«Зеленський жебракує коло крамниці, поки квитки на “Вечірній квартал” уже можна придбати в “Дії”». Огляд російської дезінформації за 8–14 січня 2024 року

«Зеленський жебракує коло крамниці, поки квитки на “Вечірній квартал” уже можна придбати в “Дії”». Огляд російської дезінформації за 8–14 січня 2024 року

17 Січня 2024
2502

«Зеленський жебракує коло крамниці, поки квитки на “Вечірній квартал” уже можна придбати в “Дії”». Огляд російської дезінформації за 8–14 січня 2024 року

2502
Про що брехали аноніми цього разу? Аналізуємо нижче в матеріалі.
«Зеленський жебракує коло крамниці, поки квитки на “Вечірній квартал” уже можна придбати в “Дії”». Огляд російської дезінформації за 8–14 січня 2024 року
«Зеленський жебракує коло крамниці, поки квитки на “Вечірній квартал” уже можна придбати в “Дії”». Огляд російської дезінформації за 8–14 січня 2024 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 18–24 грудня, 1–7 січня. Ознайомтеся також із підсумковим текстом про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році.

З 8 по 14 січня 2024 року аналітики й аналітикині Центру досліджень «Детектора медіа» задокументували 25 дезінформаційних вкидів. За цей час брехали, нібито у Польщі роздають повістки українським військовозобов’язаним чоловікам. Та вкотре спекулювали на «нерухомості» Зеленського, яку він нібито купує за величезні гроші.

«Східні танці українського президента»

У анонімних і проросійських телеграм-каналах поширювали відео, на якому начебто босий Володимир Зеленський танцює у східному костюмі.

Але відео скомпільоване. На оригінальному ролику, знятому у 2020 році, зображено  російського танцюриста Вусала Мехтієва — відповідно, обличчя Зеленського наклали пізніше. В оригінальному відеоролику музика відрізняється від тієї, яку наклали фейкороби. У початковому, оригінальному варіанті музика має східні мотиви, тоді як у сфабрикованій версії звучить російська пісня «Новогодняя».

Дипфейки залишаються ефективним інструментом задля поширення російської пропаганди. Ми неодноразово аналізували такі випадки, наприклад, про Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.  У відео дипфейковий Залужний закликав українців вийти на площі своїх міст, а військових — не підкорятися «злочинним наказам влади». Аноніми застосовують технологію дипфейку до багатьох відомих особистостей; спотворюючи їхні обличчя, голоси й міміку, намагаються викликати довіру в аудиторії до «висловлювань» героя.

Фото болгарських фактчекерів проєкту Facthceck.bg

Серед іншого, рекомендуємо прочитати більш детально про застосування технологій штучного інтелекту, зокрема дипфейкових, у поширенні прокремлівського порядку денного.

«Повістки добралися й до Варшави»

У анонімних телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, писали, нібито працівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки роздають повістки українським чоловікам у Варшаві. Як доказ пропагандисти додавали відео, на якому чоловік у військовій формі буцімто виписує повістку українцю в польській столиці.

Скриншот — StopFake

Проте відео  є постановним — його зняв український військовий, який проходить реабілітацію у Варшаві після поранення на фронті. За словами бійця, мета такого ролика«потріпати нерви ухилянтам», які могли виїхати за межі України, на думку військового, незаконним шляхом.

«Тепер квитки на “Квартал-95” можна придбати у “Дії”»

Посеред тижня також стверджували, начебто віднедавна у сервісі державних послуг «Дія» можна придбати квитки на гумористичне шоу української студії та творчого об’єднання «Квартал-95», раніше прямо пов’язані з Володимиром Зеленським. Пропагандисти у повідомленнях писали, ніби Зеленський лобіює просування бізнесу, інтереси своїх знайомих, адже до травня 2019 року був причетний до створення контенту студією «Квартал-95».

Однак ця інформація не відповідає дійсності. Наприклад, у додатку «Дія» існує лише єдиний сервіс, який міг би потенційно пропонувати функцію купівлі квитків на концерт, — у розділі «Розваги». Проте в ньому можна тільки переглянути телебачення, послухати радіо чи зіграти в гру «Армія дронів». Опції ж «купити квитки» там немає. Водночас на офіційному сайті «Дії» та сторінці онлайн-сервісу у фейсбуці також не вдалося знайти відповідну послугу. Тобто її не існує.

У відомстві Міністерства цифрової трансформації, яке відповідає за «Дію», також заперечили продаж квитків через їхній сервіс.

Фото — StopFake

Поплічники Кремля прагнуть позбавити сервіси державних послуг довіри українців, адже урядовці нібито просувають лишень власні інтереси — зокрема «продаючи» квитки на «Квартал» чи видаючи так звані повістки через «Дію» (це також неправда, ось спростування). З-поміж іншого, такий вкид може слугувати відповіддю телеграм-анонімів на нещодавній скандал, який зчинився через акторів-квартальців: тоді у новорічну ніч показали сценку дівчини «сіСькадовська», яка через окупацію приїхала до Закарпаття та не змогла зв’язати кількох слів українською. Цей виступ викликав обурення в людей через накладання стереотипів і ярликів на колишніх чи все ще російськомовних людей, але які намагаються перейти на українську. Щоправда, у «1+1 media» перепросили за номер й запевнили, що видалять його з ютубу та виріжуть запис із концерту.

Пропагандисти такою увагою до цього номера демонструють, що у державі загалом легітимізують «такі жарти», принаймні автори не застерегли глядачів про чутливу тему, і що ображати людей на мовному підґрунті — буцім нормальна справа в Україні. Причому таку риторику в анонімних телеграм-каналах якраз використовують, аби виправдати широкомасштабне вторгнення в Україну.

«Зеленський жебракує коло французького магазину»

Прокремлівські медіа поширювали фото французького супермаркету Franprix, на вітрині якого нібито розмістили наліпку Зеленського із написом «жебрак».

Однак такої наліпки не існує. Адже Адміністрація компанії спростувала розміщення такої наліпки на дверях на будь-яких крамниць французької мережі. Натомість зображення Зеленського, тобто наклейку на вітрину, створили за допомогою графічних редакторів і вставили на звичайне фото магазину Franprix.

Фото — Myth Detector

Як Кремль застосовує тактику «обкладання ганебними епітетами», аби дискредитувати постать Зеленського, — читайте у нашому матеріалі тут.

«Українців привітали з Різдвом чорти-перебранці»

Телеграм-аноніми поширювали відеоролик, який, за їхньою версією, став привітанням із Різдвом Христовим: на відео актори, переодягнені в чортів, співають в образі церковного хору та вітають українців зі святом.

Фото — StopFake.

Таке відео зовсім не є офіційним привітанням із Новим роком чи Різдвом Христовим. Адже насамперед ролик — це реклама онлайн-казино. Автори фейку просто додали один із логотипів українських каналів на підтвердження «трансляції» так званого привітання з переодягненими чортами. Тобто жодного стосунку до релігії відео не має, як і не є офіційним привітанням українців із Різдвом.

«Офіс Президента вбив іноземного журналіста»

Наприкінці тижня пропагандисти переконували, що після чергового скандалу, пов’язаного з вигаданою «купівлею» вілли гітлерівського міністра пропаганди Геббельса за 8 мільйонів євро, Зеленський вирішив позбутися так званого журналіста-розслідувача, який раніше викривав придбання іншої нерухомості; а саме — вілли його тещі.

Проте обидва випадки «купівля» нерухомості є несправжніми. Скажімо, «матеріал-розслідування» про так звану віллу тещі Зеленського містить багато фактичних помилок. Автори наводять фото нібито документа про купівлю нерухомості, де зазначена майбутня власниця будинку. У ньому написано, що володіє будинком Olha KIYASHKO, хоча згідно з чинними нормами державної міграційної служби транслітерація на всіх документах виглядала б так: Olha KYIASHKO. Автори не довели автентичності такого «документа» і не пояснили, звідки вони його взяли. Тобто договір про купівлю вілли, щонайменше, точно не стосується Ольги Кияшко.

А особа самого «журналіста-розслідувача» викликає чимало запитань. Оскільки за запитом «Mohammed Al-Alawi investigative journalist» пошуковик видає лише посилання якраз на матеріал про цю віллу і жодної додаткової інформації про особу — найбільш імовірно, що це ім’я вигадане. Тобто нікого й не вбивали, адже такої людини просто не існує, і вілли ніхто не купував.

Зрештою, агітпроп намагається змалювати Україну як колиску корупції, щоб знецінити й знівелювати українські наміри боротьби з корупцією та подальші євроінтеграційні заходи. Нібито українські посадовці скуповують нерухомість за незаконно привласнені кошти західних партнерів. До того ж боротьба з корупцією — одна з вимог євроінтеграції. Розганяючи такі фейки, пропагандисти намагаються показати, що в Україні корупцію нібито не здолати, саме тому її не візьмуть до ЄС чи НАТО.

Ілюстрація: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2502
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду