Утім, вони ніяк не стосуються процедури відвідування медичних закладів. Причому саме військовий квиток можуть мати, наприклад, військовозобов’язані. Тобто це чоловік, який проходив військову службу, має військову освіту або наразі досягнув 27 років. А якщо чоловік не досягнув зазначеного віку, без військової служби чи освіти — він вважається призовником і має приписне посвідчення. Водночас після 60 років чоловіки вже перестають бути військовозобов’язаними, їх знімають з обліку. Тобто вимагати в чоловіків військовий квиток під час прийому в терапевта — нелогічно, адже не всі мають такий документ. Отже, фото оголошення, найбільш імовірно, скомпілювали за допомогою графічних редакторів.

Скриншот — VoxCheck.

До того ж, щоб підписати декларацію з сімейним лікарем, чоловікам не потрібен військовий квиток. Потрібно мати при собі лишень паспорт, ідентифікаційний код і вказати номер телефону.

«Диктатор Путін за мир в Україні»

Наприкінці тижня маніпулювали, начебто перший заступник очільника МЗС України Олександр Чалий заявив, що в Україні вкотре «підтвердили мирні наміри» Володимира Путіна в російсько-українській війні.

Та втім, підґрунтям для створення цієї маніпуляції став виступ Олександра Чалого під час дискусії про російсько-українську війну в Женеві — захід відбувся на початку грудня 2023 року. Тоді дипломат заявив, що диктатор Путін «дуже швидко» зрозумів свою помилку й намагався владнати конфлікт мирними договорами — що йому в результаті не вдалося. Натомість телеграм-аноніми спотворили контекст і проінтерпретували висловлювання пана Олександра так, начебто очільник Кремля прагне завершити війну «мирним шляхом».

Російський диктатор у грудні 2023 року розвинув свою публічну активність — це і його «Пряма лінія», де він підбивав підсумки року та не зміг відповісти на незручні питання, і засідання колегії Міноборони. Усім цим він продемонстрував, що його бажання незмінні: захопити Україну, окупувати й захопити інші території, перетворити її на частину своєї імперії. І ще дав чіткий сигнал, що його ніщо не зупинить на шляху до захоплення України.

Росія продовжує тероризувати цивільне українське населення: наприклад, у ніч на 29 грудня 2023 року здійснила масовану атаку по українських містах. Запускала буквально все: використовували «Кинджали», балістику, С-300, крилаті ракети, дрони типу «Shahed» тощо. У Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі, Запоріжжі, Львові, на Сумщині та Черкащині є постраждалі й загиблі.

Тобто про жодні мирні шляхи врегулювання російсько-української війни не йдеться. Зокрема й Володимир Зеленський в інтерв’ю виданню The Economist запевнив, що не бачить «жодних фундаментальних кроків до миру з боку Росії».

Колаж: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2470
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду