«Українським жінкам слід воювати нарівні з чоловіками». Огляд російської дезінформації за 11–15 грудня 2023 року

«Українським жінкам слід воювати нарівні з чоловіками». Огляд російської дезінформації за 11–15 грудня 2023 року

20 Грудня 2023
2452

«Українським жінкам слід воювати нарівні з чоловіками». Огляд російської дезінформації за 11–15 грудня 2023 року

2452
«Україна продовжує канючити гроші у європейців» і «не може відмовитися від корупційних схем». Про що брехали пропагандисти на другий тиждень грудня.
«Українським жінкам слід воювати нарівні з чоловіками». Огляд російської дезінформації за 11–15 грудня 2023 року
«Українським жінкам слід воювати нарівні з чоловіками». Огляд російської дезінформації за 11–15 грудня 2023 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 13–19 листопада, 20–26 листопада, 27 листопада — 3 грудня. Ознайомтеся також із підсумковим текстом про дезінформацію за 2023 рік.

З 11 по 15 грудня у Центрі досліджень «Детектора медіа» задокументували 24 дезінформаційних вкиди. Поплічники Кремля переконували, що Україна відмовляється від західної зброї через проблеми із «транспортуванням». А ще писали, нібито у Пентагоні запропонували «повернути» надані Україні танки Abrams до США.

«Як Зеленський критикував західну владу»

У соціальних мережах російського сегмента поширювали аудіо, у якому нібито Володимир Зеленський критикує союзників України в телефонній розмові з дружиною. Він буцімто стверджує, що союзники змушують його боротися з корупцією в Україні, але без корупції адміністрація президента, мовляв, розвалиться, адже «кожен в Україні зараз краде». У повідомленнях посилалися на видання The Intel Drop.

The Intel Drop системно публікує антиукраїнські матеріали, що містять дезінформацію чи маніпулятивні тези, а також цитують російських «політиків». По суті, це пропагандистське медіа, яке поширює прокремлівський порядок денний, а росіяни використовують їхні матеріали, наче це незалежне видання.

Сам запис «телефонної розмови» Володимира Зеленського з Оленою Зеленською теж підроблений. Попри те, що в розмові нібито звучить українська мова, герої припускаються численних ортоепічних і граматичних помилок і здебільшого вживають російські або скальковані слова.

Фото «телефонної розмови». Скриншот — VoxCheck.

Наприклад, ось так звучать українські слова в інтерпретації героя, що вдавав із себе Володимира Зеленського: «закінчів», «пєрєміґ», «батьківщіну», «разуміїш». А ось як говорила нібито Олена Зеленська: «в іхніх інтересах, шоб ти пєрєміґ», «нємажліва», «разумію».

«Україна повертає західну зброю»

Росіяни вкидали фейк, начебто у США попросили Україну повернути танки Abrams, щоби врятувати «імідж країни». Дописували, що міністр оборони США Ллойд Остін під час свого візиту до Києва 20 листопада 2023 року нібито запропонував Україні обміняти американські танки Abrams на німецькі Leopard. Пропагандисти пояснили таке рішення тим, що українська армія нібито «не здатна» професійно керувати танками Abrams, їх начебто постійно нищать російські окупанти. Що може призвести до «репутаційних збитків».

Насправді Ллойд Остін під час свого візиту не пропонував Україні обмінювати американські танки на німецькі. Про це не згадують у жодних західних й українських медіа. Інформацію про  «обмін» поширювали лише кремлівські помийки.

Також немає жодного підтвердження знищення хоча б одного танку Abrams.

«Повсюдна мобілізація жінок продовжується»

У прокремлівських медіа поширювали скриншот нібито листування ексречниці Сил територіальної оборони ЗСУ Сари Ештон-Сірілло з користувачем інстаграма, де вона начебто написала, що «жінкам варто служити в армії».

На своїх сторінках у соціальних мережах колишня спікерка ТрО повідомила, що вона не листувалася з користувачем про мобілізацію жінок і не робила таких заяв.

Наразі в Україні лише медикині та фармацевтки з 1 жовтня 2023 року мають стати на військовий облік. Але постановка на військовий облік не означає мобілізацію чи встановлення обмежень на виїзд за кордон. У Міністерстві охорони здоров’я наголошують: облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків у країні. Виїзд такої категорії жінок необмежений. Щоби стати на військовий облік, ця категорія жінок матиме три роки — до 31 грудня 2026 року.

Скриншот «листування». VoxCheck.

Зовсім недавно народна депутатка Мар’яна Безугла, відома своїми скандальними дописами у соціальних мережах про Валерія Залужного та закликами до його звільнення, опублікувала пост у фейсбуці про «нові напрацювання» щодо законопроєкту про мобілізацію та рекрутинг і проходження служби. У проєкті йдеться, що жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних у порядку, встановленому Міністерством оборони України. Водночас жінок під час воєнного стану залучають на бойові посади тільки добровільно. Причому депутатка написала, що призов не обмежується Збройними силами України — це можуть бути й оборонні підприємства. Пізніше у своєму фейсбуці нардепка публікувала опитування, чи готові жінки та чоловіки відмовитися від українського громадянства, якщо не захочуть мобілізуватися.

«І знову ненависний Зеленський»

У прокремлівських телеграм-каналах поширювали сюжет нібито з видання Euronews, де показували «графіті» з Володимиром Зеленським в образі маніяка з фільму «Сяйво». В інтерпретації творців вуличного мистецтва Зеленський-«маніяк» вимагає у європейців гроші. Також у повідомленнях посилалися на «матеріал» видання Der Tagesspiegel, у якому нібито наводять це графіті як свідчення зростання антиукраїнських настроїв.

Підробне «графіті». VoxCheck.

У виданні Euronews на своїх сторінках у соціальних мережах не публікували такого відео. А отже ймовірний сюжет — скомпільований. Крім того, жодного матеріалу про карикатуру та зростання «антиукраїнських настроїв» у Німеччині на сайті Der Tagesspiegel та в соцмережах видання нема.

«Київстар надаватиме компенсацію коштів»

12 грудня 2023 року абоненти «Київстар» почали скаржитися на збій зв’язку, а сайт компанії з незрозумілих на той момент причин був недоступний. З’ясувалося, що компанія зазнала хакерської атаки. Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на оператора мобільного зв’язку. За однією з версій, за цим можуть стояти російські спецслужби.

Водночас у мережі фіксували шахрайські повідомлення, начебто оператор нараховує кожному абоненту компенсацію в розмірі 200 гривень на мобільний рахунок.

Представники «Київстару» на фейсбук-сторінці написали, що наразі на різних платформах активізувалися шахраї, які поширюють неправдиву інформацію щодо компенсації. У компанії не повідомляли про такі ініціативи. Фахівці також застерегли користувачів, щоб ті не поширювали особистих даних, які можуть потрапити до шахраїв.

«Україна відмовляється від зброї»

Наприкінці тижня маніпулювали, що Україна нібито хоче «відмовитися» від поставок західної зброї через «труднощі з постачанням». У повідомленнях посилалися на матеріал видання The Wall Street Journal.

У матеріалі WSJ не стверджували, що Україна відмовилася від західної зброї через «труднощі з постачанням». Це вигадка російського агітпропу. 

Провідна тема матеріалу зовсім інша: як Україна за допомогою західних партнерів має намір налагодити власне виробництво озброєння. Тобто йдеться, що Україна хоче виробляти більше власної зброї. «Відновлення збройової промисловості України може допомогти забезпечити довгострокову безпеку країни й стимулювати її економіку, кажуть урядовці», — дописує автор.

Колаж: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2452
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду