«Валерій Залужний став народним депутатом України». Огляд російської дезінформації за 26 лютого — 3 березня 2024 року

«Валерій Залужний став народним депутатом України». Огляд російської дезінформації за 26 лютого — 3 березня 2024 року

6 Березня 2024
1994

«Валерій Залужний став народним депутатом України». Огляд російської дезінформації за 26 лютого — 3 березня 2024 року

1994
Про що пропагандисти брехали минулого тижня.
«Валерій Залужний став народним депутатом України». Огляд російської дезінформації за 26 лютого — 3 березня 2024 року
«Валерій Залужний став народним депутатом України». Огляд російської дезінформації за 26 лютого — 3 березня 2024 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні:  29 січня — 4 лютого, 5–9 лютого, 12–16 лютого. Ознайомтеся також із підсумковим текстом про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році.

З 26 лютого по 3 березня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 24 дезінформаційних вкиди. Протягом моніторингового періоду пропагандисти стверджували, що на Заході колишнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного називають «лузером, якому потрібно на пенсію». А ще писали, ніби в Україні шукають проповідника так званої ЛГБТ-пропаганди.

«У пошуках ЛГБТ-пропаганди»

Анонімні телеграм-канали писали, наче український благодійний фонд «Вільні» шукає людину, яка проповідуватиме «ЛГБТ-ідеологію». Автори повідомлення дописували, що працівники фонду нібито опублікували таку вакансію на українському сайті для пошуку роботи Work.ua. До публікацій додавали також фотодоказ — начебто скриншот вакансії.

Скриншот — MythDetector

Проте благодійний фонд не створював такої вакансії й не шукав жодного «ЛГБТ-проповідника». Про це фонд написав на своїх сторінках у соціальних мережах. У дописах організації інформували, що основна мета такого вкиду — дискредитувати їхню роботу. Також не вдалося знайти такого оголошення на сайті з пошуку роботи. Відповідно, й скриншот теж могли скомпілювати.

Жодної «ЛГБТ-пропаганди» просто не існує. У нашій рубриці «Новомова» ми пояснювали, чому країна-терористка жахається розмаїття та плекає у своїх громадян винятково «традиційні цінності». Якщо коротко, то Москва показує, як належність до ЛГБТКІА-спільноти вважається чимось неприпустимим, таким, що дискредитує людину; або через що людину визнають «неправильною». У споживачів пропаганди може сформуватися хибне враження, ніби все, що стосується ЛГБТ-осіб, містить негатив.

«Залужний іде на пенсію?»

Цього тижня російські пропагандисти поширювали фото нібито з обкладинкою німецького сатиричного журналу Titanic, де зображено Валерія Залужного поряд із тілами загиблих військових. «Лузер іде на пенсію», — буцім написали на обкладинці.

 

Несправжня обкладинка. Скриншот — VoxCheck.

Справжня обкладинка за лютий 2023 року. Скриншот — VoxCheck

Утім, на офіційному сайті видання Titanic є архів обкладинок журналу — і там немає описаної пропагандистами карикатури. На фейковій обкладинці вказано, що це випуск за лютий 2024 року, але лютневий номер має іншу обкладинку.

«Володимир Зеленський зневірився в перемозі»

Також прокремлівські медіа вкидали тезу, нібито Володимир Зеленський «зневірився» в перемозі України. Додавали, що для Зеленського «вихід на кордони 1991 року став нездійсненною ціллю». У своїх пропагандистських матеріалах «медійники» посилалися на слова політолога Костянтина Бондаренка.

Але, наприклад, під час великої пресконференції 19 грудня 2023 року Зеленський говорив, що «стратегія перемоги незмінна — це всі території». У грудневому інтервʼю того ж року для The Economist український президент також казав, що лише після виходу російської армії за кордони 1991 року можна буде перевести війну з військового шляху на дипломатичний. Тобто жодних планів на перемогу президент не змінював. Це просто домисли пропагандистів.

Щодо Костянтина Бондаренка, то він має доволі сумнівну репутацію. Наприклад, у 2021 році він співпрацював із проросійським блогером Анатолієм Шарієм, записавши російською мовою низку лекцій про ОУН, УПА й «український націоналізм» — у межах пропагандистської візії. Він також є фігурантом бази псевдосоціологів видання Texty. Тобто його вислови не претендують ні на правдивість, ні на експертність.

«Енергетичний напій зі слізьми українського президента»

В анонімних телеграм-каналах поширювали інформацію, наче шведська компанія випустила енергетичний напій під назвою «Сльози Зеленського» — на бляшанці зобразили світлину «заплаканого» українського президента. До повідомлень додавали зображення енергетичних напоїв із вебфоруму Reddit, де користувачі діляться своїми дописами і їх можна коментувати. «Я отримав найбільш цікаві шведські енергетичні напої на цей святковий період», — пише автор публікації.

Скриншот — VoxCheck

Така публікація існує, однак на ній нема енергетичного напою із зображенням Володимира Зеленського. Фейкороби відредагували фото, замінивши оригінальну назву напою на «Сльози Зеленського».

«Чи таки Залужний балотується?»

Наприкінці тижня в анонімних телеграм-каналах вкинули, ніби Залужний вступив до партії «Європейська солідарність». До повідомлень додають фото нібито справжнього посвідчення партії на ім’я ексголовнокомандувача ЗСУ.

Скриншот — VoxCheck

Проте саме посвідчення фейкове. Наприклад, світлину, яку використовують у фейковому посвідченні, опублікували ще у 2019 році. Тоді Залужного призначили керівником ОК «Північ». Це було за два роки до того, як він став головнокомандувачем ЗСУ. Крім того, за допомогою спеціального інструменту ELA (Error Level Analysis) у FotoForensics вдалося встановити, що фото могли відредагувати. Зокрема, поміняти текст на фото так званого «посвідчення».

Колаж: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1994
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду