«В Україні забороняють ходити в костюмах Діда Мороза та Снігуроньки». Огляд російської дезінформації за 18–24 грудня 2023 року

«В Україні забороняють ходити в костюмах Діда Мороза та Снігуроньки». Огляд російської дезінформації за 18–24 грудня 2023 року

27 Грудня 2023
2663

«В Україні забороняють ходити в костюмах Діда Мороза та Снігуроньки». Огляд російської дезінформації за 18–24 грудня 2023 року

2663
Розповідаємо, про що брехали пропагандисти передостаннього тижня 2023 року.
«В Україні забороняють ходити в костюмах Діда Мороза та Снігуроньки». Огляд російської дезінформації за 18–24 грудня 2023 року
«В Україні забороняють ходити в костюмах Діда Мороза та Снігуроньки». Огляд російської дезінформації за 18–24 грудня 2023 року

З 24 лютого 2022 року «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж і кремлівські медіа та щоденно документує хроніку російської дезінформації про війну Росії проти України. З часом ми почали робити регулярні огляди. Читайте останні: 13–19 листопада, 20–26 листопада, 27 листопада — 3 грудня, 11–15 грудня. Ознайомтеся також із підсумковим текстом про дезінформацію за 2023 рік.

З 18 по 24 грудня у дослідницькому центрі «Детектора медіа» задокументували 24 дезінформаційних вкиди. Поплічники Кремля стверджували, що в Україні не лише «канонізували» пса Патрона, а ще й заснували церкву на його честь. Крім того, писали, мовляв, Німеччина вступатиме в російсько-українську війну.

«В Україні мобілізують цілі сім’ї»

На початку минулого тижня російські пропагандисти поширювали фото «рекламного білборда», на якому зображені військові — чоловік і жінка у формі — ймовірно, в зоні проведення бойових дій. «Разом вдома, разом на фронті» та «Військова сімʼя — це особлива сімʼя», — такі гасла зобразили на так званому рекламному щиті. Водночас в анонімних телеграм-каналах зробили висновок, нібито в Україні закликають воювати «буквально цілими сім’ями, а не поодинці». Як доказ до публікацій додавали фото реклами та розташування: стверджували, що її можна побачити в Сумах.

Але міська військова адміністрація міста заперечила інформацію про таку рекламу, сказавши, що її просто не існує. Щонайменше, в Сумах і в області її точно немає. Встановити автентичність фото не вдалося та й, по суті, сам «білборд» не має прямих закликів до мобілізації; а те, що ймовірна пара може вступити у лави ЗСУ добровільно, ніяк не свідчить про системну й консолідовану політику щодо мобілізації українців та українок. Адже вдалося додатково з’ясувати, що фото на рекламному щиті зробили у 2021 році. На ньому зображене сімейне подружжя, яке почало захищати Україну ще 2016 року в складі 16-го окремого мотопіхотного батальйону.

Фото — Центр протидії дезінформації при РНБО.

Нагадаємо, що під час великої пресконференції 19 грудня 2023 року Володимир Зеленський сказав, що не підписуватиме законопроєкт із пунктами про мобілізацію жінок.

«Церква святого пса Патрона»

Ще брехали, буцімто в Україні заснували церкву пса Патрона. Як доказ автори додавали відео, у якому чоловік нібито у справжній ризі священника та з головним убором у вигляді собачої голови запрошує парафіян до церкви «Святого пса Патрона».

Утім, новина про заснування церкви — вигадана. А першоджерелом відео є гумористичний канал у тіктоці. Тобто пропагандисти розтиражували сатиричне відео й видали це за правдивий факт. Ба більше, українські медіа також не виходили з такими «новинами». І в соцмережах та на сайті самого пса Патрона такої інформації не публікували.

Скриншот — VoxCheck.

Нагадаймо, раніше ми документували фейк, буцімто Православна церква України канонізувала пса Патрона.

«Таки до останнього українця?»

У прокремлівських медіа поширювали інформацію, нібито в Україні продають светри з написом «Останній українець». У публікаціях пропагандисти підсумовували: «українці повністю змирилися зі своєю долею “гарматного м’яса”». До повідомлень також додавали скриншот з онлайн-крамниці.

Скриншот — StopFake.

Однак скриншот скомпілювали, взявши за основу інтерфейс українського маркетплейсу Rozetka. Причому на скриншоті немає жодної інформації, яка дала би змогу перевірити таке «оголошення»: не вказали ані продавця, ані назву товару чи його ціну. Як результат, на «Розетці» не вдалося знайти светр із таким написом. А зворотний пошук у гуглі також не приніс жодних результатів. Отже, найбільш імовірно, що скриншот створили за допомогою графічного редактора, а згодом і поширили вигадану новину.

«Як українок “заманюють” до ЗСУ»

З-поміж іншого, вкидали інформацію, мовляв, у Збройних силах України створюють рекламну кампанію для «агітації» жінок вступати до армії. І пояснювали таку ініціативу тим, що жінкам слід «підбадьорювати» чоловіків і знайомитися з ними. «Хочеш “справжнього чоловіка”: сильного, мужнього, відповідального? Ти знаєш відповідь. Усі “справжні чоловіки” зараз тут — вступай до ЗСУ», — ідеться в такому ролику.

Однак такий ролик не належить до офіційних кампаній Збройних сил України. Наприклад, на офіційному сайті та на сторінках у соціальних мережах Генерального штабу ЗСУ цього ролика нема. Причому за допомогою зворотного пошуку вдалося з’ясувати, що ролик скомпілювали за допомогою кадрів зі стокових відео. І до того ж відео поширювали винятково в російському сегменті соціальних мереж.

Про мізогінний вимір Кремля й, зокрема, про російські наративи щодо «мобілізації» жінок до українського війська або служіння українок «для втіхи» воїнів — ви можете дізнатися у нашому великому дослідженні вразливих груп «Оболонка феміни з чорним змістом: як російський агітпроп дискредитує українських жінок».

Скриншот — VoxCheck.

Рекомендуємо почитати про ще один випадок, коли пропагандисти стверджували, що українські медикині та фармацевтки нібито масово «втікають» з України через так звану мобілізацію.

«Німеччина відкриває другий фронт»

У соціальних мережах російського сегмента поширювали інформацію, буцімто очільник німецького міноборони Борис Пісторіус заявив, що Німеччина готова розпочати «протистояння» — вступити у російсько-українську війну проти Росії. У публікаціях посилалися на німецьку газету-таблоїд Bild.

У виданні Bild 10 грудня 2023 грудня справді вийшов матеріал про обороноздатність країни та її перспективи. Першоджерело цього матеріалу — газета Frankfurter Allgemeine Zeitung. Тобто редактори передрукували матеріал іншої газети. Та втім, в обох публікаціях немає жодної згадки, що Німеччина «готується напасти» на Росію. Навпаки, там пишуть, що саме російська агресія проти України змушує Бундесвер поставити країну на «військові рейки». Ідеться про те, що обороноздатність Німеччини має збільшуватися; країна має навчитися реагувати на системні виклики, бути, наприклад, готовою до військової агресії з боку інших держав тощо. Водночас міністр оборони Німеччини не робив жодних заяв про «напад» на Росію.

Поплічники Кремля зманіпулювали формулюваннями — німецькі автори використали на позначення стану, що країна має опікуватися своїм оборонним потенціалом, слово «kriegstüchtig», що означає здатність країни надійно функціонувати в умовах війни. Натомість в анонімних телеграм-каналах подали це як готовність Німеччини саме вступати у війну проти Росії. Хоча йдеться швидше про оборону, ніж напад.

«Дід Мороз і Снігуронька під забороною»

На кінець тижня пропагандисти брехали, нібито в Україні заборонили використовувати костюми персонажів Діда Мороза та Снігуроньки. І при цьому начебто штраф у разі порушення — 20 тисяч гривень. Також у публікаціях додавали «пам’ятку» (яку начебто вивішували в українських школах), де пишуть: «Одяг Діда Мороза заборонений», адже «Святий Миколай ходить із ангелом».

Жодних офіційних «заборон» на використання костюмів цих персонажів не існує. А «пам’ятку» телеграм-аноніми могли легко зробити за допомогою графічних редакторів і згодом поширити «новину» про заборону костюмів. Понад те, інформацію тиражували лише в російському сегменті соціальних мереж.

Фото — StopFake

Жодних відповідних указів, приміром, від Міністерства культури та інформаційної політики чи Міністерства освіти й науки України також нема.

Колаж: «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2663
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду