Фейки тижня: «В Україні хочуть мобілізувати людей з інвалідністю». Огляд російської дезінформації за 11–17 березня 2024 року

Фейки тижня: «В Україні хочуть мобілізувати людей з інвалідністю». Огляд російської дезінформації за 11–17 березня 2024 року

20 Березня 2024
1455

Фейки тижня: «В Україні хочуть мобілізувати людей з інвалідністю». Огляд російської дезінформації за 11–17 березня 2024 року

1455
Про що пропагандисти брехали минулого тижня.
Фейки тижня: «В Україні хочуть мобілізувати людей з інвалідністю». Огляд російської дезінформації за 11–17 березня 2024 року
Фейки тижня: «В Україні хочуть мобілізувати людей з інвалідністю». Огляд російської дезінформації за 11–17 березня 2024 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 26 лютого — 3 березня, 4–10 березня. Ознайомтеся також із підсумковим текстом про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році.

З 11 по 17 березня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 23 дезінформаційних вкиди. За цей час писали, нібито українці «спалюють» військову техніку, аби Сили оборони не мали чим воювати. Також пропагандисти стверджували, що Володимир Зеленський буцімто підписав закон, який передбачає депортацію українських чоловіків із-за кордону.

«Києву настане кінець»

У соціальних мережах ширили нібито рекламу телерадіокомпанії CNN на Таймс-сквер у Нью-Йорку із текстом: «Києву кінець. Чи спиняться на цьому росіяни, чи підуть далі? Дізнайтеся це й інше на Political Briefing».

Скриншот — VoxCheck.

Але такої реклами ніколи не показували на Таймс-сквер. На запит фактчекерів інформагентства Reuters віцепрезидентка з комунікацій CNN Емілі Кун відповіла, що «відео змонтоване та не належить до рекламної продукції CNN».

«Українці зумисне спалюють військову техніку»

У російському сегменті соцмереж писали, нібито «українські партизани» спалили у Львові завод для виробництва дронів, попередньо також ліквідувавши охоронців заводу. Автори фейкового допису зазначали, що на заводі щомісячно виробляли 5 тисяч дронів для ЗСУ, зокрема БПЛА «Фурія», «Лелека 100», RAM II UAV та інші.

Українські медіа справді повідомляли, що 18 лютого 2024 року у Львові стався вибух на території промислового комплексу на вулиці Антоновича. За словами речниці СБУ у Львівській області Роксолани Яворської, жертв унаслідок вибуху немає. Офіційних заяв щодо причин вибуху та причетних до нього досі не було.

Скриншот — VoxCheck.

Власне, тоді не повідомляли деталей щодо вибуху на підприємстві у Львові. Причому там не виробляють БПЛА — інформацію про таке виробництво поширив проросійський пропагандист. Тобто його слова не претендують на достовірність.

У такий спосіб російська пропаганда прагне продемонструвати, що українці нібито не хочуть перемоги в російсько-українській війні й усіляко перешкоджають Силам оборони працювати. Зокрема й такими «партизанськими» атаками.

«Чоловік за кордоном? Негайна депортація!»

Цього тижня також поширювали нібито скриншот допису Володимира Зеленського в Х (колишньому твітері), де він буцімто зробив заяву англійською: «Я підпишу указ, який вимагатиме від усіх західних країн депортувати українських чоловіків, які проживають там, назад в Україну».

Проте це — сатирична новина. Сторінка, з якої поширили допис в Х, є пародійною та не належить українському президентові. На справжній сторінці Володимира Зеленського в Х нема такого допису.

Скриншот — VoxCheck.

До того ж кольори галочок верифікації в Х в обох акаунтах відрізняються. Так, з 2022 року акаунти політиків і держструктур мають сіру галочку, в акаунту Зеленського вона саме така. Натомість на підробному скриншоті вона синя, такий колір галочки можуть мати користувачі, в яких є підписка на X Premium.

Скриншот несправжнього акаунту (зверху) та справжнього — знизу.

«Повстання проти Зеленського»

В українському сегменті соцмереж поширювали інформацію, нібито колишній лідер і засновник організації «Правий сектор» Дмитро Ярош в інтерв’ю виданню «Еспресо» закликав повстати проти влади Зеленського та його команди.

Скриншот — VoxCheck.

Відео, на яке посилаються пропагандисти, опублікували ще у 2020 році. У ньому жодних закликів «повалити» владу не було.

Поплічники Кремля вирізали уривок із великого інтерв’ю, де Ярош сказав, що опозиція має в законний спосіб прийти до влади та «навести порядок у державі. Але для того треба державницьким силам взяти владу і навести порядок в державі, — продовжив він, — взяти владу, маю на увазі, в законний спосіб, безумовно, шляхом демократичних виборів»Тобто Ярош не закликав до державного перевороту.

Пропагандисти, як і з 2014 року, поширюють фейки про державні перевороти в Україні. Наприклад, восени 2023 та взимку 2024 року вони публікували фейки, що колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний готується усунути від влади Володимира Зеленського — і Залужного, мовляв, підтримують партнери України.

«Повстання» й «теракти» під проводом Дмитра Яроша були «страшилкою» агітпропу після Революції гідності. Вони зображали «Правий сектор» як ультранаціоналістичну організацію, представники якої нібито здійснили «державний переворот в Україні». Навесні 2014 року фейкороби навіть створили фейк, що в першому турі виборів Президента України переміг Дмитро Ярош із 37% голосів. Насправді тоді в першому турі переміг Петро Порошенко, який набрав 54,7% голосів. А за Дмитра Яроша проголосували 0,9% виборців.

«Тотальна мобілізація»

В анонімних телеграм-каналах публікували світлину з логотипом українського інформагентства «УНІАН», на якому зображений начальник Генерального штабу ЗСУ Анатолій Баргилевич, і цитата, яка нібито належить йому.

«З якою групою інвалідності можна служити в армії? З будь-якою. Якщо людина може прив’язати до себе гранату і стрибнути в бліндаж — значить, вона придатна», — ідеться в так званій заяві.

У пресслужбі УНІАН пояснили, що матеріалу з таким змістом немає на офіційних сторінках інформаційного агентства. Ба більше, цитата, яка нібито належить начальнику Генштабу, також є фейковою. Пан Баргилевич нічого такого не казав.

Згідно із законом «Про мобілізаційну підготовку й мобілізацію», відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації мають усі особи з інвалідністю. В законі прописано, що звільняються від служби люди, «визнані особами з інвалідністю». Тобто всі групи не підлягають мобілізації. Але є ще нюанси щодо опікунства над людьми з конкретними групами інвалідності.

Наприклад, якщо опікун не має інвалідності, але зайнятий постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи — то така людина також має право отримати відстрочку.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1455
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду