Фейки тижня: «Папа Римський вітає Путіна з перемогою на “виборах”». Огляд російської дезінформації за 18–22 березня 2024 року

Фейки тижня: «Папа Римський вітає Путіна з перемогою на “виборах”». Огляд російської дезінформації за 18–22 березня 2024 року

27 Березня 2024
1160

Фейки тижня: «Папа Римський вітає Путіна з перемогою на “виборах”». Огляд російської дезінформації за 18–22 березня 2024 року

1160
Досліджуємо, про що пропагандисти брехали минулого тижня.
Фейки тижня: «Папа Римський вітає Путіна з перемогою на “виборах”». Огляд російської дезінформації за 18–22 березня 2024 року
Фейки тижня: «Папа Римський вітає Путіна з перемогою на “виборах”». Огляд російської дезінформації за 18–22 березня 2024 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 4–10 березня, 11–17 березня. Ознайомтеся також із підсумковим текстом про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році.

З 18 по 22 березня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 25 дезінформаційних вкидів. За цей час писали, нібито Єнс Столтенберг «підтвердив», що військові НАТО воюють в Україні проти Росії. Та й ще писали, буцім Vodafone продає номери полеглих військовослужбовців у межах акції пам’яті «Номер героя».

«Залужний відмовився від політичних амбіцій»

У мережі поширювали так званий сюжет від ВВС, у якому йдеться, що Валерій Залужний буцімто отримав 53 млн доларів за відмову «від своїх амбіцій у політиці». А журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв буцімто вивчив деталі цієї домовленості й також підтверджує інформацію про отримання грошей.

Скриншот — VoxCheck

Насправді ВВС не публікувала такого сюжету на жодній своїй сторінці в соціальних мережах. Також ми не знайшли цього запису на сторінці розслідувачів Bellingcat. Тоді як керівник Bellingcat Еліот Хіггінс на своїй сторінці в Х назвав це відео фейковим. Щобільше, в іншому дописі Хіггінс вказав, що Христо Грозєв понад рік не працює в Bellingcat. Тож він і не міг від імені організації будь-що коментувати.

«НАТО атакує Росію»

У соцмережах російського сегмента дописували, що генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг нібито визнав причетність НАТО до атак на російський Чорноморський флот.

Загалом фейк ґрунтується на виступі Генерального секретаря НАТО 14 березня 2024 року. Тоді Єнс Столтенберг представив свій звіт за 2023 рік, у якому висвітлюються всі аспекти роботи Північноатлантичного альянсу за минулий рік.

Говорячи про підтримку України з боку НАТО, Столтенберг сказав, що у 2023 році низка країн-членів уперше надіслали Україні системи великої дальності — британські ракети Storm Shadow і французькі SCALP. Також союзники погодилися поставити на озброєння України літаки F-16. І додавав: «Україна потребує ще більшої підтримки, і вона необхідна їй зараз. В українців не вичерпується мужність. У них вичерпуються боєприпаси».

Фото — StopFake

Якраз Столтенберг підкреслив, що успіхи України в Чорному морі стали можливими, зокрема, завдяки підтримці країн-членів НАТО, які надали ЗСУ сучасне озброєння як важливі інструменти для протидії російській агресії.

Ці слова росіяни використали як аргумент, що нібито НАТО «підтвердив причетність» до українських атак. Хоча ішлося винятково про постачання зброї.

«Українські військові використовують хімічну зброю»

На початку березня 2024 року відбулася 105-та сесія Виконавчої ради Організації з заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), що працює при ООН. У Кремлі на тлі цього вкидали, що українські військові використовують різні саморобні боєприпаси й гранати, які «містять у собі токсичні хімічні субстанції». І як наслідок прокремлівські медіа написали, що країни ОЗХЗ нібито не змогли спростувати «факти, надані російською стороною».

Однією з основних тем засідання ОЗХЗ справді стало застосування хімічної зброї у війні проти України. Однак члени Ради відкинули всі звинувачення Росії щодо України, назвавши їх «кампанією з дезінформації», спрямованою на створення плутанини в Раді та на дискредитацію ОЗХЗ. Росію також звинуватили в поширенні необґрунтованих звинувачень щодо ймовірних «планів» України з використання хімічної зброї на власній території.

Причому, згідно зі звітами, представленими на обговорення ОЗХЗ, російські окупанти активно використовують проти українських сил оборони так звані «засоби для боротьби з масовими заворушеннями» (riot control agents) — хімічні сполуки, які тимчасово позбавляють людей можливості функціонувати, спричиняючи подразнення слизових оболонок, дихальних шляхів і шкіри.

«Vodafone продає номери полеглих військовослужбовців»

У мережі поширювали нібито рекламний ролик мобільного оператора Vodafone, присвячений новій акції пам’яті «Номер героя». Як стверджують у рекламі, Vodafone почне продавати номери телефонів загиблих героїв за 100$, щоб зібрати кошти на Збройні сили України.

Скриншот — StopFake

Але ролик виявився підробленим. Компанія Vodafone ніколи не публікувала такого відео на своїх каналах, що вона і підтвердила Центру протидії дезінформації.

Крім того, влітку 2023 року міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомляв, що номери телефонів загиблих і зниклих безвісти захисників не продаватимуть протягом двох років.

За стандартною процедурою, цей термін становить рік. Але, як пояснив Федоров, «зазвичай через рік без використання номер надходить у вільний продаж — так ви можете отримати повідомлення “Коханий приєднався до Viber”, коли його немає серед живих». Ініціативу підтримали українські мобільні оператори.

«Папа Римський вітає Путіна з “перемогою”»

Російські медіа писали, буцімто Папа Римський Франциск привітав Володимира з Путіна з так званою перемогою на «виборах» у Росії.

Скриншот — StopFake

Але пресслужба Ватикану спростувала цю інформацію у пропагандистському виданні RIA News, яке саме й опублікувало цей фейк. Бо, власне, цю інформацію розтиражували й інші медіа з пропагандистського пулу.

Тоді як весь демократичний світ одноголосно засуджує такі «вибори», називаючи їх авторитарними й репресивними, — знайшлися й ті, хто визнав легітимність «громадянського волевиявлення». Це такі «дружні країни» як КНДР, Куба, Венесуела, Білорусь, Болівія, Узбекистан, Таджикистан. А лідер Китаю навіть надіслав вітання-телеграму Путіну.

Ілюстрація на головній: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1160
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду