«Українські кордони закривають, аби українці не втікали». Огляд російської дезінформації за 4–10 березня 2024 року

«Українські кордони закривають, аби українці не втікали». Огляд російської дезінформації за 4–10 березня 2024 року

13 Березня 2024
1575

«Українські кордони закривають, аби українці не втікали». Огляд російської дезінформації за 4–10 березня 2024 року

1575
Аналізуємо, про що пропагандисти брехали минулого тижня.
«Українські кордони закривають, аби українці не втікали». Огляд російської дезінформації за 4–10 березня 2024 року
«Українські кордони закривають, аби українці не втікали». Огляд російської дезінформації за 4–10 березня 2024 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні:  12–16 лютого, 26 лютого — 3 березня. Ознайомтеся також із підсумковим текстом про дезінформацію та її основні тенденції у 2023 році.

З 26 лютого по 3 березня 2024 року аналітики «Детектора медіа» задокументували 23 дезінформаційних вкиди. У цей час поплічники Кремля писали, нібито українському волонтерові «несправедливо» вручили повістку й що у ЗСУ буцім змушують жінок публікувати оголені фото, аби збирати з них донати.

«Мобілізація волонтерів»

У соцмережах російського сегмента поширювали відео, на якому так званий український волонтер начебто отримав подяку від Міноборони за «активну громадянську позицію та допомогу армії» — і на додачу йому «вручили» повістку до найближчого ТЦК. У повідомленнях автори фейку роблять висновок, що в Україні «не варто» комусь довіряти, адже волонтера, який із власного бажання вирішив допомагати, ще й хочуть мобілізувати.

Але це фейк, адже вказані подяка та повістка не відповідають державним стандартам оформлення та містять різноманітні помилки. Наприклад, щодо подяки від Міністерства оборони, то у спеціальному наказі «Про відомчі заохочувальні відзнаки» наводять приклад ескізу «грамоти». Вона відрізняється від тієї, яка на несправжньому відео.

Скриншот VoxCheck

З «повісткою» ситуація така сама: замість чинної назви Кропивницького в підробленому документі використали стару — «Кіровоград». А також написали «військовий комісаріат», хоча має бути територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП).

Крім того, згідно із законом «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» і статтею 23 законодавчої ініціативи, волонтери не підпадають під категорію осіб, які можуть мати звільнення від мобілізації. У теорії, українського волонтера справді можуть мобілізувати, і в цьому немає нічого скандального.

«Закриття українських кордонів»

У мережі ширили світлину протитанкового рову, який, за висновками авторів публікацій, нібито викопали на західних кордонах України. «Це зробили за наказом диктатора Зеленського, щоб українці не тікали до вільних демократичних країн», — коментують так допис.

Скриншот VoxCheck

Утім, на фото насправді зображений протитанковий рів, який розташований на території Донеччини та Луганщини. На світлині також є військовий журналіст Влад Волошин, який, власне, й опублікував її у своєму фейсбуці 3 березня 2024 року. В його дописі йдеться, що фото зробили в березні 2024 року на одному з «гарячих напрямків на Донбасі».

Причому він написав, що рів спорудили ще багато років тому — і на власні очі він бачив його ще з 2016-го. Тобто споруда ніяк не стосується ні західних кордонів України, ні заборони виїзду.

«Донати за оголені світлини»

Звітного тижня анонімні телеграм-канали писали, як у ЗСУ начебто займаються «сексуальною експлуатацією» жінок. Ідеться про те, що буцімто командування 44-ї окремої механізованої бригади примушує бійчинь збирати донати на бригаду за допомогою відвертих фото. Як доказ автори фейку додають скриншоти з фейсбуку: на одній зі світлин зображений фейсбук-акаунт дівчини, яка нібито закликає донатити на FPV-дрони. Сам акаунт, як показано на скриншоті, містить відверті фото.

За допомогою зворотного пошуку в гуглі нашим колегам вдалося встановити, що світлини з акаунту належать моделі соцмережі з інтимним контентом Onlyfans. І на сторінці ймовірної користувачки справді публікують різні збори на ЗСУ, але не тільки на потреби 44-ї бригади.

Фото StopFake

Це не може підтвердити тезу про «сексуальну експлуатацію» жінок у ЗСУ. По-перше, на фейсбук-акаунті не вказано жодної інформації про службу в ЗСУ ймовірної користувачки. По-друге, невідомо, хто та з якою метою взагалі веде цю сторінку у фейсбуці. Фактчекери не встановили, чи реальна особа веде цей акаунт. Зокрема, активність самої фейсбук-сторінки досить низька.

«Вогонь по втікачах!»

Аноніми стверджували, що українським прикордонникам нібито дозволили відкривати вогонь по тих, хто намагається втекти з країни в незаконний спосіб. Як «доказ» такого нововведення в соцмережах демонструють фотографію нібито прикордонного пункту, на якому видно табличку з текстом: «При незаконному перетині кордону співробітники будуть застосовувати зброю».

Скриншот StopFake

Але такої таблички не існує, а інформація про застосування зброї — фейк. У Державній прикордонній службі України також спростували так зване нововведення. Ба більше, світлина, на якій нібито зображена табличка про нові правила для прикордонників і тих, хто перетинає кордон, — згенерована за допомогою спеціальних програм. Під час перевірки зображення фіксуються сліди редагування.

«Карикатура Олександра Сирського»

Анонімні телеграм-канали публікували нібито обкладинку нового випуску французького журналу Charlie Hebdo із зображенням головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, який сидить серед загиблих українських військових.

Фото ЦПД

Проте журналу з такою обкладинкою не існує. Це можна перевірити на офіційному сайті видання.

У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику (наприклад, що Україна програє) також повторюють на Заході. Ми розповідали про численні приклади фейкового вуличного мистецтва й попкультури: нібито в Гаазі, столиці європейського правосуддя, створили графіті із зображенням Зеленського, який висить на шибениці; або ж про фейкову обкладинку буцімто британської газети The New European, де український президент сидить на колінах у Далай-лами; чи про несправжню обкладинку, де Зеленський ціпеніє перед Путіним та Ісусом.

Колаж: Наталія Лобач

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1575
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду